2021. február 23., 09:39

A Penta eladta húsipari csoportját - megszabadult Haščák legnagyobb tévedésétől

Ezzel a címmel közölt egy összeállítást a Trend weboldal, mondhatni egyenes forrásból, hiszen a portálnak szintén a Penta Investments az egyik tulajdonosa. A Penta húsipari vállalataiban, Szlovákiában és Magyarországon 1400-an dolgoztak. Ezt vásárolja most meg az amerikai Smithfield Foods, amely mögött pár éve már a kínai WH Group áll. A szlovákiai Mecom nálunk a harmadik legnagyobb élelmiszeripari vállalatnak számított.  A vásárlást még jóvá kell hagynia a szlovák és a magyar Monopolellenes Hivatalnak.

A Trend azzal indítja beszámolóját, hogy 2013-ban,

öt évvel a Mecom megvásárlása után Jaroslav Haščák, a Penta egyik társtulajdonosa az egyik legnagyobb tévedésének minősítette az ügyletet.

Akkor túl kellett licitálnia egy dán vállalatot, így 75 millió eurót kellett kifizetnie a vállalatért, ami nem volt kevés abban az időben.

A Mecom Grouptól való megszabadulás logikusnak tűnik, ha figyelembe vesszük, hogy

2010-2019 között csupán két évben tudott hasznot kimutatni. Az adott időszakban produkáltak vagy 140 millió euró veszteséget, ami megfelel egy átlagos évi forgalmuknak az időszakból.

Ettől szabadult a Penta. Az árat nem tették közzé, de a szakértők szerint több tízmilliós nagyságrendű lehet, ami figyelembe véve az évek során elvégzett beruházásokat, biztosan veszteséges üzletet jelent a Penta számára. A vásárló ezzel 4 szlovákiai és magyarországi vállalathoz jutott, amelynek feldolgozói kapacitása 10 ezer tonna.

Az amerikai vásárló mellett még játékban volt a spanyol Campofrío csoport is, aminek az egyik munkatársa 2012-ig vezette a Mecomot. Ekkor romlott meg a viszony az üzletláncokkal, a vállalat piaci részesedése 40%-ról 25-30%-ra esett, és 2011-12 között 80 millió veszteséget sikerült összehozni. Ekkor a Penta közbelépett.  

Tavalyelőtt, négy év veszteség után a Mecom csoport 223 ezer eurós hasznot mutatott fel, viszont a piacra elkezdett negatívan hatni az afrikai sertéspestis,

aminek hatására  emelkedni kezdett a sertés tőkehús nagybani ára, amit követett a kiskereskedelmi árak növekedése. A Mecom eredményeire pozitívan hatottak az elvégzett beruházások, amelyek csökkenteni tudták a termelés kiadásait. Az egyik legnagyobb beruházásuk 2019-hez kötődik, amikor 900 ezer euróért automata csomagolórendszert állítottak üzembe a losonci üzemükben.

2019-ben jelentősen megnőtt az export is, a termékek 60%-át külföldön értékesítették, főleg Magyarországon, Csehországban és Németországban. A koronakrízis miatti védekező intézkedések viszont emelték a költségeket, és a piac kilengései is rontottak az eredményen.

A történet a szlovák Mecommal kezdődött, amelyet beépítettek a Carnibona csoportba 2008-ban, ahova fokozatosan sorolták be a húsüzemeket nemcsak Szlovákiából, hanem Magyarországról és Csehországból is.  Magyarországról sikerült megvenniük a Debreceni Húst, a Kaisert, Csehországban pedig az egyik legnagyobb füstöltárukat gyártó üzemet, a pilzeni Schneidert.

Ezután jött a csoporton belüli racionalizáció.  Például a megvásárolt fegyverneki húsüzem lévai központját átalakították raktárrá és logisztikai központtá. A termelést innen Homonnára és Losoncra csoportosították át.

Magyarországon bezárták az mosonmagyaróvári húsüzemet, amelyhez a Kaiser megvásárlásával jutottak. A termelés megmaradt négy üzemben. A Debreceni Hús debreceni, békéscsabai és szolnoki, illetve a Kaiser abdai üzemében. Végül csak a szolnoki és a békéscsabai üzemben folytatták néhány regionális termék előállítását.  Homonnára és Losoncra telepítették a teljes cseh gyártást. A szlovák üzemek mintegy 5 ezer tonna húst képesek feldolgozni. A két kisebb magyar vállalat 570 tonnát dolgozott fel.

A Mecom gazdálkodását érzékenyen érintette az orosz embargó is, és 2015-ben ennek hatására is a menedzsment már elkezdett a vállalatcsoport eladásán dolgozni, amin az is segített, hogy az utóbbi években jelentősen sikerült csökkenteni a csoport veszteségességét.  

Smithfield Foods
Az amerikai élelmiszeripari vállalat 1936-ban alakult. Jelenleg 54 ezer alkalmazottja van közülük 14 ezer Európában. Lengyelországban és Romániában van jelen erőteljesen a térségünkben, elsősorban a baromfi-feldolgozásban sőt a sertéstenyésztésben is. Az éves forgalmuk több mint 15 milliárd dollár. A vállalat portfóliójában olyan márkák vannak, mint a Smithfield, Eckrich and Nathan´s, Berlinki, Morliny.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.