Fiala Ilona

2018. április 20., 16:29

Vannak még csodák?

Még április elején jött a hír, hogy a Kaufland üzletlánc csökkenti nyitvatartási idejét napi egy órával, vasárnaponként két órával, s ez így együtt heti mínusz nyolc órát jelent.

Ebben nincs semmi meglepő, mondhatta a sajtóhírt hallgató vagy olvasó közönség – sima belső intézkedés. Csakhogy a bevezető mondatok után következett egy-két idézett mondat az üzletlánc szóvivőjétől, amely magyarázatot csatolt a Kaufland mint megbízható és tisztességes munkáltató által hozott változtatáshoz:

Cégkultúránk keretében odafigyelünk alkalmazottaink kiegyensúlyozott munkahelyi és magánéletére. Azt akarjuk, hogy több időt fordíthassanak családjukra és hozzátartozóikra.

És hozzátette: a nyitvatartási idő lerövidítése nem lesz hatással a munkaszerződésekben lefektetett feltételekre.

Ezen már el lehet egy kicsit gondolkodni. Mert az emberek többsége azonnal a bérek arányos csökkentésére gondolt, de „a szerződési feltételek megtartása” ezzel ellentmond.

Utánanéztem az újsághírek alatt megjelent kommenteknek. Akik a változás bérügyi vetületéve foglalkoztak, mind arra utaltak, hogy a munkáltató a béreket is le fogja faragni. Ha mégsem, akkor az esedékes béremelésként fogja magyarázni a megtartott bérszintet.

Hogy ne csak találgassak, levelet írtam az igazgatóságra, kereken megkérdeztem, hogy a munkaidő csökkenése arányos bércsökkenéssel jár-e. Szinte perceken belül megkaptam a választ: a nyitvatartási idő lerövidítése nem lesz hatással a munkaszerződésekben lefektetett feltételekre.

Eléggé nehézkes a felfogásom, ezért úgy éreztem, mégsem kaptam egyenes választ az egyenes kérdésre. Nem tudom, mit takar a szerződési feltételek megtartása. Mert hiszen nem tudhatom, milyen elrendezés alá tartozik a bérek alakulása, milyen apró betűs szöveg vonatkozik az egyes szerződési feltételekre.

Közép-kelet-európai, már-már mindent szkeptikusan és lemondással, olykor egy kézlegyintéssel fogadó emberként most azt mondhatnám: Lám, vannak még csodák. De továbbra is a kétkedő hang motoszkál a fejemben. Hátha a kommentelők között olyanok is voltak, akik nem csak megszokásból írták kétségeiket, hanem ők maguk is kauflandos alkalmazottak, vagy rokonaik, közeli ismerőseik dolgoznak az üzletben, és ők tudják azt, ami a kívülálló számára csak elhomályosított szemfényvesztés. Ha így van, akkor ez előbb-utóbb ki fog tudódni. Akkor pedig majd jöhet a jól bevált szlogen: Csodák pedig nincsenek!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2018. október 16., kedd

Bugár megosztottsága

Kétségkívül, hogy a szlovákiai politikusok közül Bugár Bélának, a Most-Híd elnökének a megítélése erősen megosztja a hazai közvéleményt. Ennek több oka is van.  

Kövesdi Károly 2018. október 14., vasárnap

Százszor elmondott igazság

Ha egy végtelenségig leamortizálódott és hiteltelen, hazug politikus köztársasági elnök akar lenni, természetesen a nép érdekében teszi.

Száraz Dénes 2018. október 13., szombat

Négy évszak – cseh-szlovák mese

Nagy szerencse, hogy csak most bolondult meg a természet, és nem Vivaldi korában, mert akkor mi ihlette volna meg a halhatatlan zeneszerzőt a Négy évszak versenymű megkomponálására?

Kiss Réka 2018. október 12., péntek

Egódiadal vs. Barátság

A barátság igaz és örök.

Száraz Dénes 2018. október 11., csütörtök

Ne várd a novembert, várd inkább a májust!

Szép korban a szépkorúság?

N. Gyurkovits Róza 2018. október 10., szerda

A „monopolista versenyé” a jövő?

A bökkenő, amivel a Nobel-díjas elmélet nem foglalkozik, hogy lesz-e elegendő vevő a tartós növekedéshez.

Molnár Judit 2018. október 10., szerda

Mélypont

A gyűlöletkampányt Kijevben fazonírozzák, a jelek szerint átgondolt stratégiával.

Száraz Dénes 2018. október 09., kedd

2019-től bevezetnék az arab számokat az EU-ban

Meg lehetne esetleg kérdezni bárhol az utca emberét, hogy a jobbról balra tartó arab írás uniós bevezetését támogatja-e, vagy maradjunk meg a hagyományos balról jobbra tartó európai, köztük magyar írásmódnál?

Fülöp Antal 2018. október 08., hétfő

Miben hisz a modern ember?

Ezt a kérdést teszi fel Robert Musil a Tulajdonságok nélküli ember című megaregényében, majd így folytatja: Istenben vagy egy Világcég főnökében hisz?

Száraz Dénes 2018. október 07., vasárnap

Tényleg vége a kettős időnek?

1980-tól éltünk vele együtt jóban, rosszban! Minden évben fejtörést okozott két alkalommal, hogy most akkor merre is tekerjük - előre vagy hátra az órát?

Vélemény
Száraz Dénes: Bugár megosztottsága

Kétségkívül, hogy a szlovákiai politikusok közül Bugár Bélának, a Most-Híd ...

Kövesdi Károly: Százszor elmondott igazság

Ha egy végtelenségig leamortizálódott és hiteltelen, hazug politikus köztársasági elnök akar ...

Száraz Dénes: Négy évszak – cseh-szlovák mese

Nagy szerencse, hogy csak most bolondult meg a természet, és nem Vivaldi korában, mert akkor mi ihlette volna meg a halhatatlan ...