Rajkovics Péter

2018. május 27., 09:01

Tönkreteszi a Bajnokok Ligáját a Real?

A Real a szombati döntőben ismét nyerni tudott, sorozatban harmadik trófeája pedig azt is jelenti, az UEFA-nál törhetik a fejüket a jövőt illetően.

Európában ugyanis a sportmenedzsment is úgy működik, mint a politika. A nagyok azt hiszik, a demokrácia intézménye közepette erővel bármi lenyomható az emberek torkán. Pedig az elmúlt években látható brutális spanyol fölény az európai kupasorozatokban ugyan részben érthető, de a gazdasági tendenciákat ismerve jó irányba nem vezethet. Láttuk a Forma-1-ben a Schumacher korszak ugyan fantasztikus üzletnek bizonyult a kezdetekben, majd a német karrierje után jött a kiábrándulás, s tudjuk, már nem a verseny, hanem a szabályozások dolgoznak azért, ne legyenek unalmasak a futamok.

Úgy tűnik, a fociban is hasonló változásokra lesz szükség, ha az UEFA el akarja kerülni féltve őrzött márkájának értékvesztését, mert a fociszurkolók vélhetően 90-95 százaléka azért nem Real Madrid szurkoló, s amint érdektelen lesz számukra a sorozat, az üzlet is elvész. Idén a spanyol fővárosiak vitték mindkét kupát, de az elmúlt években a spanyol dominancia azért is megdöbbentő, mert tudjuk, hogy Spanyolország milyen gazdasági és politikai nehézségekkel küzd.

Ami a tegnapi mérkőzést illeti, a papírforma érvényesült, igaz, Mohamed Szalah kényszerű cseréjéig minden másként nézett ki. A világhálón azóta éles vita folyik Ramos ellene végrehajtott manőverén, s a többség szándékosságot vél felfedezni a madridi játékos mozdulatát. Annyi bizonyos, a spanyol a mérkőzés egészén messze volt a sportszerű viselkedéstől, ami viszont megdöbbentő, hogy az egyiptomi játékos elleni beavatkozását a bíró néhány méterről látta, de szabadrúgást sem ítélt. Egyébként a mérkőzést jól vezette Milorad Mazsics, más kérdés, hogy azért jutott nevesebb kollégái helyett neki a finálé, mert a sorozatban már néhányan bizonyítottak, miként is működik az „egyenlő megközelítés elve” Európában. Aki figyelemmel kísérte a BL-t, az biztosan tudja, mire gondolok.

Az angolokat az egyiptomi drámai távozása megtörte, a másik oldalon Daniel Carvajal kényszerű cseréje nem okozott ekkora problémát, igaz, a két játékos nem ugyanazt jelenti csapatai számára. A második félidőben jöttek a gólok, Loris Karius egy életre megbélyegezte pályafutását óriási hibáival (nagy kérdés, hogy ebből fel tud-e állni), a csereként beálló Bale pedig bizonyította, legyen bármilyen formában, képes eldönteni egy mérkőzést, s egy emlékezetes gólt is rúgott.

A Real pedig nyert, de a kérdés leginkább az, hogy képesek lesznek az európai labdarúgás vezetői végre a saját meggazdagodásukon túl is gondolkodni. Az üzlet ugyanis még robog, de a kontinensen képtelenek igazán kiegyenlített sorozatot létrehozni, amiben az Egyesült Államok a világelső. Ennek köszönhetően éli túl a válságokat az NHL vagy az NBA, mert törekszik arra, hogy legyen esélye a kisebb csapatoknak is a bajnokságban. A Bajnokok Ligája modern bizniszes formája viszont még három évtizedes sincs, de a tendenciák elkeserítők.

Európában az olló egyre jobban szétnyílt még a legnagyobb csapatok között is, aminek eredménye látható a kupasorozatokban. Tudjuk miért nem szeretnék nyugaton, hogy legalább egy-két erős „keleti” csapat legyen, ezért aztán a gazdasági egyenlőtlenséget közben még jobban fokozzák, mindez viszont úgy látszik a „nagyok” versenyét is tönkreteszi. A kérdés tehát az, képes-e megújulni Európa a fociban is, vagy ugyanaz vár rá, mint a társadalomra, vagyis a kényszer hozta alkalmazkodás?

0 HOZZÁSZÓLÁS
Aich Péter 2018. október 19., péntek

100 év után

Most, hogy a Nagy Háború – tehát az I. világháború – végének századik évfordulója közeledik, érdemes elgondolkodni azon, vajon megemésztettük-e már az eltelt évszázad alatt az akkori gyászos eseményeket.

Kövesdi Károly 2018. október 18., csütörtök

Bokrodnak megette

Végül is a színház olyan, mint a politika meg a foci, mindenki ért hozzá, aki elvégezte a kisegítőt.

Száraz Dénes 2018. október 18., csütörtök

Bogár monológ

Még hogy poloska. A jó édesanyád! Kikérem magamnak.

Kolek Zsolt 2018. október 17., szerda

Ne féljetek!

Pápaként korszakos diadalát a szeretet erejével aratta. Jól tudta, hogy a gyűlölet elemészti önmagát.

Száraz Dénes 2018. október 16., kedd

Bugár megosztottsága

Kétségkívül, hogy a szlovákiai politikusok közül Bugár Bélának, a Most-Híd elnökének a megítélése erősen megosztja a hazai közvéleményt. Ennek több oka is van.  

Kövesdi Károly 2018. október 14., vasárnap

Százszor elmondott igazság

Ha egy végtelenségig leamortizálódott és hiteltelen, hazug politikus köztársasági elnök akar lenni, természetesen a nép érdekében teszi.

Száraz Dénes 2018. október 13., szombat

Négy évszak – cseh-szlovák mese

Nagy szerencse, hogy csak most bolondult meg a természet, és nem Vivaldi korában, mert akkor mi ihlette volna meg a halhatatlan zeneszerzőt a Négy évszak versenymű megkomponálására?

Kiss Réka 2018. október 12., péntek

Egódiadal vs. Barátság

A barátság igaz és örök.

Száraz Dénes 2018. október 11., csütörtök

Ne várd a novembert, várd inkább a májust!

Szép korban a szépkorúság?

N. Gyurkovits Róza 2018. október 10., szerda

A „monopolista versenyé” a jövő?

A bökkenő, amivel a Nobel-díjas elmélet nem foglalkozik, hogy lesz-e elegendő vevő a tartós növekedéshez.

Vélemény
Aich Péter: 100 év után

Most, hogy a Nagy Háború – tehát az I. világháború – végének századik évfordulója ...

Kövesdi Károly: Bokrodnak megette

Végül is a színház olyan, mint a politika meg a foci, mindenki ért hozzá, aki elvégezte a kisegítőt.

Száraz Dénes: Bogár monológ

Még hogy poloska. A jó édesanyád! Kikérem magamnak.

Legnézettebb