2021. június 2., 08:48

Uniós testbe uniós vakcinát!

Három hónapig tartó huzavonát követően a kormány áldását adta az orosz oltóanyag, a Szputnyik V vakcina használatára, amelyből jelenleg 200 ezer van Szlovákiában.

Szputnyik V vakcina
Fotó: TASR / AP

A szovjet Szputnyik-2 műhold fedélzetén 1957. november 3-án hősi halált halt Lajka kutya, az első bolygóközi útra kelt földi élőlény az égi sintértelepről most farkát csóválva és mosolyogja tekint le a szlovák kormány illetékeseire. Pedig ők Brüsszeltől való félelmükben csak remegő kezekkel fogadták be az orosz oltóanyagot az országba.

Eredetileg 2 millió adag vakcinát rendelt az ország, azonban egyelőre csak azt fogják felhasználni, ami már az országban van és hónapokig egy szlovákiai raktár mélyén várt a sorsára, miközben az emberek türelmetlenül várakoznak az oltóanyagra.

Közben az orosz vakcinák mintaképviselői ellátogattak magyarországi bevizsgálásra, állítólag egy részük hasonló célból visszautazott egy újabb oroszországi tortúrára is. A vakcinák győztek a kételkedők ellenében, viszont nem könnyű beismerni a vereséget.

Június 7-én kezdődhet meg az oltás ezzel az oltóanyaggal, de a három hónapos perpatvar, a vakcina okozta kormányválság, az egészségügyi miniszter és a miniszterelnök lemondása, valamint a kormány részéről megnyilvánuló felemás ajánlások kétségessé tehetik a Szputnyik lakossági fogadtatását.

Mintha csak ez lett volna a kormány célja: bizonytalanságot kelteni a lakosságban az orosz vakcina iránt, és ezzel kifejezni újfent lojalitásukat Brüsszel irányába.

Richard Sulík gazdasági miniszter a kormányülés után ki is fejtette, hogy attól tart, nem lesz egyszerű elhasználni a már meglévő mennyiséget sem.

Vladimír Lengvarsky egészségügyi miniszter szerint egyelőre csak a meglévő 200 000 adagot fogják felhasználni, és a további szállítmány érkezése Oroszországból még kérdéses. A többit csak esetleg akkor, ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagyta az alkalmazását. Az esetleges további beszerzések során szigorúan tartani fogják magunkat az európai szabályozáshoz. Egyáltalán nem meglepő, hiszen mindenben ez a szlovák álláspont!

Hozzátette azt is, hogy ő maga nem oltatná be magát a Szputnyikkal, melynek mellékhatásait az AstraZenecához hasonlította.

Szlovákia tehát ily módon, riogatva népszerűsíti a saját oltási programját, így buzdítja az embereket a teljes beoltottságra! Egyáltalán nem csoda, hogy az európai ranglista végén kullog az ország!

A Szputnyikkal állítólag a 18 és 60 év közötti korosztályt fogják oltani, pedig a 60 felettieknek nosztalgiából bizonyára nagyobb számban választanák ezt a fajta oltóanyagot. Más országokban nem tesznek ehhez hasonló korlátozást. Biztonságosnak tartják az idősebbek már csak azért is, mert a szervezetük gyerekkorukban hozzászokott az orosz (szovjet) típusú oltóanyagokhoz, amelyek hatásosak voltak, és megvédték őket a különböző típusú betegségektől - kanyaró, tífusz, tuberkulózis, feketehimlő, gyermekbénulás, torokgyík -, különben nem várakoztak volna a Szputnyikra, és nem lennének most csalódottak.

Megosztás
Címkék