HIRDETÉS

Fiala Ilona

2018. április 20., 16:29

Vannak még csodák?

Még április elején jött a hír, hogy a Kaufland üzletlánc csökkenti nyitvatartási idejét napi egy órával, vasárnaponként két órával, s ez így együtt heti mínusz nyolc órát jelent.

Ebben nincs semmi meglepő, mondhatta a sajtóhírt hallgató vagy olvasó közönség – sima belső intézkedés. Csakhogy a bevezető mondatok után következett egy-két idézett mondat az üzletlánc szóvivőjétől, amely magyarázatot csatolt a Kaufland mint megbízható és tisztességes munkáltató által hozott változtatáshoz:

Cégkultúránk keretében odafigyelünk alkalmazottaink kiegyensúlyozott munkahelyi és magánéletére. Azt akarjuk, hogy több időt fordíthassanak családjukra és hozzátartozóikra.

És hozzátette: a nyitvatartási idő lerövidítése nem lesz hatással a munkaszerződésekben lefektetett feltételekre.

Ezen már el lehet egy kicsit gondolkodni. Mert az emberek többsége azonnal a bérek arányos csökkentésére gondolt, de „a szerződési feltételek megtartása” ezzel ellentmond.

Utánanéztem az újsághírek alatt megjelent kommenteknek. Akik a változás bérügyi vetületéve foglalkoztak, mind arra utaltak, hogy a munkáltató a béreket is le fogja faragni. Ha mégsem, akkor az esedékes béremelésként fogja magyarázni a megtartott bérszintet.

Hogy ne csak találgassak, levelet írtam az igazgatóságra, kereken megkérdeztem, hogy a munkaidő csökkenése arányos bércsökkenéssel jár-e. Szinte perceken belül megkaptam a választ: a nyitvatartási idő lerövidítése nem lesz hatással a munkaszerződésekben lefektetett feltételekre.

Eléggé nehézkes a felfogásom, ezért úgy éreztem, mégsem kaptam egyenes választ az egyenes kérdésre. Nem tudom, mit takar a szerződési feltételek megtartása. Mert hiszen nem tudhatom, milyen elrendezés alá tartozik a bérek alakulása, milyen apró betűs szöveg vonatkozik az egyes szerződési feltételekre.

Közép-kelet-európai, már-már mindent szkeptikusan és lemondással, olykor egy kézlegyintéssel fogadó emberként most azt mondhatnám: Lám, vannak még csodák. De továbbra is a kétkedő hang motoszkál a fejemben. Hátha a kommentelők között olyanok is voltak, akik nem csak megszokásból írták kétségeiket, hanem ők maguk is kauflandos alkalmazottak, vagy rokonaik, közeli ismerőseik dolgoznak az üzletben, és ők tudják azt, ami a kívülálló számára csak elhomályosított szemfényvesztés. Ha így van, akkor ez előbb-utóbb ki fog tudódni. Akkor pedig majd jöhet a jól bevált szlogen: Csodák pedig nincsenek!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2018. augusztus 15., szerda

Hé, víz!

Bratyizva hemzsegnek az oroszok és ukránok együtt a vízben. Megbékélés a magyar vízben.

Kövesdi Károly 2018. augusztus 14., kedd

A nyitott társadalom esete a sánta kutyával

Nyitott társadalom? Soha a világtörténelemben nem fordult elő akkora svindli, olyan társadalomromboló ideológia, mint amit a nyitott társadalom elmeháborodott eszméje képvisel.

Aich Péter 2018. augusztus 14., kedd

Jogok ütközése

Nagyon odavagyunk a jogainkért. Pontosabban azért, amit annak nevezünk ki.

Száraz Dénes 2018. augusztus 13., hétfő

Ki mint gyűjt, úgy arat

Vajon elégedettek lehetünk a Felvidéken az általunk összegyűjtött aláírások számával vagy sem?

Haják Szabó Mária 2018. augusztus 12., vasárnap

A humánum (ál)arcai

Az Európai Unió nem vesz részt Szíria újjáépítésében, nem jött be ugyanis a számítása. Az Aszad‑rezsim maradt, a „demokratikus átalakulás” meg elmaradt.

Agárdy Gábor 2018. augusztus 11., szombat

A Nagy Bratyó

Pártunk és Kormányunk a közelmúltban kitalálta, hogy folyamatosan szeretne belekukucskálni a vállalkozók és jogi személyek, valamint a civil szervezetek bankszámláiba.

Száraz Dénes 2018. augusztus 10., péntek

Ezerarcú Bugár

A Most-Híd boszorkánykonyhájában összedugták fejüket a főszakácsok, hogy a mi hozna többet a pártkonyhára: a maradás vagy a távozás a jelenlegi kormánykoalícióból.

Száraz Dénes 2018. augusztus 09., csütörtök

Csuk biztos tudja

Micsoda blamázs! Az egész kormánykoalíció szégyene! De a Smer-SNS-Most-Híd koalíció még most is kitartana a legvégsőkig Kaliňák mellett, aki bizonyára sok értékes, esetleg másokra nézve terhelő információ birtokában van.

B. Vida Júlia 2018. augusztus 08., szerda

Mindennapi örömeink

Nem kell ahhoz messzire utazni, hogy jól érezzük magunkat. Van felfedezni való bőven szűkebb vagy kicsit tágabb pátriánkban is.

Matus Tibor 2018. augusztus 07., kedd

Szuverén országnak nevezhető még Szlovákia?

A kérdés persze költői, mert fennállása alatt sosem bírt az ország teljes szuverenitással.

HIRDETÉS
Vélemény
Száraz Dénes: Hé, víz!

Bratyizva hemzsegnek az oroszok és ukránok együtt a vízben. Megbékélés a magyar vízben.

Kövesdi Károly: A nyitott társadalom esete a sánta kutyával

Nyitott társadalom? Soha a világtörténelemben nem fordult elő akkora svindli, olyan társadalomromboló ideológia, ...

Aich Péter: Jogok ütközése

Nagyon odavagyunk a jogainkért. Pontosabban azért, amit annak nevezünk ki.

Legnézettebb
csütörtök, 08:22
péntek, 09:27
vasárnap, 12:06
szerda, 09:28