B. Vida Júlia

2019. május 21., 17:55

Zöld asztalok ideje

Mélyen beszívom az akác illatát, ami végre, a hosszú esőzések után újra átjárja a levegőt. Csupa illat minden, bőséggel ontja virágait a bodza, most nyílik egyik kedvencem, a bazsarózsa… Madárdaltól hangos a táj, kár, hogy az autók és motorok zaja el-elnyomja, de ha kicsit távolabb ballagok az úttól, már semmi sincs, ami megzavarja gondolataimat. Egyszerre feltűnik az is, hogy körülöttem a megnyugtató zöld szín száz árnyalatát látom, a rezgő nyár ezüstös leveleivel tarkítva. Festő sem tudna vászonra álmodni szebbet. Május van, az életről harsog most minden.

Eszembe jut egy több mint harminc évvel ezelőtti május. Az édesapámtól 18. születésnapomra kapott fehér kálacsokor az asztalon, meg a sok füzet egymás hegyén-hátán. Tanultam bent a szobában, kint az öreg diófa alatt, a búzaföld végében, a lugas alatt… A nagy napon volt egy kis gombóc a torkomban, a fejemben pedig káosz a javából. Majdcsak lesz valahogy. A lényeg, hogy meg kell szólalni. A magyar tételre, amit kihúztam, mind a mai napig emlékszem: Arany János epikus költészete. Ha nem lett volna az fránya matematika, talán még fényesre is sikerülhetett volna. Az érettségi. Szép emlékeket őrzök róla. Egymást buzdítottuk, miközben anyukáink remek büfével vártak minket, ahol a finom falatok mellett egy-két jó szót is kaptunk tőlük.

Nagyot fordul a világ, online térben élünk, ha akarjuk, ha nem. Gyermekeink már egy másik, szabadnak mondott, de nem hinném, hogy jobb, világba születtek bele. Ami nem változott, hogy a napokban ők is ugyanúgy zöld asztal mellett adnak számot tudásukról, mint előttük már olyan sokan. Sokak számára olyan lehet ez, mint amikor ugrásra készen állnak a víz partján. Mert valóban erről van szó. Ha tetszik, ha nem, fejest kell ugraniuk a felnőtt életbe. Érettségükről kell most tanúbizonyságot tenniük. Legalábbis, ami ismereteiket illeti, hiszen éretté, ha úgy tetszik, felnőtté, majd az élet maga, az örömökkel és a megpróbáltatásokkal teszi őket. Az még beletelik jó pár évbe. Addig még a többség egyetemista lesz, mások munkába állnak, s lesznek olyanok is, akik egy ideig csak tengnek-lengnek, a helyüket keresik.

Az érettségi vizsga ugródeszka. Egy életszakasz lezárása. Véget ér valami és kezdődik egy új. Meglesznek a kellő alapok ahhoz, hogy a legszebb korban lévő fiatalok elinduljanak álmaik után. Valakiből lehet, hogy pár év múlva atomfizikus lesz, egy másikból tanár, vagy éppen nővérke. Sőt még az is előfordulhat, hogy egyesek merőben máshoz kezdenek, mint amit tanultak. Majd az érettségi találkozókon kiderül, kit mire vitte, kit merre sodort az élet. Valójában lényegtelen is, hogy ki lesz a volt osztályunkból diplomás, ki boldogul csak az érettségijével, ki tanul még meg egy csomó új dolgot. A lényeg, hogy lássuk a csillogást egymás szemében, felfedezzük a másikban azt, aki egykor volt, amikor még együtt koptattuk az iskolapadokat. A zöld asztalok mellett most egy a lényeg: meg kell szólalni. S a többi már megy magától.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Pomichal Krisztián 2019. szeptember 21., szombat

Látták már a kémet?

Kémjátszma az USA-ban.

Száraz Dénes 2019. szeptember 20., péntek

A harcias Orbán nem tetszik a felvidékieknek?

Hunčík Péter pszichiáter egy szlovák lapnak adott interjújában azt állítja, hogy a szlovákiai magyarok 40%-a nem ért egyet OrbánViktor magyar miniszterelnökkel.

B. Vida Júlia 2019. szeptember 19., csütörtök

Értünk szól

Jó érzés tudni, hogy hiába múlnak az évek, a századok, valami nem változott. A harang értünk szól. És hazahív.

Száraz Dénes 2019. szeptember 19., csütörtök

Bugár szerint nem menekülnek a vegyespártból, vagy mégis?

Több ízben is cáfolta Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a párt szombati, tizedik évfordulós ünnepi közgyűlését követően, hogy a vegyespártból menekülnek az emberek. Szerinte eddig egyetlen egy ember távozott, Nagy József.

Molnár Judit 2019. szeptember 18., szerda

Hecckampány turbófokozatban

A szlovák sajtó, félretéve minden higgadtságot, meglehetősen aljas módon az önérzetesség álcájával támadott.

Kolek Zsolt 2019. szeptember 17., kedd

Oktatási dilemmáink: működhet-e a finn modell Szlovákiában?

A mélyülő krízis felveti a kérdést: hogyan tovább, milyen kitörési pontok kínálkoznak a szlovákiai közoktatás számára?

Száraz Dénes 2019. szeptember 16., hétfő

Össze-visszafogások

Felvidéki magyar kirakós.

Haják Szabó Mária 2019. szeptember 15., vasárnap

Krokodilkönnyek az esőerdőkért

Az esőerdőkért hangoztatott francia féltésben azért igencsak benne van a francia mezőgazdaság iránti aggodalom.

Pomichal Krisztián 2019. szeptember 15., vasárnap

Eutanázia, ha akarod, ha nem!

Felmentett a bíróság egy holland orvost, aki páciense kérése ellenére is végrehajtotta az eutanáziát.

Molnár Judit 2019. szeptember 14., szombat

Közös szándék külön utakon

Nem jól állunk! Az idő rövidsége miatt még a valósnál is kaotikusabbnak tűnik a helyzet a felvidéki magyar politikai színtéren.

Vélemény
B. Vida Júlia: Értünk szól

Jó érzés tudni, hogy hiába múlnak az évek, a századok, valami nem változott. A harang értünk ...

Száraz Dénes: Bugár szerint nem menekülnek a vegyespártból, vagy mégis?

Több ízben is cáfolta Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a párt szombati, tizedik évfordulós ...