2022. augusztus 3., 08:16

Van-e igazi nyertese a Čaputová kontra Blaha pereskedésnek

A Pozsonyi Kerületi Bíróság szerint Ľuboš Blaha (Smer-SD) képviselő megsértette Zuzana Čaputová  köztársasági elnök személyiségi jogait. A bíróság elrendelte, hogy Blaha köteles tartózkodni a további verbális támadásoktól és a hamis információk terjesztésétől.

Már nem rágalmazhat
Fotó: TASR/ma7
Ľuboš Blaha - Zuzana Čaputová

A verdikttel egyet lehet érteni, hiszen a vulgáris támadás az elnök személye ellen nem lehet a politikai kultúra része, még Szlovákiában sem. Tudniillik a szólásszabadságnak is megvannak a korlátai és formái, amelyeket Blaha elég gyakran túllép.

Abból pedig, hogy Zuzana Čaputovát az Egyesült Államok irányítja, még egyáltalán nem következik az, hogy az államfő hazaáruló. Mert lehetséges, hogy úgy gondolja, az Egyesült Államok intelmeinek követése a haza érdekeit szolgálja... Egyébként is, miért nem szerethetné jobban az amcsikat, mint az oroszokat?

Nincs egyedül ezzel a rokonszenvvel, Európa nagy része ebben a háborús konfliktusban nem is annyira az ukránokén, mintsem az amerikaiak oldalán áll. Az amcsiknak sikerült az ukránokat rávenni, hogy a végsőkig provokálják ki Oroszországot: addig rángatták a nagymedve bajuszát, amíg az elbődült. De egyelőre úgy tűnik, mégsem az oroszok estek az amerikaiak csapdájába, hanem Európa.

A Bidenéket irányító gazdasági lobbi azt gondolhatta, hogy az ukránokkal kettőt üthet egy csapással: térdre kényszeríthetik, elgyengíthetik az oroszokat és a szankciókkal Európát is maga alá gyűrhetik. Aztán majd valahogy elbánnak a kínaiakkal is, azokat ki lehet provokálni Tajvannal. Így majd helyreállhat a világrend amerikai fölénnyel!

Jöhet majd a háború végén esetleg egy újabb „normandiai partraszállás”, ezt követően pedig egy újabb Marshall-terv, és a nagy amerikai megmentő megint tetszeleghet ebben a hálás szerepben.

Brüsszel pedig keményen statisztál hozzá: amerikai érdekek mentén rákényszerítette az uniós országokat az önszankcionálásra, amellyel olyan gazdasági- és energiaválságba, illetve égbe szökő inflációba sodorta az öreg kontinenst, amilyet még a világ nem látott. Az oroszok ezen jót mosolyognak, mert ahol egy piac lezárul, nyílik egy másik, orosz szempontból talán kedvezőbb is. A kieső nyugati piacokat váratlanul gyorsan pótolták a BRICS országokkal folytatott megélénkült kereskedelemmel.

Hogy mennyiben jelent hamis információterjesztést Čaputová teljes mellbedobása az amerikai érdekek mellett, azt majd a választópolgárok és nem a bíróság fogja megítélni.

A szankciókat elfogadó országok megfelelő elemzések, prognózisok hiányában nem számoltak a nagy hirtelenjében elfogadott korlátozások súlyos következményeivel. Ha az elmaradó gázszállítás miatt bedől a német ipar, odadől mellé egész Európa! Most állítólag a németek, oroszok, kanadaiak és a Siemens együtt keresik azt a turbinát, amelynek a visszaadását az oroszoknak Kanada az érvényben lévő szankciók miatt leblokkolt, de német nyomásra állítólag már felszabadított, és elvileg el is indulhatna az Északi Áramlat I-es vezetékén a gáz. Az oroszok szerint viszont nincs semmilyen turbina. Az „itt a piros, hol a piros” játéknak most a turbinás változata a menő. A vesztes nagyot bukhat!

Nem tudni, ki a hunyó, mindenesetre Blahát, a Smer képviselőjét most megtalálták! Egyelőre nem jött neki össze, hogy kiugrassa a bokorból Čaputovát.

Egyébként az is igaz, hogy a smeres képviselő nem volt mindig ennyire következetesen vehemens. Hallgatott, amikor az elnök asszony első budapesti látogatása során szinte nyíltan hadat üzent az Orbán-rezsimnek, akkor is, amikor az elnök anyapártját, a Progresszív Szlovákiát felkarolta a magyarországi Momentum, amelynek alelnöke a PSZ kongresszusán kijelentette, hogy büszke szlovákként is lehetünk felvidéki magyarok. Csöndben volt Blaha akkor is, amikor az államfő Gombaszögön kábította a felvidéki magyar fiatalokat, miközben a tiltakozások ellenére gondolkodás nélkül aláírta a számunkra továbbra is hátrányos állampolgársági jogszabály-módosítást.

A köztársasági elnök legalább kettős táncot jár, kijelentései egyszerre szólnak a nemzetközi közvéleménynek és a lakosságnak, de inkább az előbbinek. Blaha pedig nagyon vigyáz arra, hogy a nemzeti érdekek kőkemény hangoztatásával a választókat szólítsa meg!

Čaputovának most igazat adott a bíróság Blaha elfogadhatatlan smeres stílusa miatt. De vajon Blaha vesztett-e azzal, hogy belefojtották a szót?

Megosztás
Címkék