HIRDETÉS

Fiala Ilona

2018. április 20., 16:29

Vannak még csodák?

Még április elején jött a hír, hogy a Kaufland üzletlánc csökkenti nyitvatartási idejét napi egy órával, vasárnaponként két órával, s ez így együtt heti mínusz nyolc órát jelent.

Ebben nincs semmi meglepő, mondhatta a sajtóhírt hallgató vagy olvasó közönség – sima belső intézkedés. Csakhogy a bevezető mondatok után következett egy-két idézett mondat az üzletlánc szóvivőjétől, amely magyarázatot csatolt a Kaufland mint megbízható és tisztességes munkáltató által hozott változtatáshoz:

Cégkultúránk keretében odafigyelünk alkalmazottaink kiegyensúlyozott munkahelyi és magánéletére. Azt akarjuk, hogy több időt fordíthassanak családjukra és hozzátartozóikra.

És hozzátette: a nyitvatartási idő lerövidítése nem lesz hatással a munkaszerződésekben lefektetett feltételekre.

Ezen már el lehet egy kicsit gondolkodni. Mert az emberek többsége azonnal a bérek arányos csökkentésére gondolt, de „a szerződési feltételek megtartása” ezzel ellentmond.

Utánanéztem az újsághírek alatt megjelent kommenteknek. Akik a változás bérügyi vetületéve foglalkoztak, mind arra utaltak, hogy a munkáltató a béreket is le fogja faragni. Ha mégsem, akkor az esedékes béremelésként fogja magyarázni a megtartott bérszintet.

Hogy ne csak találgassak, levelet írtam az igazgatóságra, kereken megkérdeztem, hogy a munkaidő csökkenése arányos bércsökkenéssel jár-e. Szinte perceken belül megkaptam a választ: a nyitvatartási idő lerövidítése nem lesz hatással a munkaszerződésekben lefektetett feltételekre.

Eléggé nehézkes a felfogásom, ezért úgy éreztem, mégsem kaptam egyenes választ az egyenes kérdésre. Nem tudom, mit takar a szerződési feltételek megtartása. Mert hiszen nem tudhatom, milyen elrendezés alá tartozik a bérek alakulása, milyen apró betűs szöveg vonatkozik az egyes szerződési feltételekre.

Közép-kelet-európai, már-már mindent szkeptikusan és lemondással, olykor egy kézlegyintéssel fogadó emberként most azt mondhatnám: Lám, vannak még csodák. De továbbra is a kétkedő hang motoszkál a fejemben. Hátha a kommentelők között olyanok is voltak, akik nem csak megszokásból írták kétségeiket, hanem ők maguk is kauflandos alkalmazottak, vagy rokonaik, közeli ismerőseik dolgoznak az üzletben, és ők tudják azt, ami a kívülálló számára csak elhomályosított szemfényvesztés. Ha így van, akkor ez előbb-utóbb ki fog tudódni. Akkor pedig majd jöhet a jól bevált szlogen: Csodák pedig nincsenek!

0 HOZZÁSZÓLÁS
B. Vida Júlia 2018. május 25., péntek

Nyugdíj vagy nyögdíj?

A képlet egyszerű, elég egy-két évtized, és több lesz az eltartott, mint az eltartó. Baj az is, hogy tovább élünk, mint szüleink és nagyszüleink, ráadásul életünk utolsó éveit sokszor már csak mások segítségére szorulva tudjuk végig evickélni….

Aich Péter 2018. május 24., csütörtök

Jövőépítés

Ábránd csupán az Európai Unió bővítése, vagy ugrás az ismeretlenbe.

N. Gyurkovits Róza 2018. május 23., szerda

Macskajaj

Rend nélkül kocsma lesz az egész ország. Kocsmává válik a jószándékú utcai tüntetés, kocsma-politikává, ugye, kedves Zsé?!

DAC
Rajkovics Péter 2018. május 22., kedd

A sárga-kék szurkolók ereje

A klubvezetés és a szurkolók együtt alakították ki a remek dunaszerdahelyi fociszigetet a Csallóközben, köszönet érte mindkettőnek.

Agárdy Gábor 2018. május 19., szombat

Nyögdíjgyári dilemma

A hazai politikai dagonyában – amelynek pár napja egyik fő híre Andrej Kiska visszavonulása volt - alig kapott publicitást az SNS – Fico-csörte a tervezett új nyugdíjkorhatárról…

B. Vida Júlia 2018. május 19., szombat

Felvételik és érettségik ideje

Május igencsak mozgalmas hónap az oktatásban. Egyrészt ilyenkor vannak a középiskolai felvételik, s lassan kezdődik a szóbeli érettségik időszaka is.

Aich Péter 2018. május 18., péntek

Mindenki mást csinál

Egész Európa megbolondult: jövőépítés helyett öngyilkossággal foglalkozik.

Kolek Zsolt 2018. május 16., szerda

Kiska: a jobboldal integrátora?

Mennyire lesz képes Kiska egyesíteni a jövőben a jobboldalt?

B. Vida Júlia 2018. május 14., hétfő

Hová lettek a szép ígéretek?

Még a legidősebb emberek sem emlékeznek arra, hogy ezeken a tájakon valaha is különösebb gond lettek volna az ivóvíz minőségével.

Kolek Zsolt 2018. május 13., vasárnap

Lavina: a Kuciak-gyilkosság politikai következményei

Noha a bűncselekmény felderítése még várat magára, a következmények máris tetten érhetők.

HIRDETÉS
Vélemény
B. Vida Júlia: Nyugdíj vagy nyögdíj?

A képlet egyszerű, elég egy-két évtized, és több lesz az eltartott, mint az eltartó. Baj az is, hogy ...

Aich Péter: Jövőépítés

Ábránd csupán az Európai Unió bővítése, vagy ugrás az ismeretlenbe.

N. Gyurkovits Róza: Macskajaj

Rend nélkül kocsma lesz az egész ország. Kocsmává válik a jószándékú utcai ...

HIRDETÉS
Legnézettebb