Kína koronavírus vakcina
Fotó: TASR / AP
2021. február 23., 08:01

Vakcina van demokrata és önkényuralmi

Az Európai Unió koronavírus elleni oltottsága messze lemaradt Izraeltől, az USA-tól, vagy az EU-ból nemrég távozott Egyesült Királyságtól. A tagállamokból egyre több bírálat érkezik a lemaradás, az oltóanyag lassú érkezése miatt. Keresik a felelősöket, és kutatják az alternatív forrásokat.

Bár a tagállamok tavaly tavasszal megegyeztek, hogy ha már a járvány első fázisában nem tudtak közösen fellépni, az oltásnál kizárják a vakcinanacionalizmust, és közösen szerzik be az oltóanyagot. Az EU mégiscsak nagyobb tárgyalási pozícióval bír, főleg ha már az oltóanyag kísérleti fázisában is támogatta azokat a nagy gyógyszergyártókat, akik most többet törődnek az extraprofitjukkal.

Az EU vezetősége pedig úgy reagál a késésekre, mint az útkezelő a januári hóesésre: nem gondoltuk, hogy ilyen gyorsan jön a hó.

Márpedig az uniós vezetés későn reagált, és gyenge szankciókat alkalmazott az oltóanyaggyártókkal szemben.

A vakcina lassan érkezik, hiszen a világon mindenki azért tülekedik, mint tavasszal a szájmaszkért.

Először megint a magyarok jöttek rá, hogy ha már pár millió oltást végeztek az orosz és a kínai vakcinával, akkor ez nekünk is jó lehet. Márpedig aki gyorsan olt, az életeket, gazdaságot ment.

Kaptak is a különutasságért hideget-meleget, mind Európából, mind a hazai ellenzéktől. Az EU például hetekig hazudozott a nyugati társaihoz hasonló minőségű orosz és kínai vakcináról, kétségbe vonva annak a hatékonyságát. A történet akkor vett fordulatot, amikor kitudódott, hogy az AstraZenecánál lekötött vakcinák fele az első hónapokban Amerikában landolt, és az EU vezetése a „kitűnő” szerződéskötése miatt ez ellen nem sokat tehetett.

Innentől kezdve a tagországok többsége belátta, hogy a polgárai egészsége többet ér a geopolitikai szempontoknál, vagy az EU-s gyógyszergyárak üzleti érdekeinél.

Mert szép gondolat, hogy otthon maradjon a bevétel a vakcinák után, egyelőre azonban nincs a láthatáron európai vakcina. Próbálták korlátozni az európai területen gyártott vakcinák kivitelét, majd a nagyok különalkut kezdeményeztek a gyártóknál. Ezután elkezdődött a keresgélés az orosz és a kínai piacon.

Mire Európa kormányfői sorra bejelentik, hogy már tárgyalnak az oroszokkal, nemcsak a szállításról, hanem a gyártásról is, addigra Magyarországra már megérkezett az orosz vakcina első szállítmánya, és a napokban megérkezik a kínai is. 

Az EU gyógyszerügynöksége, miután (mily meglepő) egy kicsit elhúzta a brit AstraZeneca oltóanyagának az engedélyeztetését, végre elkezdte az engedélyeztetési eljárását a Szputnyik V-nek is.

Vakcinaügyben éppen azoknak az oroszoknak a kegyeit keresik, akiket most akarnak újabb szankciókkal sújtani a Navalnij-ügy kapcsán. Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főbiztos el is ment Moszkvába. Ahol nagyot égett, és vele Európa is, amikor Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megbízhatatlan partnernek nevezte az Uniót. Majd arról kellett értesülnie a vacsorán, hogy Oroszország kiutasított egy német, egy svéd és egy lengyel diplomatát, mert állítólag részt vettek a Navalnijt támogató tüntetéseken.

Kína mindenesetre a múlt héten tárgyalt Európa keleti térségének 17 államával (ők egy térségnek veszik a Baltikumtól az Adriáig fekvő országokat), és Hszi Csin-ping kínai elnök felkínálta a vakcinájukat, no meg azt, hogy 170 milliárd dollár értékben importáljon termékeket a régió országaiból.

Hogy Kína ezzel beteszi a lábát Közép-Európába? Kicsit igen. De miért csak a nyugati nagyok kiváltsága legyen az egyenes kapcsolattartás a világ egyik vezető gazdaságával?

Ismét bebizonyosodott, hogy az Európai Bizottság nem tud a kontinens kormányaként funkcionálni, a járvány mindkét fázisában nagyot bukott. Itt az ideje változtatni az irányvonalon, mert nem lehet mindent az Unió intézményeire bízni. A Bizottság ugyanis nem felelős sem a parlamentnek, sem a népnek, nem lehet választásokon leváltani.

A döntéseikben az üzleti körök, a globalisták érdekeit nyomják, hiába rejtik el az ideológia, a jogállamiság, meg az européerség álarca mögé.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/7. számában.