Rajkovics Péter

2018. május 27., 09:01

Tönkreteszi a Bajnokok Ligáját a Real?

A Real a szombati döntőben ismét nyerni tudott, sorozatban harmadik trófeája pedig azt is jelenti, az UEFA-nál törhetik a fejüket a jövőt illetően.

Európában ugyanis a sportmenedzsment is úgy működik, mint a politika. A nagyok azt hiszik, a demokrácia intézménye közepette erővel bármi lenyomható az emberek torkán. Pedig az elmúlt években látható brutális spanyol fölény az európai kupasorozatokban ugyan részben érthető, de a gazdasági tendenciákat ismerve jó irányba nem vezethet. Láttuk a Forma-1-ben a Schumacher korszak ugyan fantasztikus üzletnek bizonyult a kezdetekben, majd a német karrierje után jött a kiábrándulás, s tudjuk, már nem a verseny, hanem a szabályozások dolgoznak azért, ne legyenek unalmasak a futamok.

Úgy tűnik, a fociban is hasonló változásokra lesz szükség, ha az UEFA el akarja kerülni féltve őrzött márkájának értékvesztését, mert a fociszurkolók vélhetően 90-95 százaléka azért nem Real Madrid szurkoló, s amint érdektelen lesz számukra a sorozat, az üzlet is elvész. Idén a spanyol fővárosiak vitték mindkét kupát, de az elmúlt években a spanyol dominancia azért is megdöbbentő, mert tudjuk, hogy Spanyolország milyen gazdasági és politikai nehézségekkel küzd.

Ami a tegnapi mérkőzést illeti, a papírforma érvényesült, igaz, Mohamed Szalah kényszerű cseréjéig minden másként nézett ki. A világhálón azóta éles vita folyik Ramos ellene végrehajtott manőverén, s a többség szándékosságot vél felfedezni a madridi játékos mozdulatát. Annyi bizonyos, a spanyol a mérkőzés egészén messze volt a sportszerű viselkedéstől, ami viszont megdöbbentő, hogy az egyiptomi játékos elleni beavatkozását a bíró néhány méterről látta, de szabadrúgást sem ítélt. Egyébként a mérkőzést jól vezette Milorad Mazsics, más kérdés, hogy azért jutott nevesebb kollégái helyett neki a finálé, mert a sorozatban már néhányan bizonyítottak, miként is működik az „egyenlő megközelítés elve” Európában. Aki figyelemmel kísérte a BL-t, az biztosan tudja, mire gondolok.

Az angolokat az egyiptomi drámai távozása megtörte, a másik oldalon Daniel Carvajal kényszerű cseréje nem okozott ekkora problémát, igaz, a két játékos nem ugyanazt jelenti csapatai számára. A második félidőben jöttek a gólok, Loris Karius egy életre megbélyegezte pályafutását óriási hibáival (nagy kérdés, hogy ebből fel tud-e állni), a csereként beálló Bale pedig bizonyította, legyen bármilyen formában, képes eldönteni egy mérkőzést, s egy emlékezetes gólt is rúgott.

A Real pedig nyert, de a kérdés leginkább az, hogy képesek lesznek az európai labdarúgás vezetői végre a saját meggazdagodásukon túl is gondolkodni. Az üzlet ugyanis még robog, de a kontinensen képtelenek igazán kiegyenlített sorozatot létrehozni, amiben az Egyesült Államok a világelső. Ennek köszönhetően éli túl a válságokat az NHL vagy az NBA, mert törekszik arra, hogy legyen esélye a kisebb csapatoknak is a bajnokságban. A Bajnokok Ligája modern bizniszes formája viszont még három évtizedes sincs, de a tendenciák elkeserítők.

Európában az olló egyre jobban szétnyílt még a legnagyobb csapatok között is, aminek eredménye látható a kupasorozatokban. Tudjuk miért nem szeretnék nyugaton, hogy legalább egy-két erős „keleti” csapat legyen, ezért aztán a gazdasági egyenlőtlenséget közben még jobban fokozzák, mindez viszont úgy látszik a „nagyok” versenyét is tönkreteszi. A kérdés tehát az, képes-e megújulni Európa a fociban is, vagy ugyanaz vár rá, mint a társadalomra, vagyis a kényszer hozta alkalmazkodás?

0 HOZZÁSZÓLÁS
Agárdy Gábor 2018. december 15., szombat

Kettős mérce

Lassan megszokottá válik, hogy Európában kialakult a kettős mérce gyakorlata. Ez általában akkor és ott jelenik meg, amikor az adott társadalom igazságérzete megbicsaklik.

Kövesdi Károly 2018. december 15., szombat

Szarva közt a tőgye

Nagyszarván győzött a szlovák demokrácia. Maga alá gyűrte a népakaratot, mert Szlovákiában van kisebb és nagyobb népakarat, és a nagyobb nép­akarat azért van, hogy legyőzze a kisebbet.

Száraz Dénes 2018. december 13., csütörtök

Téli álomra szenderül az RTVS magyar adása

Mert az aktuális nemzetiségi magazinok sokat kibírnak. Még azt is túlélik, ha elmaradnak valamilyen fontos sportközvetítés miatt.

Kiss Réka 2018. december 12., szerda

Nem élhetek tükörselfie nélkül...

A várakozás időszaka ez, a mi családunkban duplán, hiszen a karácsony is közeleg.

N. Gyurkovits Róza 2018. december 11., kedd

„Nézlek, és én már semmit nem értek…”

Tizennégy évig ácsingóztunk mi, közép-európaiak azért, hogy bebocsátást nyerjünk a kontinens nyugati felébe; csatlakozási tárgyalások, jogharmonizáció, egyebek…

Száraz Dénes 2018. december 11., kedd

Kompenzáció szlovák módra

Lényeg, hogy a költségvetés kiegyensúlyozott! Ez tetszeni fog Brüsszelnek!

Matus Tibor 2018. december 10., hétfő

Az európai egység valódi barátai

A Kohézió barátai csoportosulás hat év után újra találkozott Pozsonyban, hogy megvitassa a 2021–2027‑es európai uniós keretköltségvetés kérdését.

 

Száraz Dénes 2018. december 09., vasárnap

Mindennapi várakozásaink

A kisgyerek nem csak az ajándékokra vár. A jó szóra, törődésre, szeretetre sokkal inkább.

Kövesdi Károly 2018. december 08., szombat

Liberté, Égalité, Fraternité…

Párizs olyan, mint egy vándorünnep, írta annak idején Hemingway a városról, amikor még élhető volt.

Száraz Dénes 2018. december 08., szombat

Lajčákosdi

Az utóbbi napokban, hetekben a szlovák külügyminiszter körül forrott a levegő. Lemondása, majd maradásra bírása a legfontosabb hazai politikai eseménynek számított, minden mást háttérbe szorított.

Vélemény
Agárdy Gábor: Kettős mérce

Lassan megszokottá válik, hogy Európában kialakult a kettős mérce gyakorlata. Ez általában akkor és ...

Kövesdi Károly: Szarva közt a tőgye

Nagyszarván győzött a szlovák demokrácia. Maga alá gyűrte a népakaratot, mert Szlovákiában van ...

Száraz Dénes: Téli álomra szenderül az RTVS magyar adása

Mert az aktuális nemzetiségi magazinok sokat kibírnak. Még azt is túlélik, ha elmaradnak valamilyen fontos ...