Száraz Dénes

2019. március 16., 08:15

Tudathasadásos állapot

Az egyik nap a magyar szabadságot, Kossuthot, a márciusi ifjakat, Batthyány Lajost, Magyarország első alkotmányos miniszterelnökét ünnepeljük, másnap pedig államfőt választunk, számunkra idegenszerű nevűek – Šefčovič, Harabin vagy Čaputová – közül valakit. Koszorúzunk és választunk!

Elődeink forradalommal kiharcolták nekünk a magyar szabadságot, az utódok nem tudtak vele okosan gazdálkodni, külső kényszerítés pedig nem sokkal később meg is fosztott tőle. Magunkra maradtunk! Fájó szívvel, lehajtott fővel koszorúzzuk meg azóta a múltunkat, és a jelenben számunkra még mindig idegen állam főjét választjuk egy szegényes – irányvonalas, soros, mélynemzeti és nemzetfeladós kínálatból.

Igen, idegen államét, mert eddig mindegyik államfő azt éreztette velünk, hogy nem vagyunk igazán benne otthon, akár el is mehetnénk szülőföld nélkül. Sokan fel is adták már, nem bírták elviselni az évtizedek óta tartó megkülönböztetést, a március 15. környékén kokárdáinkra eső sanda tekinteteket.

Nincs könnyű dolgunk, mert egyrészt a dicső múlt kötelez – a haza minden előtt, a jelen pedig szembesít – hol sírjaink domborulnak, unokáink többsége már csodálkozik a koszorúzókon és a szívünk fölé tűzött kokárdákon. Számukra ez már szinte érthetetlen, mivel abban az iskolában, ahová járnak, nagy örömmel engedtek negyvennyolcból. Megfogyva bár, de törve nem, énekeljük március 15- én sok helyen a Szózatot. Törve is, sajnos! Nem kerékbe, csak lélekben megtörve.

Határokkal megtörve, határon túl is megtörve. Töretlenül nem maradt sehol senki és semmi, de nem egyformán törődtünk meg, mert van, ahol könnyen beletörődtek, van, ahol kevésbé. Aztán vannak olyan nemzetrészek, ahol, ha kell, össze is tudnak fogni. Erdélyben talán együtt indulnak a magyar pártok az EP választásokon, megtalálják a közös hangot, a szükség ott nagyobb úr, mint a Felvidéken.

Mi majd megvívjuk újabb kicsinyes pártcsatánkat. Azt kedveljük, egymás között magyarul tudunk veszekedni, nem okoz nyelvtörést.

A felvidéki magyar ember még ki se jött a kultúrházból az államfőválasztási kampánygyűlésről, már mehet is vissza az Európa Parlamentire. Régi-új arcok, nyikorgó és szellős széksorok előtt. A házi pálinka, az ásványvíz és a jófajta bor sem romlott meg a kultúrház hátsó öltözőjében, szendvicsből friss kell majd. Gondolkodásból is!

Mindezek ellenére azért vannak biztató jelek is. Például az anyaországi iskolás fiatalok évek óta átjárnak hozzánk ünnepelni március tizenötödikét. Úgy gondolják a szervező utaztatók, meg kell nekik mutatni, hogy a határon túl is élnek magyarok, és ők milyen felemelő méltósággal tudnak együtt ünnepelni. Együtt?

Megnézik közben a felvidéki magyar történelmi kegyhelyeket, de ha még szót is akarnak velünk érteni, járjanak gyakrabban.

Meg aztán figyelemreméltó az is, hogy egyre több a koszorú is az ilyenkor koszorúzandón. A pártkoszorúkból van egyre több. És nem egy párt visz több koszorút, hanem több párt egyet-egyet...

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2019. március 17., vasárnap

Nem azt mondták, Béla!

Mi lesz a somorjai politikai nagyágyúval?

Kolek Zsolt 2019. március 15., péntek

A kutyák népe még ismeri a farkasok dalát - gondolatok március idusán

1848 forradalmi márciusának üzenete a megszerzett jogok megtartása, az értékmentés.

Molnár Judit 2019. március 13., szerda

Kampányfinis lövészárkokban

Nincs viszont a magyarok körében hitelességi gondja a kampányban alig látható František Mikloškónak. Ő aktív politikusként is azon kevesek közé tartozott, aki pontosan értette gondjainkat, nyitott volt irányunkban...

Száraz Dénes 2019. március 13., szerda

Bugár szembesítése

Ma már közel sem tartja felelőtlennek Szlovákiában egy magyar indulását a köztársasági-elnök választásokon.

Horváth Szomolai Andrea 2019. március 12., kedd

Szüleink nyelvét gyerekeink hangján őrizzük

„Magyarul küzdök, magyarul tűrök, magyarul dobbanok és magyarul álmodom”

2019. március 11., hétfő

Választások vagy válaszút előtt

Napokon belül elérkezhet az a pillanat, amikor újra kell gondolni a felvidéki magyarság jövőjét.

Száraz Dénes 2019. március 11., hétfő

Ki van a pácban?

Csak sajnálni lehet a magyarországi ellenzéket az EP választások előtt. Nincs témájuk, nincs mibe kapaszkodniuk, semmi okosat nem tudnak kitalálni.

Molnár Judit 2019. március 10., vasárnap

Hét évtized szolgálata

Ünnep ez! Nem hivalkodón, nem a valóságot elfedő, önfeledt mulatozással, hanem csak úgy visszafogottan, józanul átgondolva jót és rosszat.

Száraz Dénes 2019. március 07., csütörtök

Kiska felelőtlensége

2014-ben Robert Fico ellenében nagyon sok magyar szavazatot kapott, de ezt államfőként semmivel sem viszonozta, tudomásul sem vett minket!

B. Vida Júlia 2019. március 06., szerda

Negyven nap

Mi, modern emberek többnyire nem vesszük komolyan a böjtöt. Legfeljebb egy kisebb tisztítókúrába vagyunk hajlandók belemenni.

Vélemény
Száraz Dénes: Nem azt mondták, Béla!

Mi lesz a somorjai politikai nagyágyúval?

Kolek Zsolt: A kutyák népe még ismeri a farkasok dalát - gondolatok március idusán

1848 forradalmi márciusának üzenete a megszerzett jogok megtartása, az értékmentés.

Molnár Judit: Kampányfinis lövészárkokban

Nincs viszont a magyarok körében hitelességi gondja a kampányban alig látható František Mikloškónak. ...