Száraz Dénes

2019. március 16., 08:15

Tudathasadásos állapot

Az egyik nap a magyar szabadságot, Kossuthot, a márciusi ifjakat, Batthyány Lajost, Magyarország első alkotmányos miniszterelnökét ünnepeljük, másnap pedig államfőt választunk, számunkra idegenszerű nevűek – Šefčovič, Harabin vagy Čaputová – közül valakit. Koszorúzunk és választunk!

Elődeink forradalommal kiharcolták nekünk a magyar szabadságot, az utódok nem tudtak vele okosan gazdálkodni, külső kényszerítés pedig nem sokkal később meg is fosztott tőle. Magunkra maradtunk! Fájó szívvel, lehajtott fővel koszorúzzuk meg azóta a múltunkat, és a jelenben számunkra még mindig idegen állam főjét választjuk egy szegényes – irányvonalas, soros, mélynemzeti és nemzetfeladós kínálatból.

Igen, idegen államét, mert eddig mindegyik államfő azt éreztette velünk, hogy nem vagyunk igazán benne otthon, akár el is mehetnénk szülőföld nélkül. Sokan fel is adták már, nem bírták elviselni az évtizedek óta tartó megkülönböztetést, a március 15. környékén kokárdáinkra eső sanda tekinteteket.

Nincs könnyű dolgunk, mert egyrészt a dicső múlt kötelez – a haza minden előtt, a jelen pedig szembesít – hol sírjaink domborulnak, unokáink többsége már csodálkozik a koszorúzókon és a szívünk fölé tűzött kokárdákon. Számukra ez már szinte érthetetlen, mivel abban az iskolában, ahová járnak, nagy örömmel engedtek negyvennyolcból. Megfogyva bár, de törve nem, énekeljük március 15- én sok helyen a Szózatot. Törve is, sajnos! Nem kerékbe, csak lélekben megtörve.

Határokkal megtörve, határon túl is megtörve. Töretlenül nem maradt sehol senki és semmi, de nem egyformán törődtünk meg, mert van, ahol könnyen beletörődtek, van, ahol kevésbé. Aztán vannak olyan nemzetrészek, ahol, ha kell, össze is tudnak fogni. Erdélyben talán együtt indulnak a magyar pártok az EP választásokon, megtalálják a közös hangot, a szükség ott nagyobb úr, mint a Felvidéken.

Mi majd megvívjuk újabb kicsinyes pártcsatánkat. Azt kedveljük, egymás között magyarul tudunk veszekedni, nem okoz nyelvtörést.

A felvidéki magyar ember még ki se jött a kultúrházból az államfőválasztási kampánygyűlésről, már mehet is vissza az Európa Parlamentire. Régi-új arcok, nyikorgó és szellős széksorok előtt. A házi pálinka, az ásványvíz és a jófajta bor sem romlott meg a kultúrház hátsó öltözőjében, szendvicsből friss kell majd. Gondolkodásból is!

Mindezek ellenére azért vannak biztató jelek is. Például az anyaországi iskolás fiatalok évek óta átjárnak hozzánk ünnepelni március tizenötödikét. Úgy gondolják a szervező utaztatók, meg kell nekik mutatni, hogy a határon túl is élnek magyarok, és ők milyen felemelő méltósággal tudnak együtt ünnepelni. Együtt?

Megnézik közben a felvidéki magyar történelmi kegyhelyeket, de ha még szót is akarnak velünk érteni, járjanak gyakrabban.

Meg aztán figyelemreméltó az is, hogy egyre több a koszorú is az ilyenkor koszorúzandón. A pártkoszorúkból van egyre több. És nem egy párt visz több koszorút, hanem több párt egyet-egyet...

0 HOZZÁSZÓLÁS
Molnár Judit 2019. május 22., szerda

Európa újrahangolva

A migránsválság felszínre hozta a különbözőségeket, Kelet és Nyugat ismét szembekerült, és kiderült, az ellenvélemény ellenséget szül.

B. Vida Júlia 2019. május 21., kedd

Zöld asztalok ideje

Ha tetszik, ha nem, fejest kell ugraniuk a felnőtt életbe. Érettségükről kell most tanúbizonyságot tenniük.

Száraz Dénes 2019. május 21., kedd

Brüsszel közelebb van, mint gondolnánk

Hajdanán, a rendszerváltást követő években a felvidéki magyarok legerősebb fegyvere a választások voltak.

Aich Péter 2019. május 20., hétfő

Ámokfutás

Egy szép mondás szerint nem normális, ha egy fiatal ember nem akar forradalmi változásokat. Hát jó – de ennyire?

Kövesdi Károly 2019. május 18., szombat

Európa megmentése

Ahhoz azonban, hogy mindez megváltozzék és valami normális süljön ki belőle, el kell menni szavazni.

N. Gyurkovits Róza 2019. május 18., szombat

Már a kommunista is jobboldali?

Bűn, sőt – divatosan mondva – szarvas hiba minden extrémizmust rányomni a jobboldalra, megpróbálni a jobboldal elhajlásaként magyarázni.

Agárdy Gábor 2019. május 18., szombat

A többségi döntés kérdése

Most is itt a veszély, hogy a döntések meghozatalának ilyen mértékű torzítása ismét megteremthetné azt az ideológiát, amely rövid idő után átcsaphatna egy újfajta diktatúrába.

Száraz Dénes 2019. május 17., péntek

A himnusszal elszámoltak, a lelkiismeretükkel még nem!

Előbb csoportosan, felelőtlenül „félreszavaztak”, majd külső nyomásra helyrebillentik a szavazógombokat. Azt gondolják, velünk ugyanezt tehetik.

Matus Tibor 2019. május 17., péntek

Állandó növekedésre alapozott gazdaságunk a katasztrófába vezet

Pár napra nagyon trendik voltunk, aztán minden megy a régi szerint, pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy az állandó növekedésre alapozott gazdaságunk a katasztrófába vezet.

Száraz Dénes 2019. május 16., csütörtök

Már az őrhelyén strázsál Štúr

Érthető, de minden logikát nélkülöző a párkányiak felháborodása a városban leleplezett Štúr-szobor miatt.

HIRDETÉS
Vélemény
Molnár Judit: Európa újrahangolva

A migránsválság felszínre hozta a különbözőségeket, Kelet és Nyugat ismét szembekerült, ...

B. Vida Júlia: Zöld asztalok ideje

Ha tetszik, ha nem, fejest kell ugraniuk a felnőtt életbe. Érettségükről kell most tanúbizonyságot tenniük.

Száraz Dénes: Brüsszel közelebb van, mint gondolnánk

Hajdanán, a rendszerváltást követő években a felvidéki magyarok legerősebb fegyvere a választások ...