2021. május 6., 08:29

Tényleg mondjanak le ezért?

Két parlamenti képviselő a Za ľudí pártból és a pozsonyi megyefőnök (SaS) duplán megsértett egy április 29-én még érvényben lévő járványügyi rendeletet. Juraj Šeliga a parlament alelnöke, Jana Žitňanská bizottsági elnök és Juraj Droba megyefőnök hármasban koalíciós jókapcsolatokat ápolandó bulit tartottak a kijárási tilalom alatt egy pozsonyi bárban.

Šeliga
Fotó: TASR/AP

A koalíció liberális szárnyához tartozó politikusok még 22.30 óra után is a bárban tartózkodtak, holott 21.00-tól már kijárási tilalom volt érvényben.

Valószínűleg a hűvös idő miatt, vagy hogy senki se lássa meg őket, ráadásul nem a teraszon, hanem szórakozóhely belső részében ültek. Mégis lebuktak, és most vállalniuk kellene a felelősséget, ami a szórakozóhelyet se kerülheti el, mivel az idevonatkozó előírások szerint csak este kilencig tarthattak volna nyitva.

De kíváncsi lennék arra, hogy melyik bártulajdonos merészelt volna kidobni ilyen jeles vendégeket, illetve kikergetni őket a teraszra.

No, most ezért mondjanak le mind a hárman?  Annak ellenére, hogy Csehországban hasonló vétségért még tavaly októberben hullott az egészségügyi miniszter feje, de az mégiscsak egy kirívó eset volt, hiszen maga a rendeletalkotó szegte meg a rendeletet. Szlovákiában pedig „csak” kormánypárti parlamenti képviselők és egy megyefőnök…  

Sokkal érdekesebb lenne megtudni, hogy a lebukásukat követően a késő esti hármas bulihoz mit szóltak a „vétkesek” párjai, vajon morogtak-e a kiruccanás hírének kirobbanásakor? Mivel védekezhettek  a számonkéréskor? Mit válaszolhattak a „merre jártál, drágám a kijárási tilalomban” kérdés feltevésénél? Hiszen a szegény párok azt feltételezni sem merték, hogy komoly politikus hozzátartozóik nyilvános helyen időztek az utcai és kocsmai záróra után. Sokkal inkább gondolhattak arra, hogy van valakijük, akinek az otthonában és nem nyilvános helyen múlatták az időt…Még szerencse, hogy nem úgy jártak, mint szegény Boris Kollár…

Elképzelhető, hogy hármuk között szó sem esett a politikai helyzetről, csupán egy megkésett, szokásos György napi ünneplés volt, amiből kimaradtak az OĹaNO és a Sme rodina képviselői. De az is könnyen előfordulhat, hogy a kormányfőcsere után már a következő lépést készítették elő a „munkamegbeszélésen”…

Előfordulhat, hogy a parlamentben is szóba kerül majd a félrelépés. Mégsem gondolná az ember, hogy egy ilyen eset miatt le kellene mondania Šeligának a parlament alelnöki, Žitňanskának a szociálisügyi bizottság elnöki tisztségéről, Drobának pedig a megyefőnökségről. Hiszen habár vezető politikusok, mégiscsak emberek!

Viszont bírságot fizessenek annak rendje-módja szerint, mint más, közönséges rendeletszegő halandók! Sőt, fizessék ki közösen a bárra jogosan kiírandó pénzbírságot is!

A cikk írásakor érkezett a hír, hogy a parlamentben betöltött tisztségeikről Šeliga és Žitňanská is lemondtak, képviselői mandátumukat viszont megtartották…

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.