2022. február 10., 17:12

Eredményes volt a Felvidéki Mentorprogram

A Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége és a Design Terminal együttműködésében megvalósult Felvidéki Mentorprogram záró- és díjátadó gálával fejeződött be múlt csütörtökön Komáromszentpéter községben.

mentor
Galéria
+1 kép a galériában
Potápi Árpád János: a gazdasági élet szereplői között olyan szoros kapcsolat jöjjön létre, amely túlmutat az üzleti kapcsolaton
Fotó: Nemzetpolitikai Államtitkárság

A helyi St. Petrus Vini panzió méltó helyszíne volt a találkozónak, hiszen jól mutatja, egy sikeres helyi vállalkozó példát mutathat a környezetében másoknak is. A komáromi térségben is egyre gyarapodnak a minőségi vendéglátásra építő szolgáltatók, s a tavaly októberben indult felvidéki mentorprogramnak is éppen az iránymutatás volt a célja.

Hetven résztvevő
A Vajdaság, Erdély és Horvátország után a Felvidéken is megvalósult mentorprogram egyik fő kihívása éppen a tapasztalt nagyvállalkozók mentorrá képzése volt, és ezáltal a vállalkozókat segítő szakmai környezet kialakítása a külhoni magyar régiókban.

A Felvidéki Mentorprogramban 28 tapasztalt vállalkozó vett részt mentorként, illetve 42 kis- és középvállalkozás mentoráltként. A program résztvevői több szakmai napot töltöttek együtt, hogy egymástól tanuljanak, hiszen amint az a mentorok beszámolóiból kiderült, számukra is sokszor inspiráló volt a beszélgetés a fiatalabb kollégákkal.

mentor
A mentorprogram egyik fő kihívása a vállalkozókat segítő szakmai környezet kialakítása a külhoni magyar régiókban
Fotó:  Nemzetpolitikai Államtitkárság
Regionálisan is hasznos lehet

Az ünnepélyes gálát Korpás Éva népdalokból álló előadása indította, majd Forró Krisztián, a Szövetség elnöke nyitotta meg az est szakmai részét. A politikus elmondta, maga is látta, milyen értékes munka folyt a szakmai napokon, s a mentoráltak befogadók voltak a tapasztaltabb társaik gondolataira.

Egyfajta közös gondolkodás indult el, amely szerinte nagyon hasznos nemcsak a vállalkozók, hanem a közösség számára is, így arra biztatta a vállalkozókat, hogy regionális szinten is kezdjenek el hasonló tapasztalatcserét.

Egyúttal megjegyezte, mivel ő is a vállalkozói szférából érkezik, különösen örül annak, hogy a mai fiatalok ilyen értékes tanácsokat kapnak, amiért húsz évvel korábban ő is nagyon hálás lett volna. Emlékeztett, a kis- és középvállalkozók adják a gazdaság motorját és stabilitását, ezért kell, hogy a felvidéki magyar közösségben is erősödjön ez a réteg, különösen napjainkban, amikor a járvány rendkívüli helyzetet teremtett.

Túl a gazdaságon
Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár beszédében hangsúlyozta, a mentorprogram célja, hogy a gazdasági élet szereplői között olyan szoros kapcsolat jöjjön létre, amely túlmutat az üzleti kapcsolaton. Azt szeretnék elérni, hogy az adott régión belül élő magyar vállalkozók számoljanak egymással és támogassák a közösségük fejlődését.

Emlékeztetett, az elmúlt 12 évben a magyar kormány azon dolgozott, hogy egy gazdaságilag erős Magyarország jöjjön létre, amely a határon túli régióknak is segíteni tud. Ezt szorgalmazták a szakmai együttműködések, a gazdaságfejlesztési programok és a három éve működő mentorprogramok. Az államtitkár felidézte, ez utóbbit először a Vajdaságban indították el 2019 végén, ezt követően szervezték meg Erdélyben az első évadot. Az elmúlt hónapokban párhuzamosan zajlott a horvátországi, a felvidéki, valamint a kárpátaljai mentorprogram, és ezzel egy időben indították el az erdélyi második évadát, s a napokban a Muravidéken is elkezdődött a mentorprogram.

A felvidéki program sikerét látva hamarosan a folytatás szervezése is elindulhat, mondta az államtitkár, s reményét fejezte ki, hogy a résztvevő vállalkozók közti együttműködések tartóssá válnak, amelyekre újabbak épülnek majd.

Szakmai együttműködés

Iván Tamás, a vállalkozók szövetségének elnöke elmondta, a program keretén belül mentor és mentorált párosok között szakmai találkozók segítették a közös munkát konkrét szakterületeken. Tematikus előadások, képzések is várták a résztvevőket, akik egymást is segítették a vállalkozásfejlesztési témákban, csoportosan és egyénileg, konkrét kihívások és egyedi igények alapján. A magyar kormány által támogatott program célja a helyi vállalkozások fejlesztésének elősegítése, a vállalkozók kapcsolati tőkéjének bővítése, hogy ezzel is támogassák a határon túli magyar vállalkozók helyben maradását, erősítsék a vállalkozó kedvet.

A résztvevők oklevelet, öten pedig díjat is kaptak. A pozitív visszajelzések szerint igény van a mentorprogram folytatására.

A Felvidéki Mentorprogram díjazottjai:
Leginspirálóbb mentor: Szabó László
Legmentorabb mentor: Heizer Szabolcs
Legelkötelezettebb mentor: Halász Attila
Legmotiváltabb mentorált: Mátis Iván
Legkitartóbb páros: Néveri Varagya Szilvia és Viola Melinda
forró
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.