Rajkovics Péter

2018. május 27., 09:01

Tönkreteszi a Bajnokok Ligáját a Real?

A Real a szombati döntőben ismét nyerni tudott, sorozatban harmadik trófeája pedig azt is jelenti, az UEFA-nál törhetik a fejüket a jövőt illetően.

Európában ugyanis a sportmenedzsment is úgy működik, mint a politika. A nagyok azt hiszik, a demokrácia intézménye közepette erővel bármi lenyomható az emberek torkán. Pedig az elmúlt években látható brutális spanyol fölény az európai kupasorozatokban ugyan részben érthető, de a gazdasági tendenciákat ismerve jó irányba nem vezethet. Láttuk a Forma-1-ben a Schumacher korszak ugyan fantasztikus üzletnek bizonyult a kezdetekben, majd a német karrierje után jött a kiábrándulás, s tudjuk, már nem a verseny, hanem a szabályozások dolgoznak azért, ne legyenek unalmasak a futamok.

Úgy tűnik, a fociban is hasonló változásokra lesz szükség, ha az UEFA el akarja kerülni féltve őrzött márkájának értékvesztését, mert a fociszurkolók vélhetően 90-95 százaléka azért nem Real Madrid szurkoló, s amint érdektelen lesz számukra a sorozat, az üzlet is elvész. Idén a spanyol fővárosiak vitték mindkét kupát, de az elmúlt években a spanyol dominancia azért is megdöbbentő, mert tudjuk, hogy Spanyolország milyen gazdasági és politikai nehézségekkel küzd.

Ami a tegnapi mérkőzést illeti, a papírforma érvényesült, igaz, Mohamed Szalah kényszerű cseréjéig minden másként nézett ki. A világhálón azóta éles vita folyik Ramos ellene végrehajtott manőverén, s a többség szándékosságot vél felfedezni a madridi játékos mozdulatát. Annyi bizonyos, a spanyol a mérkőzés egészén messze volt a sportszerű viselkedéstől, ami viszont megdöbbentő, hogy az egyiptomi játékos elleni beavatkozását a bíró néhány méterről látta, de szabadrúgást sem ítélt. Egyébként a mérkőzést jól vezette Milorad Mazsics, más kérdés, hogy azért jutott nevesebb kollégái helyett neki a finálé, mert a sorozatban már néhányan bizonyítottak, miként is működik az „egyenlő megközelítés elve” Európában. Aki figyelemmel kísérte a BL-t, az biztosan tudja, mire gondolok.

Az angolokat az egyiptomi drámai távozása megtörte, a másik oldalon Daniel Carvajal kényszerű cseréje nem okozott ekkora problémát, igaz, a két játékos nem ugyanazt jelenti csapatai számára. A második félidőben jöttek a gólok, Loris Karius egy életre megbélyegezte pályafutását óriási hibáival (nagy kérdés, hogy ebből fel tud-e állni), a csereként beálló Bale pedig bizonyította, legyen bármilyen formában, képes eldönteni egy mérkőzést, s egy emlékezetes gólt is rúgott.

A Real pedig nyert, de a kérdés leginkább az, hogy képesek lesznek az európai labdarúgás vezetői végre a saját meggazdagodásukon túl is gondolkodni. Az üzlet ugyanis még robog, de a kontinensen képtelenek igazán kiegyenlített sorozatot létrehozni, amiben az Egyesült Államok a világelső. Ennek köszönhetően éli túl a válságokat az NHL vagy az NBA, mert törekszik arra, hogy legyen esélye a kisebb csapatoknak is a bajnokságban. A Bajnokok Ligája modern bizniszes formája viszont még három évtizedes sincs, de a tendenciák elkeserítők.

Európában az olló egyre jobban szétnyílt még a legnagyobb csapatok között is, aminek eredménye látható a kupasorozatokban. Tudjuk miért nem szeretnék nyugaton, hogy legalább egy-két erős „keleti” csapat legyen, ezért aztán a gazdasági egyenlőtlenséget közben még jobban fokozzák, mindez viszont úgy látszik a „nagyok” versenyét is tönkreteszi. A kérdés tehát az, képes-e megújulni Európa a fociban is, vagy ugyanaz vár rá, mint a társadalomra, vagyis a kényszer hozta alkalmazkodás?

0 HOZZÁSZÓLÁS
B. Vida Júlia 2019. május 21., kedd

Zöld asztalok ideje

Ha tetszik, ha nem, fejest kell ugraniuk a felnőtt életbe. Érettségükről kell most tanúbizonyságot tenniük.

Száraz Dénes 2019. május 21., kedd

Brüsszel közelebb van, mint gondolnánk

Hajdanán, a rendszerváltást követő években a felvidéki magyarok legerősebb fegyvere a választások voltak.

Aich Péter 2019. május 20., hétfő

Ámokfutás

Egy szép mondás szerint nem normális, ha egy fiatal ember nem akar forradalmi változásokat. Hát jó – de ennyire?

Kövesdi Károly 2019. május 18., szombat

Európa megmentése

Ahhoz azonban, hogy mindez megváltozzék és valami normális süljön ki belőle, el kell menni szavazni.

N. Gyurkovits Róza 2019. május 18., szombat

Már a kommunista is jobboldali?

Bűn, sőt – divatosan mondva – szarvas hiba minden extrémizmust rányomni a jobboldalra, megpróbálni a jobboldal elhajlásaként magyarázni.

Agárdy Gábor 2019. május 18., szombat

A többségi döntés kérdése

Most is itt a veszély, hogy a döntések meghozatalának ilyen mértékű torzítása ismét megteremthetné azt az ideológiát, amely rövid idő után átcsaphatna egy újfajta diktatúrába.

Száraz Dénes 2019. május 17., péntek

A himnusszal elszámoltak, a lelkiismeretükkel még nem!

Előbb csoportosan, felelőtlenül „félreszavaztak”, majd külső nyomásra helyrebillentik a szavazógombokat. Azt gondolják, velünk ugyanezt tehetik.

Matus Tibor 2019. május 17., péntek

Állandó növekedésre alapozott gazdaságunk a katasztrófába vezet

Pár napra nagyon trendik voltunk, aztán minden megy a régi szerint, pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy az állandó növekedésre alapozott gazdaságunk a katasztrófába vezet.

Száraz Dénes 2019. május 16., csütörtök

Már az őrhelyén strázsál Štúr

Érthető, de minden logikát nélkülöző a párkányiak felháborodása a városban leleplezett Štúr-szobor miatt.

Somogyi Szilárd 2019. május 15., szerda

Az olvasók elérték: nem lehet tovább húzni a himnusztörvényt!

Ezek a mostani, áprilisi-májusi napok úgy maradjanak meg jó emlékezetünkben, mint az egységes kiállás azonnali reagálásra képes dicső képe!

HIRDETÉS
Vélemény
B. Vida Júlia: Zöld asztalok ideje

Ha tetszik, ha nem, fejest kell ugraniuk a felnőtt életbe. Érettségükről kell most tanúbizonyságot tenniük.

Száraz Dénes: Brüsszel közelebb van, mint gondolnánk

Hajdanán, a rendszerváltást követő években a felvidéki magyarok legerősebb fegyvere a választások ...

Aich Péter: Ámokfutás

Egy szép mondás szerint nem normális, ha egy fiatal ember nem akar forradalmi változásokat. Hát jó ...