Fiala Ilona

2018. április 20., 16:29

Vannak még csodák?

Még április elején jött a hír, hogy a Kaufland üzletlánc csökkenti nyitvatartási idejét napi egy órával, vasárnaponként két órával, s ez így együtt heti mínusz nyolc órát jelent.

Ebben nincs semmi meglepő, mondhatta a sajtóhírt hallgató vagy olvasó közönség – sima belső intézkedés. Csakhogy a bevezető mondatok után következett egy-két idézett mondat az üzletlánc szóvivőjétől, amely magyarázatot csatolt a Kaufland mint megbízható és tisztességes munkáltató által hozott változtatáshoz:

Cégkultúránk keretében odafigyelünk alkalmazottaink kiegyensúlyozott munkahelyi és magánéletére. Azt akarjuk, hogy több időt fordíthassanak családjukra és hozzátartozóikra.

És hozzátette: a nyitvatartási idő lerövidítése nem lesz hatással a munkaszerződésekben lefektetett feltételekre.

Ezen már el lehet egy kicsit gondolkodni. Mert az emberek többsége azonnal a bérek arányos csökkentésére gondolt, de „a szerződési feltételek megtartása” ezzel ellentmond.

Utánanéztem az újsághírek alatt megjelent kommenteknek. Akik a változás bérügyi vetületéve foglalkoztak, mind arra utaltak, hogy a munkáltató a béreket is le fogja faragni. Ha mégsem, akkor az esedékes béremelésként fogja magyarázni a megtartott bérszintet.

Hogy ne csak találgassak, levelet írtam az igazgatóságra, kereken megkérdeztem, hogy a munkaidő csökkenése arányos bércsökkenéssel jár-e. Szinte perceken belül megkaptam a választ: a nyitvatartási idő lerövidítése nem lesz hatással a munkaszerződésekben lefektetett feltételekre.

Eléggé nehézkes a felfogásom, ezért úgy éreztem, mégsem kaptam egyenes választ az egyenes kérdésre. Nem tudom, mit takar a szerződési feltételek megtartása. Mert hiszen nem tudhatom, milyen elrendezés alá tartozik a bérek alakulása, milyen apró betűs szöveg vonatkozik az egyes szerződési feltételekre.

Közép-kelet-európai, már-már mindent szkeptikusan és lemondással, olykor egy kézlegyintéssel fogadó emberként most azt mondhatnám: Lám, vannak még csodák. De továbbra is a kétkedő hang motoszkál a fejemben. Hátha a kommentelők között olyanok is voltak, akik nem csak megszokásból írták kétségeiket, hanem ők maguk is kauflandos alkalmazottak, vagy rokonaik, közeli ismerőseik dolgoznak az üzletben, és ők tudják azt, ami a kívülálló számára csak elhomályosított szemfényvesztés. Ha így van, akkor ez előbb-utóbb ki fog tudódni. Akkor pedig majd jöhet a jól bevált szlogen: Csodák pedig nincsenek!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2019. január 16., szerda

Farsangolnak a felvidéki magyarok…

Játsszunk el azzal a gondolattal, hogy egy ilyen farsangi bálban elfogadja a meghívást a magyar államfőjelölttel együtt a magyar származású elnökjelölt is. Hova ültetni le őket?

Kövesdi Károly 2019. január 15., kedd

Tízmillió rabszolga üzenete

Pozsonyban egyelőre még nem került sor folyosói fetrengésekre, de ha szükség lenne rá, azt is megérnénk.

Száraz Dénes 2019. január 14., hétfő

Simon Zsolt matekból korrepetálásra szorul

A számok nem tudnak hazudni, és valószínű, hogy a négy magyar érdekeltségű pártnak külön-külön, egymásnak feszülve nem lesz esélye bekerülni a parlamentbe!

Pomichal Krisztián 2019. január 13., vasárnap

Patkószegek

Egy patkószeg miatt a patkó elveszett, a patkó miatt a ló elveszett, a ló miatt a lovas elveszett, a lovas miatt a csata elveszett, a csata miatt a háború elveszett, a háború miatt az ország elveszett.

Molnár Judit 2019. január 12., szombat

A show folytatódik

Még fel sem ocsúdott az ország az év végi kötelező vigalomból, s a politikacsinálók máris turbó fokozatra kapcsoltak.

Pomichal Krisztián 2019. január 12., szombat

Hordószónokok

A múlt év utolsó negyedében több mint 33 százalékkal csökkent a nyersolaj hordónkénti ára, ekkora esés pedig példa nélküli az utóbbi években, 2014 hasonló időszakában volt utoljára ehhez fogható.

Kolek Zsolt 2019. január 12., szombat

A doni katasztrófa és a kollektív emlékezet

Hetvenhat évvel ezelőtt, ezekben a fagyos januári napokban indult meg a Vörös Hadsereg támadása, amely a Don-kanyarban néhány nap alatt áttörte a hősiesen küzdő, ámde hiányosan felszerelt 2. magyar hadsereg védelmét.

Száraz Dénes 2019. január 11., péntek

Betyárból pandúr

Élénken él az emlékezetünkben az is, amikor első kormányzása alatt Kaliňákkal együtt egy sajtótájékoztatón hazudozással vádolta meg Malina Hedviget. Most pedig alkotmánybírónak jelölik.

Aich Péter 2019. január 10., csütörtök

Vigyázat! Hírek!

A szakma becsülete, a szó becsülete, az igazságosság ki tudja, hova lett.

Száraz Dénes 2019. január 09., szerda

Hova tűnt a jellem?

Az óriásplakátok mostani üzenete szerint most tapasztalt államfőre lesz szüksége az országnak!

Vélemény
Száraz Dénes: Farsangolnak a felvidéki magyarok…

Játsszunk el azzal a gondolattal, hogy egy ilyen farsangi bálban elfogadja a meghívást a magyar államfőjelölttel ...

Kövesdi Károly: Tízmillió rabszolga üzenete

Pozsonyban egyelőre még nem került sor folyosói fetrengésekre, de ha szükség lenne rá, azt is megérnénk.

Száraz Dénes: Simon Zsolt matekból korrepetálásra szorul

A számok nem tudnak hazudni, és valószínű, hogy a négy magyar érdekeltségű pártnak külön-külön, ...