2022. január 3., 17:07

A betétdíj árát nem rejthetik bele az ital árába

A forgalmazókat mostantól törvény kötelezi arra, hogy a legtöbb ital árát a betétdíj nélkül tüntessék fel a boltokban. A 15 centes betétdíjat a kasszánál fogják kiszámlázni a vásárlóknak. Ezt egy hétfői sajtótájékoztatón jelentette be Lucia Morvai, a betétdíjas rendszert felügyelő, ügyvezető cég kommunikációs igazgatója.

Budaj sajtó
Fotó: TASR

A visszaváltható palackokat és pléhdobozokat egy nyilakkal körbeölelt nagy Z betű, valamint a vonalkód melletti "zálohované" felirat fogja jelölni. A betétdíj egységesen 15 cent lesz.                  
 
Országszerte több mint 2000 visszaváltópont létesült, év közben továbbiak csatlakozhatnak a betétdíjas rendszerhez. Az ügyvezető február elején közzéteszi a visszaváltó pontok térképét.

Egyelőre még tart az átmeneti időszak, ami azt jelenti, hogy júniusig a boltokban még megtalálhatók lesznek a nem visszaváltható csomagolások is, ezeket a sárga konténerekbe kell dobni - figyelmeztetett Morvai.

Az átmeneti időszak után minden 0,1 és 3 liter közötti űrtartalmú, egyszer használatos műanyag és fém italcsomagolás visszaváltható lesz. Kivételt fog képezni a tej, a szörpök és a tömény alkohol csomagolása. A visszaváltó automaták csak gyűrődésmentes és sértetlen csomagolást fogadnak el. 

Morvai azt javasolta, hogy a vásárlók a PET palackokat kupakkal együtt váltsák vissza. Ján Budaj (OĽANO) környezetvédelmi miniszter ezzel kapcsolatban elmondta: a betétdíjas rendszer nem akadályozza meg, hogy az emberek jótékonysági célból gyűjtsék a kupakokat, bár szerinte az ilyen jellegű adománygyűjtés meglehetősen bonyolult. Morvai hozzátette: az ügyintéző a forgalmazókkal és a gyártókkal együttműködve jótékonysági projekteket készül indítani a rászorulók javára. 

Budaj hangsúlyozta: a zöldtárca figyelemmel fogja kísérni a csomagolások gyűjtését. Ha az ügyvezető 2025-ig nem tudja biztosítani a 90 százalékos szelektálást, magas büntetésekre számíthat - tette hozzá.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy a műanyag palackok és a pléhdobozok gyakran a természetben kötöttek ki. Szerinte a betétdíjas rendszernek hála el fog tűnni az ilyen jellegű hulladék a zöldövezetekből. Tavasszal esedékes a zöldtárca, az ügyvezető cég és az önkormányzatok félévente megrendezett, közös szemétszedő akciója.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.