2023. február 28., 17:48

Véleménydiktatúra vagy riogatás?

Cenzúrával riogat a Smer, mert nem engedték be az RTVS műsorába Ľuboš Blaha képviselőt. A párt sajtótájékoztatót is tartott ezzel kapcsolatosan. Vajon jogos a Smer felháborodása, vagy ez már Ficóék kampánya, amivel mobilizálni tudják a szavazóikat?

Megfenyegették
Marta Jančkárová
Fotó: Facebook

A múlt hétvégén különös történet játszódott le a szlovák közmédiában. Ahogy az már megszokott, szombaton és vasárnap politikusok kapnak teret a különböző vitaműsorokban. Az RTVS Szombati párbeszédek műsorának a vendégei Jaroslav Naď (OĽaNO) és Marián Kéry (Smer) lettek volna. Az utóbbi jelezte, hogy nem tud eljönni, de a párt Ľuboš Blahával szerette volna helyettesíteni Kéryt.

A szerkesztők arra hivatkoztak, hogy azért nem engedhetik be Blahát a műsorba, mert az ellenkezik a szabályokkal és a médiatörvénnyel, ugyanis a közmédiának kell biztosítania a szereplőket.

A Smer szerint az RTVS keményen cenzúráz, és el akarja hallgattatni a pártot. Valóban cenzúráról lenne szó?  Vagy csak a Smer kihasználta az újabb alkalmat arra, hogy ismét felhívja magára a figyelmet?

A szombati vitaműsorban csak Jaroslav Naď szerepelt, hiszen nem volt vitapartnere. A műsor azonban azért is emlékezetes marad, mert egy ismeretlen személy, aki valószínűleg Ľuboš Blaha egyik szimpatizánsa lehetett, azzal fenyegetőzött, hogy bántalmazza, megerőszakolja és megöli a műsorvezetőnőt, valamint a családját.

Ezek viszont nagyon súlyos és szomorú dolgok, és sajnos jól mutatja, milyen szinten van a vitakultúra és a társadalom állapota Szlovákiában.

Azt kétlem, hogy ezért a Smert kellene hibáztatni, de az biztos, hogy a párt ezeket a szavazókat arra fogja felhasználni, hogy tovább növelje bennük a frusztrációt és az elégedetlenséget. A sajtótájékoztatójukon ki is fejtették, ha visszakerülnek a hatalomba, mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy ne legyen több „cenzúra” a médiában.

Azt mondjuk, nehéz elképzelni, ezt milyen módon szeretnék majd végrehajtani, de az biztos, korábban voltak a Smernek javaslatai a médiatörvény megváltoztatására. De térjünk vissza a szombati esethez.

A műsor szempontjából biztos nem volt szerencsés, hogy Jaroslav Naďnak nem volt vitapartnere, hiszen nem volt eszmecsere.

Az RTVS-nek azonban igaza van abban, hogy nem a politikai pártnak kell bebiztosítania a vitapartnert, ez a szerkesztők dolga, hiszen ők állítják össze a műsort.

Egy pártnak nincs bérelt helye a műsorban, a politika ilyen szempontból nem szólhat bele a műsor folyamatába. A különböző szlovák portálokon olyan véleményeket is lehetett olvasni, hogy a Smer tudatosan készült erre, mintha előre tudták volna azt, hogy Ľuboš Blahát nem engedik be a műsorba.

Blaháról ugyanis köztudott, hogy szélsőbaloldali marxista nézeteket vall, az orosz-ukrán háború kapcsán pedig rendszerint visszamondja az orosz propagandát.

A Smer nagyon jól tudta, hogy az euroatlantista Naď és Blaha között enyhén szólva is parázs vita alakult volna ki.

A Smernek Blahával az a célja, hogy a szélsőséges és elégedetlen szavazókat megszólítsa, elcsábítsa őket a Republikától és más szélsőséges pártoktól. A Smernek azonban így is jól jött az eset.

Így legalább elmondhatják, hogy a média ignorálja őket, az országban pedig véleménydiktatúra uralkodik.

Ezzel a retorikával növelni tudják a szavazótáborukat. Peter Pellegrini helyében nem lennék nyugodt, de az is aggodalommal tölt el, hogy a társadalom egy része vevő az ilyenfajta retorikára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.