Rajkovics Péter

2018. május 27., 09:01

Tönkreteszi a Bajnokok Ligáját a Real?

A Real a szombati döntőben ismét nyerni tudott, sorozatban harmadik trófeája pedig azt is jelenti, az UEFA-nál törhetik a fejüket a jövőt illetően.

Európában ugyanis a sportmenedzsment is úgy működik, mint a politika. A nagyok azt hiszik, a demokrácia intézménye közepette erővel bármi lenyomható az emberek torkán. Pedig az elmúlt években látható brutális spanyol fölény az európai kupasorozatokban ugyan részben érthető, de a gazdasági tendenciákat ismerve jó irányba nem vezethet. Láttuk a Forma-1-ben a Schumacher korszak ugyan fantasztikus üzletnek bizonyult a kezdetekben, majd a német karrierje után jött a kiábrándulás, s tudjuk, már nem a verseny, hanem a szabályozások dolgoznak azért, ne legyenek unalmasak a futamok.

Úgy tűnik, a fociban is hasonló változásokra lesz szükség, ha az UEFA el akarja kerülni féltve őrzött márkájának értékvesztését, mert a fociszurkolók vélhetően 90-95 százaléka azért nem Real Madrid szurkoló, s amint érdektelen lesz számukra a sorozat, az üzlet is elvész. Idén a spanyol fővárosiak vitték mindkét kupát, de az elmúlt években a spanyol dominancia azért is megdöbbentő, mert tudjuk, hogy Spanyolország milyen gazdasági és politikai nehézségekkel küzd.

Ami a tegnapi mérkőzést illeti, a papírforma érvényesült, igaz, Mohamed Szalah kényszerű cseréjéig minden másként nézett ki. A világhálón azóta éles vita folyik Ramos ellene végrehajtott manőverén, s a többség szándékosságot vél felfedezni a madridi játékos mozdulatát. Annyi bizonyos, a spanyol a mérkőzés egészén messze volt a sportszerű viselkedéstől, ami viszont megdöbbentő, hogy az egyiptomi játékos elleni beavatkozását a bíró néhány méterről látta, de szabadrúgást sem ítélt. Egyébként a mérkőzést jól vezette Milorad Mazsics, más kérdés, hogy azért jutott nevesebb kollégái helyett neki a finálé, mert a sorozatban már néhányan bizonyítottak, miként is működik az „egyenlő megközelítés elve” Európában. Aki figyelemmel kísérte a BL-t, az biztosan tudja, mire gondolok.

Az angolokat az egyiptomi drámai távozása megtörte, a másik oldalon Daniel Carvajal kényszerű cseréje nem okozott ekkora problémát, igaz, a két játékos nem ugyanazt jelenti csapatai számára. A második félidőben jöttek a gólok, Loris Karius egy életre megbélyegezte pályafutását óriási hibáival (nagy kérdés, hogy ebből fel tud-e állni), a csereként beálló Bale pedig bizonyította, legyen bármilyen formában, képes eldönteni egy mérkőzést, s egy emlékezetes gólt is rúgott.

A Real pedig nyert, de a kérdés leginkább az, hogy képesek lesznek az európai labdarúgás vezetői végre a saját meggazdagodásukon túl is gondolkodni. Az üzlet ugyanis még robog, de a kontinensen képtelenek igazán kiegyenlített sorozatot létrehozni, amiben az Egyesült Államok a világelső. Ennek köszönhetően éli túl a válságokat az NHL vagy az NBA, mert törekszik arra, hogy legyen esélye a kisebb csapatoknak is a bajnokságban. A Bajnokok Ligája modern bizniszes formája viszont még három évtizedes sincs, de a tendenciák elkeserítők.

Európában az olló egyre jobban szétnyílt még a legnagyobb csapatok között is, aminek eredménye látható a kupasorozatokban. Tudjuk miért nem szeretnék nyugaton, hogy legalább egy-két erős „keleti” csapat legyen, ezért aztán a gazdasági egyenlőtlenséget közben még jobban fokozzák, mindez viszont úgy látszik a „nagyok” versenyét is tönkreteszi. A kérdés tehát az, képes-e megújulni Európa a fociban is, vagy ugyanaz vár rá, mint a társadalomra, vagyis a kényszer hozta alkalmazkodás?

0 HOZZÁSZÓLÁS
Agárdy Gábor 2019. február 16., szombat

A józan ész hiátusa?

Ha élne a konflisos Matus paraszt rokonom, ijedtében hanyatt vágta volna magát a kétlovas hintóján.

Száraz Dénes 2019. február 15., péntek

Szülői számsor papa és mama helyett Franciaországban

Sajnálatra méltók azok a kisgyerekek bárhol a világon, akiknek a szülei úgy érzik, hogy számukra bántó és diszkriminatív lehet az édesanya, édesapa elnevezés

Kiss Réka 2019. február 13., szerda

Sok mondat a szoptatásról

Meggyőződésem, hogy nagyságrendekkel több édesanya képes szoptatni, mint aki valóban szoptat.

B. Vida Júlia 2019. február 12., kedd

A jó példa ragadós lehetne

Többgyermekes családok nélkül elfogyunk!

Száraz Dénes 2019. február 11., hétfő

Sárközy Irén védelmében

A Most-Hidas képviselőasszonnyal viszont semmi baj! A szavazáskor minden bizonnyal saját lelkiismerete találkozott a pártjáéval.

Pomichal Krisztián 2019. február 09., szombat

Makacs tények

1 015 078. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának hivatalos statisztikája szerint ennyi migráns (bevándorló, menekült, a kívánt verziót ki‑ki húzza alá maga) érkezett 2015‑ben, a válság zenitjén, Európába.

Száraz Dénes 2019. február 09., szombat

Majdnem mindenki Bélája

Fel! Támadunk! Gondolhatták a felvidéki magyar politikusaink, amikor bátran bevállalták a jelölésüket a köztársaságielnök-választásra.

Kövesdi Károly 2019. február 08., péntek

Száll a kakukk

A beköltöző szlovákság felrúgja a sok évszázad alatt kialakult etnikai arányokat, szétveri a faluközösségeket, elértékteleníti a természeti környezetet. Utánuk üget a nyelvváltás, a magyar nyelv beszorítása a konyhasutba.

Kolek Zsolt 2019. február 07., csütörtök

Szlovák-magyar viszony: illúzióktól a gesztusokig

A nemzetállami díszlet semmivel sem lesz kevésbé valóságos attól, ha például magyar nyelven olvashatjuk a vasúti megállók neveit.

N. Gyurkovits Róza 2019. február 05., kedd

„Civil” belebeszélők a püspöki kar beleszólási joga ellen

A történelmi egyházak azért történelmiek, mert felekezeti közösségeik az aktuális mainstream-ek ellenére a legrosszabb időkben is mertek-tudtak az örök igazságok felé törekedni.

Vélemény
Agárdy Gábor: A józan ész hiátusa?

Ha élne a konflisos Matus paraszt rokonom, ijedtében hanyatt vágta volna magát a kétlovas hintóján.

Száraz Dénes: Szülői számsor papa és mama helyett Franciaországban

Sajnálatra méltók azok a kisgyerekek bárhol a világon, akiknek a szülei úgy érzik, hogy számukra ...

Kiss Réka: Sok mondat a szoptatásról

Meggyőződésem, hogy nagyságrendekkel több édesanya képes szoptatni, mint aki valóban szoptat.