2022. május 15., 20:00

Egyre több a kibertámadás az olaj- és gázipari vállalatok ellen

Az olaj- és gázipar vonzó célpont a kiberbűnözők számára, mert pénzügyileg nagyon jövedelmező, hiszen világszerte emberek milliárdjai függenek tőle.

kibertámadás, hacker, programozás
Fotó: Pixabay

Sok olaj- és gázipari vállalat még mindig alábecsüli a kiberbiztonságot, így az ágazat kibervédelmi rendszerei elavultak – áll a KPMG nemzetközi könyvvizsgálói és adótanácsadói hálózat Drilling down (kb. megfúrva) c. kiadványában, amely szerint 2018 és 2020 között megháromszorozódott a energiaipari vállalatok elleni zsarolóvírus-támadások száma.

A zsaroló támadások miatti károk és költségek világszerte az egekbe szöktek, 2021-ben elérték a 20 milliárd eurót. Az olaj- és gázipar jelenleg az orosz-ukrán háború miatt is nagyon ingadozó, mert bizonytalanok az Oroszországból érkező gáz- és olajszállítmányok. Sokan úgy vélik, hogy ez ösztönözni fogja az EU országait, hogy gyorsítsák meg az átmenetet a megújuló energiaforrások kihasználására.

Bizonytalanná teszi az olaj- és gázipari ágazatot az ott dolgozó munkaerő elöregedése is. A jelenlegi alkalmazottak 43 %-a a következő 5 évben elhagyni készül a szektort. A KPMG szerint a vállalatoknál hiány van a megfelelő műszaki ismeretekkel rendelkező és a szabályozás és a kapcsolatok terén is megfelelő dolgozókból.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.