koronavírus csalás
2021. április 11., 19:16

Visszakapjuk a korábbi életünket?

Egyre többször halljuk akár a politikusok kommunikációs manőverei közepette, hogy a vírusok a jövőben is itt lesznek a mindennapjainkban, s meg kell tanulnunk velük együtt élnünk. Vajon mégis milyen változásokban reménykedünk, s el tudjuk képzelni, hogy úgy élünk, ahogy 2020 előtt?

A válaszom, hogy el tudjuk ugyan hinni, de a tények arról árulkodnak, az átmenet nem lesz olyan gyors, mint szeretnénk. Ezt már tavaly el kellett fogadnunk, amikor az első hullám után azt érezhettük, a helyzet javulni fog és éppen az ellenkezője következett be. A politikai vezetők is tanultak a történésekből, vélhetően a szigor is keményebb lesz, de nem biztos, hogy éppen Szlovákiában.

Írom ezt azért is, mert látjuk, hogy a kormányváltás óta igazából semmi sem változott, a volt miniszterelnök igyekszik továbbra is azon dolgozni, amin már vélhetően utódjának kellene. Erőt szeretne demonstrálni, mert úgy tűnik, Szlovákiában sok területen hiányoznak az egyértelmű döntések és a vezetői képességek.

Látjuk, mit eredményez ez az egyes minisztériumok esetében, ahogy azt is, a négy koalíciós párt vezetője miként építette le magát és pártját márciusban, miután többször is meghazudtolta saját korábbi állítását.

Ennek fényében nem várhatjuk, hogy átfogó és stabil elképzelések mentén haladjon a koronavírus utáni időszak építkezése Szlovákiában, de reméljük, a szakemberek véleményét legalább megfogadják. A járvány megállításának kulcskérdése ugyanis éppen az, miként tudunk majd minél kevesebb lehetőséget adni az esetleges újra elinduló terjedésnek. Vélhetően a gyógyszerek és az oltások is folyamatosan fejlődni fognak, ezzel együtt pedig a vírus ellen is győzni tudunk, de már május és június környékén is az lesz a legfőbb feladata az országok vezetőinek, hogy meggyőzzék azon polgárokat, akik elutasítják az oltást, a vakcinálás szükségességéről. A nemzetközi diskurzusok is arról folynak, milyen módon lehet majd megengedni az utazást, mert a turizmus teljes megszűnése hatalmas gazdasági problémákat okoz Európának.

Az oltási útlevél témája megosztó és számos módon támadható, de több szempontból is elkerülhetetlen. Ennek hiányában aligha lehet idén nyáron elképzelni az utazást, másrészről ezzel elérhető volna az oltási kedv növelése is.

Azt gondolom, hogy Szlovákiában a sok kritika ellenére mindez még járható út is lenne, hiszen a folyamatosan ismétlődő teszteléseket is nagyobb tiltakozások nélkül teljesítették a polgárok, de számos országban nem ilyen együttműködő a lakosság. Önmagában pedig az oltás nem elegendő, hanem bizonyos szintű korlátozásokra így is szükség lesz, amely nehezen eladható egy olyan világban, amikor az egyén mindenek feletti uralmát nyomja a képünkbe a mainstream média.

Látjuk ezt már a labdarúgó EB mérkőzései kapcsán is, amelyekre szeretnének majd nézőket beengedni, de a megtelt lelátókra nem számíthatunk, ugyanígy a nagy fesztiválok jelentős része is elmarad, mert a rendezvények még sokáig nem lesznek olyanok mint két évvel ezelőtt.

Az is kérdés, hogy hol kell majd a folytatásban majd maszkot viselnünk, s egyáltalán mikor várható igazi változás.

Sok múlik azon, mennyire leszünk nyitottak arra, hogy elfogadjuk a hosszabbnak ígérkező átmeneti időszakot is, mert csak az vezethet vissza a korábbi életünk felé, még ha az már a megváltozott világban zajlik majd. Abban csak reménykedni tudunk, hogy még maszkok nélkül felismerjük egymást, s az új szabályok majd valóban a biztonságos mindennapokat, nem pedig bizonyos körök érdekeit fogják szolgálni.