2021. december 19., 09:12

Felvidéki a magyar pálinkakirály

Gazdag hagyománya és a jelek szerint még ígéretesebb jövője van a magyarországi pálinka előállításának, főzésének és a fogyasztói szokáskultúrának. Ennek ékes bizonyítéka az az évente megrendezésre kerülő rangos esemény, melynek során komoly, napokig tartó szakmai zsűrizést követően átadják a Magyarország legjobb pálinkája megtisztelő díjat. Ebben az évben ez az elismerés a kisvárdai Várda Drink Zrt. vállalatot illette meg, melynek vezérigazgatója az érsekújvári Pál Tibor.

Pál Tibor
Pál Tibor

Hogyan lett a Várda Drink Jonathán alma pálinkájából az év pálinkája?

A meglepetés erejével hatott ez a komoly elismerés. Nem számítottunk rá, mert vállalatunk nagy mennyiségben gyárt szeszes italt, az ország egyik legrégebbi és legnagyobb kapacitású szeszfőzdéje. Általában az ilyen megmérettetéseken a kisebb szeszfőzdék szoktak diadalmaskodni. Ezért volt váratlan a siker, és ha hozzátesszük, hogy a 30 tagú szakmai bíráló bizottság a Besztercei szilvapálinkánkat is Champion díjban részesítette, igazán ragyogó eredményt értünk el ebben az esztendőben. 

Hogyan történik a kiválasztás?

Ebben az évben 33 pálinkafőzde több mint 300 tételt nevezett be az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenybe. A pontozás alapján bronz, ezüst és arany kategóriákba sorolják a benevezett pálinkákat. Az arany kategóriából aztán kiválasztják a championokat, ezekből pedig az év pálinkáját. Eltart néhány napig ez a döntési folyamat.

A Magyarország legjobb pálinkája díjat ebben az évben Kövér László, az Országgyűlés elnöke, az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny fővédnöke adta át október 26-án az Országház felsőházi termében Mihályi Lászlóval, a Pálinka Nemzeti Tanács elnökével együtt.

Az ünnepségen életműdíjakat is átadtak, valamint kitüntetésben részesítették az ország legeredményesebb pálinkafőzdéjét is. A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban 2021. december 6-án, Mikulás és a pálinka napján került vitrinbe a versenygyőztes pálinka, aznap archiválták. Szent Miklós a pálinka védőszentje, innen az összefonódás a Mikulással. Az 1890-es évekből őrzik az első butéliát itt, a múzeumban.

Jó társaságba került tehát a Jonathán. 

Dicső társaság! Reméljük, ha majd egyszer, valamikor 100 év múlva kiveszik a vitrinből, megmarad valami a Jonathánunk ízvilágából. A pálinka egyébként vegyi elemzések alapján nyolc évig képes fejlődni, és ha jól le van zárva, nem oxidálódik, a minőségét képes hosszú ideig megőrizni. A vilmoskörténél például hetven százalékos érettségnél szedik le a gyümölcsöt, s ami belőle nem megfelelő minőségű, eltávolítják. Két hétig hűtőházba teszik, hogy azonos érettségi szinten legyen a leszedett gyümölcs.

A hűtés után természetes hőfokon újraindítják, „újraébresztik” a gyümölcsöt. Csak ezután kezdődhet a cefrézés. Ebben a kategóriában már nincs hullott, lepottyant gyümölcsszedés.

Az igényesség jellemzi, a pálinkafőzés lekövette a borászatok fejlődését. Ezt az utat járja most a pálinkaszakma is, hogy hosszú távon egész estés, magas minőségű szórakozás legyen a pálinkázás! 

Pál Tibor

Bemutatná az év pálinkájának, a kisvárdai Jonathán almapálinkának az ízvilágát? 

A hagyományos gyümölcsfajta az ország történelmi múltú almáskertjéből, Szabolcsból származik. Társult benne az alapanyag minősége a főzőmester páratlan tudásával. Tökéletes módon elővarázsolja a fajta fő tulajdonságát: a különleges zamatot, ami elsősorban az édes-savas ízhatás harmóniáján alapul. Illata a tavaszi almavirág illatát idézi fel, friss, üde, lendületes, fiatalos, könnyedén parfümös.

Ízben a gyümölcs piros héjának enyhe viaszossága a fahéjas, vaníliás fűszerezettséggel együtt kerek egységet alkot. Annak ellenére, hogy selymesen könnyed, hosszú megjelenésével mégis mély, hosszan tartó nyomot hagy a garaton. Elbűvöl!

A házelnök kapott belőle egy flaskóval? 

Még nem, de el van téve neki egy üveggel. Egyébként Kövér László a díjátadáskor azt a népi szólást idézte, amely szerint a mértékkel fogyasztott pálinka bátorságot, a bor bölcsességet ad. Bátorság nélkül a bölcsesség terméktelen, bölcsesség nélkül a bátorság vakmerő, ez magyarázhatja a két ital nagyszerű harmóniáját. Teljes mértékben osztom ezt a bölcs gondolatot, a hangsúly a szimbiózison van, érinti a gyökereket, a harmóniát. Ma már a pálinkafogyasztás a gasztronómia szerves része. Azt is mondta Kövér László, hogy az első stampedlit a magyar ember a barátságra, a másodikat a jókedvre issza. Nagy István mezőgazdasági miniszter pedig a díjátadón a pálinkáról, mint nemzeti italról beszélt, megfogalmazása szerint a gyümölcsök aromája mellett a vidék tudását is megőrzi, közösséget teremt, összetartó erőt képez. 

Tényleg a pálinka a nemzet itala, és nem a bor?

A pálinka szó védett, a bor nem, esetleg egyes fajtája, mint például a tokaji. Tudni kell, hogy az első eredetvédett termék Magyarországon a szatmári szilvapálinka volt, 1/1999 a szatmári szilva eredetvédettségi lajstromszáma. Büszkék vagyunk arra, hogy annak idején az EU munkacsoportja pont a vásárosnaményi pálinkafőzdénkben bizonyosodott meg a pálinkafőzés és fogyasztás kultúrájáról. Ez alapján lett védett a pálinka szó, ugyanúgy, mint például a rum vagy a whisky. Szilágyi László volt cégünk akkori vezérigazgatója, ez neki köszönhető. Jó tudni azt is, hogy minden pálinka párlat, de nem minden párlat pálinka.

Pálinka csak az, ami Magyarországon termett gyümölcsből, magyarországi lepárlással, magyarországi palackozással van piacra dobva! Ami nem, az csak párlat, és nem szabad pálinkának nevezni. Napjaink tendenciája az, hogy a termékek gyümölcsössége, ízvilága, illatvilága kerül az előtérbe, az alkoholfok pedig egyre inkább csökken, mert a túlzott alkoholfok elnyomja az ízvilágot. A 42-44 fokos termékek a legszebbek.

Itt van különbség a szlovák és a magyar piac között. A szlovák piacon még mindig dominál a pálinka karcossága, karakteressége, alkoholfoka. Itt az igazi pálinka 52 fokosnak számít. De egy igazi férfitársaságban mindkét helyen a pálinka a fő téma. A pálinka definíciója egyébként 37,5 foknál kezdődik. 

Pál Tibor
A díjátadón Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke, Pál Tibor és Kövér László, az Országgyűlés elnöke (Kurucz Árpád felvétele )

Hogyan került Pál Tibor barátságba a pálinkával? 

Van kötődés, pár évig otthon készítettem pálinkát almából, vilmoskörtéből, sárgabarackból, sőt brandyval is próbálkoztam, a barátaim szerint nem is volt rossz próbálkozás. Pince is készült hozzá az érsekújvári családi otthonunknál. Mára már viszont elillant mind, pedig nem is volt kis mennyiség… Már akkor rájöttem, hogy a cefrézés az alapja a jó pálinkafőzésnek. A gyümölcs pedig legyen tökéletes állapotú, legyen meg a kellő érettségi szintje, ízvilága.

A házi pincéből aztán már csak egy ugrás volt Kisvárda, a Várda Drink Zrt.? Hogyan győzi érsekújvári lakhellyel a 350 kilométeres utat?

Közben még néha fel kell ugranom Pozsonyba is, mert 2007-től cégünk a St. Nicolaus szlovák érdekeltségű üzletcsoport tulajdonában van. A legtöbb időt Budaőrsön töltöm, ahol az értékesítési és marketing csapatunk székel. Sokat vagyok úton, de szeretem, amit csinálok. A családom, feleségem és a két fiam megértőek! Büszkeséggel tölt el, hogy a közel 100 éves hagyománnyal bíró magyar vállalatnak 2016-től a vezérigazgatója vagyok. Ez idő alatt a  Magyarországon értékesített árumennyiségünk több mint a duplájára emelkedett. Az elmúlt három évben jelentős beruházásokat végeztünk a kisvárdai üzemünkben.

Mindez azt bizonyítja, hogy egy szlovákiai tulajdonban lévő vállalkozás is képes jelentős sikereket felmutatni a magyar piacon, sőt cégünk eredményei példaértékűek a határon átívelő magyar–szlovák kereskedelmi forgalomban.

Termékeink közül nagy népszerűségnek örvend a Várda Keserű likőr, Várda Szilva, Várda Coffee vagy a Várda Kulacs, amelyet meggy, szilva, ó-barack, vilmoskörte változatban hollóházi porcelánkulacsban árulunk. Import pálinkákat is forgalmazunk – rumot, whiskyt, gint, brandyt és tequilát is. Vállalatunknak Magyarországon idénytől függően 100 alkalmazottja van, és 4,3 millió liter szeszes ital mellett jelentős mennyiségű üdítőt, ásványvizet, valamint biológiai ételecetet is forgalmaz, évente ÁFA nélkül számolva 9,7 milliárd forint nagyságrendben.

Pál Tibor
Csobolya Attilával, a vállalat pálinkafőző mesterével

Javult-e tájainkon a pálinka megbecsülése az utóbbi években? 

A pálinkafőzés kultúrája az utóbbi 15 évben jelentős mértékben változott pozitív irányban. A minőségi elmozdulás a fogyasztók érdeklődését is felkeltette. Az ágazatot sújtó problémák, és a világjárvány ellenére is úgy látom, hogy a szakma szereplői elkötelezettek a minőség mellett, és kiváló pálinkák hagyják el az ország 150 kereskedelmi pálinkafőzdéjét, természetesen köztük a Várda Drinkét is.  

Életrajz: Pál Tibor 1967-ben született Ipolyságon. Az általános iskolai tanulmányai befejezése után a komáromi gépipari szakközépiskolában érettségizett, majd a pozsonyi Műszaki Főiskolán az élelmiszer-ipari és vegyipari gépek tervezése szakon szerzett diplomát 1992-ben. Saját bevallása szerint üzletemberi, szakmai profilját a Philip Morris cégben eltöltött 15 év formálta legerőteljesebben, ahol megjárta a teljes szamárlétrát. Két évet dolgozott a Pepsi-Colánál, és rövid időre kipróbálta magát a magánszférában is. Jelenleg Kisvárdán a Várda Drink Zrt. vezérigazgatója.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/50. számában. 

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.