2020. november 30., 09:29

Tüzet tűzzel – most éppen Brazíliában

Nem kell hozzá felvennünk az alufóliasisakot, hogy elképzeljük, az amerikai választások előtt azért csillapodott csak a BLM-mozgalom ámokfutása, mert a demonstrációkat, tüntetéseket és/vagy fosztogatásokat támogató demokrata politikusoknak nem állt érdekükben a balhé. Biden megválasztásával valószínűleg ez így is marad. Mindenesetre nem maradtunk sokáig fosztogató, gyújtogató és rongáló emberek látványa nélkül. Ezúttal Brazíliában tombol a „rasszizmus elleni küzdelem”.

Az indulatokat kiváltó ok ezúttal is egy (állítólagos) rasszista bűncselekmény. Az állítólag szó itt a rasszistára vonatkozik, ugyanis João Alberto Silveira Freitas halála minden jel szerint bűncselekménynek tűnik. Néhány nappal ezelőtt Freitast annyira megverték egy Porto Alegre-i szupermarketben (a korábban nálunk is megfordult, francia illetőségű Carrefour hálózat egyik üzletében), hogy belehalt a sérüléseibe. Nem tudni, mi váltotta ki az üzlet biztonsági őreinek veszett dühét, az interneten keringő, valóban megrázó videóból ez nem derül ki. Egyes sajtóhírek szerint a bolt egyik alkalmazottját fenyegette meg Freitas.

Az indok tulajdonképpen mindegy is, a következmények vannak annyira brutálisak, hogy ne kelljen foglalkozni azzal, bolti lopáson kapták-e emberünket, vagy egyszerűen rossz napjuk volt a biztonsági őröknek. Normális ember így nem viselkedik, bár érdekes módon arról nem találtunk videót, Freitas vajon ellenállt-e a biztonsági őröknek! A csütörtöki szörnyűségnek különös pikantériát ad, hogy az incidens napján ünnepelték Brazíliában a fekete öntudat napját, ráadásul később napvilágot látott egy másik felvétel, amelyen az látható, ahogy az egyik őr a férfi hátán térdel.

Néhány órával az esetet követően spontán tiltakozások szerveződtek szerte Brazíliában. A rendőri brutalitásról persze nem szólhatott a dolog, hiszen biztonsági őrök az elkövetők (bár az egyikről utólag kiderült, szabadnapos rendőr), ráfogták hát a rasszizmusra. A német Deutsche Welle a helyi sajtóra hivatkozva például úgy számolt be az eseményről, hogy fehér biztonsági őrök vertek halálra egy fekete férfit. A videó azonban könnyedén elérhető az interneten, s ember legyen a talpán, aki eldönti, a szereplők melyik rasszhoz tartoznak. Nem véletlen, hogy három nappal a gyilkosság után semmi jele a rasszista indítéknak. Gyújtogatni, fosztogatni persze anélkül is lehet.

A tények és a józan ész nyilván nem hatotta meg a tüntetőket, akik Brazília több nagyvárosában megtámadták a Carrefour helyi üzleteit, az egyiket teljesen feldúlták, majd tüzet raktak a közepén. Az események egyelőre annyira frissek, hogy nehéz megmondani, mi lehet a kifutásuk. Ha a mainstreamen múlik, a tüntetők biztosan kitartanak még egy darabig. Ne feledjük, hogy Jair Bolsonaro brazil elnök nem a világpolitikában tempót diktáló körök kedvence. Most, hogy minden jel szerint észak-amerikai szövetségesét is elveszítette, nem lesz könnyű dolga megfékeznie az indulatokat. Érkezzenek bár a nép, vagy a globális sajtóbirodalom részéről.

Brazíliában a rasszon alapuló kisebbség és a többség megkülönböztetése eleve bonyolult kérdés. Nem véletlenül van saját kategóriarendszerük a faji besorolásra. Az ország hivatalosan öt rasszt különböztet meg. Ezek között a fehérek bizony kisebbségben vannak, arányuk 44-45%. Körülbelül ugyanennyien vannak a kevert rasszúak, a maradék tíz százalék a „túlnyomórészt feketéké” (ez a hivatalos megfogalmazás), tizedszázaléknyian vannak csak az őslakosok, illetve az ázsiai hátterűek.

(Megjelent a Magyar7 c. hetilap 2020/48. számában)