2022. október 18., 12:00

A legfinomabb immunerősítő

Megdolgoztak a berkenyével, de nem adták fel. A visszatérő vevők pedig további tevékenységre sarkallják a kisújfalui házaspárt, Takács Pétert és Beátát.

Takács Beáta és Takács Péter
Fotó: Bokor Klára

A teraszra ülünk ki a bágyadt napsütésben, és berkenyeteá-val kínálnak, Péter rágyújt a pipájára és mesélni kezdenek. 

– Volt egy telkünk a szülői háznál, ahova bodzát akartam ültetni, pálinkának. Amikor e körül keresgéltem a világhálón, rátaláltam az aróniára, vagyis a fekete berkenyére. Nem is ismertük, nem is kóstoltuk, de olvasva róla látatlanban is bizalmat szavaztunk a növénynek és rögtön vásároltunk is kétszáz tőkét. Csak ezután vettünk berkenyelekvárt, hogy meg tudjuk kóstolni. Borzasztó volt, szinte ehetetlen. El is gondolkodtunk, mit csinálunk majd kétszáz bokor termésével, ha ez ilyen rossz – emlékezik Péter némi iróniával a kezdetekre. 

Belevágtak a termesztésbe, kiültették a bokrokat, nem is figyelve a talaj minőségére, mert mindenütt azt olvasták, igénytelen növény. Hogy ez egyáltalán nincs így, a saját kárukon tanulták meg. A berkenye csak a savanyú földben érzi jól magát. A második évben kezdtek sárgulni a levelei, ki kellett szedni mindet és átültetni a kertjükbe.

Takács
Fotó:  Bokor Klára

– A hároméves tövek már a második évben teremtek, a tíz kiló termésből extra ízletes ivólevet sikerült készítenünk, ami nem meglepő, hiszen köztudott, minden bogyós növény első termése a legfinomabb. Ugyanúgy kell feldolgozni, mint a szőlőt, de nem zúzni kell a szemeket, csak roppantani. Az ivólében nincs se tartósítószer, se cukor, csupán pasztőrözzük. A felbontatlan üveg a spájzban is sokáig eláll. Nem dobunk ki semmit! A préselés után megmaradt törkölyt kiszárítjuk, tea vagy sült tea készül belőle – avat be a részeletekbe Péter. 

Berkenyócia lett a vállalkozás neve, mert amikor kérdezték, hol jártam, mindig azt feleltem, Berkenyóciában – mondja Péter. Kínálatunkban lekvárok is szerepelnek, még csiliszósszal készült csípős is, vadhúsok, sajtok mellé. 

– Nem terveztünk mi csípőset készíteni – veti közbe mosolyogva Bea. Az úgy esett, hogy kölcsönkértük barátainktól a passzírozót a lekvárkészítéshez, mikor megkóstoltuk, döbbenten tapasztaltuk, csípős lett, ők ugyanis csilipaprikát passzíroztak rajta. S ha már így esett, megszületett a csípős berkenyelekvár. Úgy reklámozzuk, hogy a Hősöknek! 

A kertbe indulunk, hogy én is megszemlélhessem a telepítés óta már bővített ültetvényt. Már csak kettőn van termés, a többit augusztus végén leszüretelték a nagy szárazság miatt. Egyébként szeptember elején van a szüret ideje. Sötétkék bogyói fanyarok, de édesek és jóízűek. Elmondják, napjainkban már több száz kiló gyümölcsöt teremnek a bokrok, ekkora mennyiség feldolgozása bizony kihívás. 

Termékeiket a környék kézműves piacain értékesítik. Mind mondják, új világ nyílt meg előttünk, hiszen ezeken a piacokon mindenki jóban van mindenkivel, segítik egymást. Péter kifejti, bár tartott ettől a munkától, rájött, szeret a vásárlókkal beszélgetni, poénkodni.

– Visszajáró vevőink vannak, és rengeteg jó visszajelzést kapunk a termékeinkről. Egy fiatal lánynak a berkenye ivólé fogyasztása beállította a pajzsmirigy megfelelő működését, egy másik vevőnknek a prosztatagyulladásán segített. Még számunkra is hihetetlen, de nagyon jó érzés, hogy segítségére tudunk lenni az embereknek. Kisma-máknak is ajánlott, hiszen tele van vassal, antioxidánssal, de egészségmegőrzésre is kiváló – mondta Péter végszóként. 

Megjelent a Magyar7 2022/41.számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.