A Magas-Tátra hoteljeinek a fele kinyitott

2021. április 26., 17:32
Matus Tibor

A járványellenes intézkedések enyhítése után a Magas-Tátra szállodáinak körülbelül 50 százaléka van nyitva. Mivel a kongresszusi szezon és a családi események teljesen kiestek, pedig ezeket a heteket a nyári szezon kezdetéig ezeknek kellene kitölteniük, sokan a zárvatartás mellett döntöttek. Lucia Blašková, a Magas-Tátra Régió Regionális Turisztikai Szervezet Régiójának ügyvezető igazgatója elmondta, hogy ezek valószínűleg csak a nyári szezon hivatalos kezdetén nyitnak majd.

Általánosságban elmondható, hogy az utazások iránti érdeklődés nem hatalmas, de jelentős. Jó jel, hogy ha nyáron minden rendben lesz, akkor a szezon, korlátozásokkal sikeres is lehet

 - mondta Blašková. Mint hozzátette, a síeléssel kapcsolt első hétvégén Csorba-tó néhány szállodája szinte teljesen megtelt, ahogy más tátrai központokban is.

Az igazgató szerint

a nyitásra való felkészülés kissé kaotikus volt, mivel a síközpontok és szállodák megnyitásának lehetőségéről a hivatalos információk csak röviddel az intézkedések érvénybe lépése előtt érkeztek.

A hosszú tátrai tél azonban segített - a lejtők jó állapotban voltak, a tél folyamán elegendő volt a hó, így a csorba-tói központ szinte azonnal reagálni tudott. A szállásadók folyamatosan karbantartották a kapacitásukat - tisztítás és temperálás, így az indulás nem igényelt hosszú időt.

A rövid idő azonban nem tette lehetővé a szobák tömeges kiadását. Ennek ellenére szállodák, panziók és létesítmények megnyíltak, és ismét érkeznek a vendégek a Tátrába

- mondta Blašková.

A szállásadók túlélték a bezárást a támogatási és kompenzációs rendszereknek köszönhetően. Nem tartották teljesen ideálisnak az állami vállalkozóknak nyújtott támogatást, de ennek köszönhetően túl tudták élni azt az időszakot, amikor az intézkedések miatt bezárni kényszerültek.  

A veszteségek azonban hatalmasak, a kifedésükhöz konstruktív lépésekre és intézkedésekre van szükség

- tette hozzá az igazgató.

A szálláshelyeken jelenleg több járványellenes intézkedés van érvényben. Az ügyfélnek rendelkeznie kell negatív teszteredménnyel. A szállodák nem kínálhatnak olyan szolgáltatásokat, mint az éttermek, bárok és kávézók. Az étkezést szobaszerviz formájában nyújthatják.  A wellnessközpontok zárva maradnak. A szálloda ügyfelei, egyszerre hat ember kihasználhatja a hotel úszómedencéjét.

Kövesse facebook oldalunkat is!