2022. március 20., 17:42

Gyógyszerkutatóból parfümkészítő

A Libádon és Budapesten élő Bajza Ágnes egy „csavarral” nagyot változtatott az életén. Olyan parfümkészítési vállalkozás felépítésébe kezdett, amelyben sok lehetőség rejlik.

parfüm
Fotó: Bokor Klára

Debrecenben molekuláris biológusként végzett az egyetemen, majd doktori fokozatot szerzett farmakológiából. Hosszú ideig egy gyógyszerkutató és fejlesztő cégnél tudományos kutatóként dolgozott. 

A laboratóriumi munkát nekem találták ki, nagyon szeretem a mai napig. Sajnos, közben úgy hozta az élet, hogy váltani kellett, így kerültem a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemre, ahol laborgyakorlatokat tartottam, szakdolgozó hallgatókkal és doktoranduszokkal foglalkoztam, szakmai folyóiratokba, kiadványokba publikáltam

– mondja el magáról.  

Mindeközben részt vett két aromaterápiás képzésen is. Természettudományos háttérrel érdekelték a növényi hatóanyagok, az illóolajok, de ennek terápiás részével nem szeretett volna foglalkozni, hiszen közvetetten az egészségügyben dolgozott. Az illatok viszont lenyűgözték. 

"Úgy négy éve, Budapesten egy botanikai parfümkészítő workshopon ismertem meg Daniel Pescio párizsi parfümőrt, aki később egy tízalkalmas parfümkurzust indított angol nyelven. Persze azonnal jelentkeztem. A Párizsban élő, magyar származású Minya Viktória parfümőrrel is baráti kapcsolatba kerültem, akitől szintén volt szerencsém tanulni. Egyébként hivatalos parfümőr képzés Versailles-ben és Grasse-ban van" – meséli Ágnes. 

Mindenkinek más az indíttatása

Az alaptanfolyam után a brazil származású mentoruk, Daniel megszervezte a mesterkurzust is. Voltak érdeklődők a világ minden tájáról, de végül öten maradtak. Ketten magyarok, egy holland-indonéz, egy olasz és egy spanyol résztvevő. 

A csoportunkban mindenki más indíttatásból érkezett a mesterkurzusra.  Volt köztünk parfümgyűjtő, akit alapvetően a technikai ismeretek érdekeltek. Volt, aki kozmetikumokkal foglakozó családi vállalkozását szeretné egyéni parfümök választékával bővíteni. Volt, aki csak saját kollekciót szeretne, és olyan is volt, aki parfümboltot működtet. Jómagam kézműves parfümök alkotásával szeretnék foglalkozni, független parfümkészítőként

– meséli vendéglátóm.

Sok gyakorlás, próbálkozás, kisebb-nagyobb kudarcok után Ágnesnek sikerült egy valóban fantasztikus parfümöt készítenie. Mentora nagyon jó kritikát írt róla, és biztatta a nemzetközi versenyen való részvételre, független parfümkészítő kategóriában.

"Örülök, hogy végül a parfümömből mintát küldtem, mert ez egy különleges külföldi bemutatkozási lehetőség. Ráadásul független szakmai zsűri véleményezi a beérkező illatokat, és ha bekerülnék a második fordulóba, az számomra óriási lehetőséget jelentene a továbbiakban. A második fordulóba továbbjutott parfümöket ugyanis kiküldik a nagyobb spanyol városok parfümériáiba, és ott már a közönség is szavazhat" – magyarázza.  

Egy parfüm 30-80 összetevőből áll

Ágnes prémium minőségű alapanyagokkal dolgozik, amelyek biztonságosak, az egészségre nem károsak. Alapvetően a természetes alapanyagok használatára törekszik, de vannak olyan illathatások, amiket csak szintetikus anyagokkal lehet elérni. Az állati eredetű alapanyagokat pedig már egyáltalán nem használja a parfümipar. 

Bőven van már alapanyagom és folyamatosan bővítem a készleteimet. Van például olyan, amely önmagában nem túl kellemes illatú, de pici mennyiségben gyönyörűvé varázsol egy illatot. Izgalmas világ ez, egyszerre kreatív, művészi és tudományos. Egy hangulatot, érzést próbálunk meg illattá álmodni, majd üvegcsébe zárni, miközben ismerni kell az alapanyagok kémiai tulajdonságait, nélkülözhetetlen a pontos, precíz matematikai számítás, arányok, összefüggések ismerete. Ebből a szempontból szerencsésnek mondhatom magam a kutatói múltam miatt, viszont gyakorolni ettől még rendszeresen kell

– avat be Ágnes a részletekbe. 

A parfüm felépítése, az illatpiramis három szintje

A piramis csúcsát a fejillat összetevői alkotják. Ezek rendkívül könnyed, illékony anyagok, és tulajdonképpen az első benyomást nyújtják egy parfümről; főleg zöld, citrusos összetevők ezek, amelyek úgy 15 perc múlva elillannak. Ekkor jelennek meg a szívjegy illatai, amelyek által besorolhatjuk a parfümöt egy-egy illatcsaládba. A szívillatok több órán át érezhetőek. Végül megjelennek az alapjegyek illatai, melyek az illat tartósságáról gondoskodnak, és több órán át, akár még másnap is érezhetőek a bőrön. Az, hogy egy parfüm hogyan reagál a bőrre fújva, és mennyire tartós, függ a parfüm töménységétől és technikai felépítésétől.

Általában a testpermetek és kölnivizek hígabbak, kevésbé tartós az illatuk, az Eau de Toilette már koncentráltabb, a két legtöményebb pedig az Eau de Parfume és a Parfume.

Az, hogy ki melyiket választja, lehet évszak, hangulat, vagy személyiségfüggő, és persze pénztárcafüggő is. Néha kérdezik tőle, van-e parfüm, kimondottan csábításra? Erre azt szokta felelni, önmagában nem az illat fogja a másikat elcsábítani, hanem az, hogy a viselője hogyan érzi magát az illattól. Egy jól megválasztott illat önbizalmat ad, örömmel tölt el és akkor a pozitív visszajelzések sem maradnak el.

A parfümkészítést a művészetekkel is szeretné összekötni

A vállalkozói létbe most kezd belerázódni, ez egy teljesen más életforma, mint amit eddig tapasztalt, tele kihívásokkal, bizonytalanságokkal, de mindezekkel együtt örül, hogy belevágott. Tanulja a lakás belső terének, enteriőrjének illatosítását, nagy vágya növényi illat alapanyagának az előállítása. Készül a honlapja, folyamatosan képezi magát, igyekszik a pénzügyi forrásokat is előteremteni. Vallja, a minőségi, fenntartható, etikus, kézműves dolgok manapság a reneszánszukat élik, még akkor is, ha picit drágábbak. Egy igazán jó minőségű kézműves parfüm sem olcsó, mégis azt látja, van piaca mind Magyarországon, mind Szlovákiában.

Ágnes magyarázata szerint a kézműves parfümök illata a bőrön az idő múlásával változik; az illatkompozíció összetevői csodálatos harmóniában és sorrendben bontakoznak ki. Cseppent a csuklómra abból a parfümből, melyet a versenyre küldött, és teljesen lenyűgöz vele. Több mint 24 óráig éreztem csodás illatát a bőrömön. Amíg le nem zárul a verseny, sajnos nem lehet megvásárolni.

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2022/11-es számában.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.