Tiszta lappal újra tölteni az összefogást!

Száraz Dénes 2019. október 23., 09:32

Egy hétig tartott az MKP-Híd paktumláz! Felkorbácsolta eléggé az indulatokat! Senki se számított arra, még talán az MKP vezetői sem, hogy a közös paktumjavaslat bejelentése ekkora vihart fog kavarni a médiában és a közvéleményben is.

Fotó: TASR

Nem maga a megegyezés ténye háborította fel a felvidékieket, hanem a mikéntje! Kiszivárgott ugyanis, hogy a paktumban továbbra is annál a Bugárnál maradna a dirigensi pálca, akinek szavahihetőségét tegnap már Danko is megkérdőjelezte, és jellemtelen embernek nevezte koalíciós partnerét, aki a parlament elnöke szerint csúnyán átverte őt.

Hogyan lehetne egy ilyen emberrel választási frigyre lépnie az MKP-nak? Aki még a jövőben sem zárná ki a Smerrel való együttműködést, akinek a magyar miniszterelnökkel való viszonya sokkal rosszabb, mint a Szlovák Nemzeti Pártnak és Dankónak. Aki a felvidéki magyarság legnagyobb megosztója és hiteltelen hitelvesztője egy személyben?

Mit várhat el Bugár Bélától az az MKP, amelyet 10 éve próbálkozik mellékvágányra futtatni, felmorzsolni, ellehetetleníteni? Az emberek jól látták, hogy közel sem a felvidéki magyarság érdeke diktálta a Híd részéről a paktumkötést, hanem a hatalmon maradás, a parlamentben maradás és túlélés.

Számos kérdés merülhet fel ezek után a magyar választókban! Miért nem történt ehhez hasonló lépés a közös indulásra a Híd részéről már az előző választások előtt is? Csak most érett meg erre a helyzet, vagy most van a legnagyobb veszélyben a Híd parlamenti léte?

Régebben nem szorult még ennyire a hurok a Híd és Bugár nyaka körül? Akkoriban még ildomosabb és kifizetődőbb volt a szlovákjaira támaszkodni, akiket viszont azóta elveszített a jellemtelen és következetlen politizálása miatt?

Hogyan lett nagy hirtelen a „strana spolupráce” -ból az együttműködés pártja? Akkor még nem voltak jelen ilyen erőteljesen a szlovák pártpiacon a progresszív politikai erők, ahova szlovákjai valószínűleg átpártolnak? Nemcsak a szlovák nemzetiségű képviselői, hanem a választói is? Miért nem bólintott rá a Híd a nyáron az MKP választási párt létrehozására irányuló javaslatára? Most pedig váratlanul miért fanyalodott rá az MKP-ra, aki számára héjanászt jelentett volna ez a Híd diktálta frigy? És a kérdések sorának még közel sincs vége! Elég csak Bugár folyamatos nagyarcúságának miértjeit firtatni.

Az MKP elnöksége nemet mondott, a Hídé pedig rábólintott a Régiók Pártja Híd MKP választási párt létrehozására. A sors jól irányította most a felvidéki magyar történést, hiszen az Összefogás politikai mozgalom hivatalos beregisztrálásának napján ülésezett az MKP elnöksége.

A Hídnak most nincs hova lépnie, az MKP-nak pedig van: a magyar összefogás irányába, amelyből viszont egy Bugár és leghűségesebb fegyverhordozói nélküli Híd sincs kizárva!

Neki kell lódulni tehát újra a tárgyalásoknak, tiszta lappal! És igyekezni kell, de most ne siessük el!

0 HOZZÁSZÓLÁS