2020. január 3., 09:32

Gépjárműadó 2019

A gépjárműadó témája mindig a naptári év elején, januárban aktuális, mivel ilyenkor közeledik az éves adóidőszakra vonatkozó adóbevallás benyújtásának határideje.

Fotó: pexels.com

Az az adózó, aki 2019-ben járművet használt vállalkozási célokra, 2020. január 31-ig köteles benyújtani a 2019-es adózási időszakra vonatkozó adóbevallását, és a használatáért fizetendő adót is ebben a terminusban rendezni.

Az adó tárgya csak az a jármű, illetve gépjármű, amely a 361/2014-es számú gépjárműadó törvény 1. §-ban meghatározott járműkategóriák valamelyikébe tartozik, valamint Szlovákiában nyilvántartásba vett jármű. Az adókötelezettség meghatározása szempontjából a jármű tényleges üzleti felhasználásának helye nem számít. Az adó tárgyának meghatározásakor fontos figyelembe venni a jármű dokumentumait, azaz forgalmi engedély I. vagy II. rész.

A gépjárműadó törvény a következő járműkategóriákat határozza meg:
-    L (L1e, L7e), M (M1, M2, M3) és N (N1 – N3) kategória (gépjárművek)
-    O (O1 – O4) kategória (pótkocsik).

Némely jármű használattól függően lehet adómentes, ilyen például az emberi élet és vagyon megmentésére szolgáló, menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatások, kizárólag mezőgazdasági és erdészeti termelésben használható járművek esetén. Az említett járművek adómentességük miatt nem feltétlenül szabadulnak az adóbevallás benyújtásának kötelezettségétől.

Az adóalap meghatározása fontos az éves adómérték helyes hozzárendeléséhez. Az adóalap tehát a helyes éves adómérték ismeretének kritériuma, amelyet a törvény 1. számú melléklete tartalmaz.

Az adóalapot a különféle járműcsoportokat illetően eltérően határozták meg:
-  Elektromos járművek (L, M, N): motorteljesítmény kW-ban kifejezve,

-  Személygépjárművek (M1, L): motor hengereinek űrtartalma cm3-ben
-  Haszongépjárművek és buszok (M2, M3, N1 – N3, O1 – O4): jármű tömege és a jármű tengelyeinek száma.

A mellékletben meghatározott éves adómérték nem végleges, mivel ezt az értéket különböző rendelkezéseknek megfelelően fokozatosan, a meghatározott kritériumok szerint korrigálják. Például, fontos tudni a jármű korát, mivel gépjárműadó szempontjából a jármű első nyilvántartásba vételének időpontja (gyártás éve) mindig döntő. Az éves adómérték ennek alapján változik.

A 108 hónapnál fiatalabb járművek esetén 25, 20 vagy 15 %-kal alacsonyabb, 109 – 144 hónap esetén a mérték nem változik, 156 hónap után pedig 10 vagy 20 %-kal nő.

Tehát, minél idősebb az adott jármű, annál magasabb az adó értéke is.

Hibrid jármű, sűrített földgáz (CNG) vagy cseppfolyósított földgáz (LNG) meghajtású gépjármű és hidrogénüzemű jármű esetén az éves adómérték automatikusan 50 %-kal csökken.

Szintén figyelembe kell venni, hogy a jármű az adott évben hány hónapot volt vállalkozási célokra használva és az adómértéket ennek arányában kell igazítani, illetve némely adózó további kedvezményekre lehet jogosult.

Az adóelőlegek fizetésének kötelezettsége akkor merül fel, ha a becsült adóérték teljes összege meghaladja a 700 eurót.

Ha a becsült adó meghaladja a 700 eurót, de kevesebb, mint 8 300 eurót, az adózó köteles negyedéves adóelőleget fizetni a becsült adó egy negyedéves időszakára. Valamint, ha a becsült adó meghaladja a 8 300 eurót, az adózó köteles havi adóelőleget fizetni a becsült adó egy tizenketted részének adóidőszakára.

A szerző mérnök-közgazdász, adószakértő és könyvelő. Kérdések és további információ esetén elérhető az Accounting Slovakia, spol s r.o. társaság honlapján keresztül.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.