Kövesdi Károly

2019. május 31., 17:10

Utolsó csengetés?

Európa választott. A múlt heti parlamenti választások tétje hatalmas volt, hiszen a kontinens jövőjéről kellett döntést hozniuk a polgároknak, a Pireneusoktól a Kárpátokig, a peloponnészoszi félszigettől Lappföldig. Arról kellett dönteni, hogy meg lehet-e állítani a szakadék felé rohanó szekeret.

Sajnos mindössze annyi derült ki, hogy nehéz, keserves vajúdás elé néz a kontinens, ha egyáltalán meg akar maradni annak, ami évszázadokon keresztül volt, vagy feladja magát. Az is kiderült azonban, hogy a felvidéki magyarság 15 év után képviselet nélkül marad az Európai Parlamentben. Nem lesz, aki folytassa azt a munkát, amelyet Bauer Edit vagy Csáky Pál végzett.

A 4,96 százalékos eredményt akár szépnek is mondhatnánk, mégis kudarc, hiszen a 4,96 nem azonos az 5,1-gyel, pláne a 8,5-tel, ami a matematika szerint illetne bennünket.

Ha a kontinensen érdekes a helyzet, Szlovákiában még furább. Vasárnap kiderült, hogy Szlovákia liberális is meg szélsőséges is. Kérdés, meddig bírja a szakítópróbát a V4-ek leggyengébb láncszeme? A kormánypártok leszereplése nem meglepő, ez a jutalom az eddigi munkájukért. A Smer mellett a választók megjutalmazták a két csatlóst is, az SNS-t és a Most-Hidat. Hatalmas buktájuk után ideje lenne megnézniük, merre van a kijárat.

A Most-Híd padlóra zuhanása most már szinte kizárja, amit sokan szajkóznak: össze kell gereblyézni az MKP-t és a Most-Hidat.

A minden áron való magyar–magyar összeborulást erőltetők szíves figyelembe ajánljuk: az MKP úgy szerzett közel öt százalékot, hogy rég nincs a parlamentben. Szó se róla, fájó ez a hiányzó pár század, ez azonban főleg a pártütők és a megosztók számlájára írható. Anélkül, hogy az MKP vezetését megfosztanánk a tükörbe nézés lehetőségétől.

A megosztóknak ugyanis tízéves szorgos munkájuk van abban, hogy Brüsszelben nem lesz felvidéki képviselő, mert az egyik liberális ifjú titán kérdésére (ezt vajon kire lehet kenni), bizony egyszerű a válasz: a pártütőkre, a közösség nevében bizniszelőkre. Legyen ez intő jel az új megosztók számára is, akik mérhetetlen karriervágyukkal züllesztik a közösséget.

A felvidéki magyarság mindazonáltal nem marad védőernyő nélkül, hiszen a Fidesz–KDNP képviselői a mi érdekeinket is fogják képviselni az Unióban.

Ami roppant fontos: a magyarországi és a határon kívül élő magyar állampolgárok erős felhatalmazást adtak Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy az Európai Tanácsban kellő erővel és súllyal képviselhesse az összmagyar érdekeket. Mert ne feledjük, az EU csúcsszerve az Európai Tanács, nem a parlament. Hacsak ezt a rendszert is át nem szabják, akik minden gazemberségre képesek. Látjuk, dolgoznak rajta.

A legnagyobb kérdésre, mégis mi várható, hogyan alakul az EU jövője, nehéz lenne válaszolni, hiszen nagyon képlékeny helyzet alakult ki. Túl sok a kérdés. Hány darabra hullik a néppárt? Néppárt-e még a néppárt? Kinek lesz többsége, ha senki sem szerzett döntő többséget? A szocialisták is gyengültek, de erősödtek a liberálisok, szerencsére a szuverenisták is.

A zöldekről mindig is tudtuk, hogy nem zöldek, csak némi hínárt raktak magukra, hogy annak látsszanak. Az ET-ben hogyan alakul a helyzet? Megszűnik-e a csúcsjelöltek tülekedése? Aligha, éjfél után már ott nyomták az üres dumát a színpadon. S a kérdések kérdése: meddig lesz foglya a vándorcirkusz a háttérhatalom pénzének és a médiadiktatúra „korrektségének”? Milyen kataklizmának kell bekövetkeznie, hogy gyökeres változás szülessen?

Aki arra számított, hogy felborul az egész eddigi rendszer, valószínűleg csalódott. Csak egy tisztulási folyamat indult el, amely talán még észhez térítheti Európa nemzeteit.

Ebben az a riasztó, hogy sokáig tarthat egy ilyen folyamat. De vajon meddig? Öt évig? Tízig? Adatik még egyáltalán öt év, tíz év? Ha napjaink Rembrandtja jellemző képet szeretne festeni a mostani Európai Parlamentről, valószínűleg a brit képviselőket mintázná meg, ahogy ott gubbasztanak skót szoknyában, bojtos sütyeggel a fejükön, térdükön utazótáskával.

Az írás megjelent a Magyar7 2019/ 22. számában.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Pomichal Krisztián 2019. augusztus 21., szerda

Minek kell Grönland Trumpnak?

Kíváncsi rá, miért is nem totális hülyeség Trump ötlete?

Száraz Dénes 2019. augusztus 21., szerda

Patthelyzet

Azt ígérték, augusztus végéig vagy megegyeznek, vagy nem. Bejelentik, hogy közös listán indulnak a parlamenti választásokon, vagy önállóan.

N. Gyurkovits Róza 2019. augusztus 21., szerda

Szent jobbja tarthat meg bennünket

Szomorú, derűs is az ünnep, az összegezés.

Mi
Kövesdi Károly 2019. augusztus 20., kedd

Országépítők és országrombolók

Valóban, csak ennyire futja félmillió magyarnak? S valóban partnernek kell tekinteni, le kell ülni vele, és meghallgatni a feltételeit? És közben senki sem borítja fel az asztalt?

Száraz Dénes 2019. augusztus 20., kedd

Légy hű!

„Hazádnak rendületlenül légy híve, oh magyar...” Ilyenkor, Szent István királyunk ünnepén gyakran felhangzik megzenésítve Vörösmarty Mihály hazafias ódája, a Szózat. 

N. Gyurkovits Róza 2019. augusztus 17., szombat

Omnia mutantur…

Hirtelen jött a rövid zivatar. Ablakomon a hársfaágak kétségbeesetten kaparásztak. Messziről égdörgés, néhány fénycikázás zavart bele az éjszaka sötétjébe és a kiadós eső kopogásába.

Száraz Dénes 2019. augusztus 17., szombat

Igazi, és nem látszatösszefogásért szól a harang!

A Most-Híd pedig suszterként maradjon szépen egyelőre a kaptafánál, őrizze csak a végletekig interetnikusságát és pártelnökét!

Aich Péter 2019. augusztus 16., péntek

Álmok

Aich Péter jegyzete

Száraz Dénes 2019. augusztus 15., csütörtök

A történtek után hogyan tovább összefogási tárgyalás?

Hiteltelen emberrel nem lehet hiteles szövetséget kötni a felvidéki magyar összefogásról.

Molnár Judit 2019. augusztus 15., csütörtök

Falsra hangolt pártbeszéd

Most az MKP-n a döntés felelőssége, hogy meddig enged az időhúzásának.

Vélemény
Pomichal Krisztián: Minek kell Grönland Trumpnak?

Kíváncsi rá, miért is nem totális hülyeség Trump ötlete?

Száraz Dénes: Patthelyzet

Azt ígérték, augusztus végéig vagy megegyeznek, vagy nem. Bejelentik, hogy közös listán indulnak ...

N. Gyurkovits Róza: Szent jobbja tarthat meg bennünket

Szomorú, derűs is az ünnep, az összegezés.