A nagy gyárakat kell becsukni, a kis üzleteket pedig kinyitni - szólították fel Matovičékat a vendéglősök

2021. február 25., 19:13
Matus Tibor

A 10pregastro.sk kezdeményezés felszólítja a kormányt, hogy többet érne, ha bezárnák a nagy üzemeket és inkább kinyitnák a kis üzleteket, szolgáltatásokat és vendéglőket.

Felszólítjuk a kormányt, hogy legalább 20 napra zárjon be minden olyan szlovákiai vállalatot, amely legalább 100 alkalmazottat foglalkoztat. Kimutathatóan nagy a kockázat a vírus jelentős, ellenőrizetlen terjedésére ezekben az üzemekben, és a nagyvállalatokban szerzett valós tapasztalatok ezt igazolják

 - mondta Viliam Pavlovský, a 10pregastro.sk kezdeményezés nevében.

A kezdeményezés felszólítja Igor Matovič kormányfőt, Mareka Krajčí (OĽANO) egészségügyi minisztert, és Ján Mikas főhigiénikust, hogy

végre hatékony intézkedéseket fogadjanak el, amelyek meg is tudják gátolni a vírus terjedését.

Szerintük, ha minden nagyüzemet három hétre bezárnának, és ezt az intézkedést szigorúan be is tartatnák, és szigorú karantént vezetnének be a határátlépésekkor, akkor a helyzet április elsejére a normális kerékvágásba térhetne vissza.

A kezdeményezés szintén felhívja a döntéshozókat, hogy

ezzel egyidőben tegye lehetővé a kis üzlethelységek, a kisvendéglők, szolgáltatások megnyitását, legalább egy korlátozott üzletmenettel.

A vendéglők számára a kezdeményezés azt ajánlja, hogy az első hetekben csak a kinti teraszokat nyissák, később a járványhelyzet függvényében a benti helyiségeket. A vendéglőkbe való belépést csak előzetes foglalás után tennék lehetővé, ezzel lehetővé válna az utólagos kontaktusvizsgálat.

Csak a kapacitás 50%-ig javasolnák a helyfoglalásokat, így be lehetne tartani az előírt távolságokat, illetve azt, hogy egy asztalnál csak négyen üljenek a családon kívül.

A javaslataikban van kötelező fertőtlenítés, kétóránkénti szellőztetés, kötelező szájmaszkviselés, a vendégek számára FFP2-e szájmaszk, amit csak fogyasztáskor lehetne levenni. Fogyasztani csak ülve lehetne, és az első hetekben csak este nyolc óráig.

A 10pregastro kezdeményezés kis- és közepes éttermek, vendéglők, bárok kávéházak, borászok és kávépörkölők érdekeit próbálja megfogalmazni. Petíciójukat lehet támogatni az oldalukon

Kövesse facebook oldalunkat is!