2021. április 29., 16:12

Tájékoztatásból bukásra áll

Vladimír Lengvarský, az egészségügyi miniszter múlt pénteki nyilatkozata szerint ettől a héttől (a biztonság kedvéért hozzátette: vagy két héten belül) a covid ellen egyúttal azok is beoltathatják magukat, akik idősebb hozzátartozójukat kísérik az oltás beadására. Ebből a jónép annyit fogott fel, hogy mostantól a kísérőket is beoltják.

Fotó: TASR

Be is indult a nagynénik, nagybácsik felkeresése, mert nagyszülőből és szülőből nincs annyi, amennyi az oltásra váró fiatal. Akik pedig a jelek szerint nem értesültek róla, hogy közben kiderült: az illetékesek még csak most tárgyalnak ennek az új (megjegyzem: halvaszületett) ötletnek az elfogadásáról, és kérik a kísérőket, ne követeljék az oltóhelyeken az oltást – a miniszterre hivatkozva.

A miniszter ugyanis túllőtt a célon. Mert aki volt már oltóhelyen, és emellett józanul gondolkodik, fel tudja mérni, hogy a miniszter felvetése kivitelezhetetlen.

Az intézmények egyes napokra berendelnek bizonyos számú embert, aszerint, mennyi vakcinával számolhatnak az adott napra. Ha a kísérők is beállnának a sorba, a vakcina hamarosan elfogyna, s a délutáni órákra berendelt pácienseknek már nem jutna. Ez lenne az egyik fejetlenség.

A másik pedig az,

hogyan birkóznának meg az egészségügyi dolgozók a nem berendelt kísérők regisztrálásával, egyben beoltásával. Az egész rendszer összeomolna!

Egész más dolog a politikusok beoltása: semennyit sem várakoznak, nem tapasztalnak torlódásokat, egyiküket se várja az ajtón a felirat: Ma nem oltunk – vakcinahiány miatt! Az ő tapasztalataik szerint minden simán halad.

Az sem volt helytálló bejelentés az egészségügyi miniszter részéről, hogy mostantól (egy vagy két héten belül) vakcinát válaszhatunk.

Igaz, négy nap múlva teljes természetességgel állította, hogy a vakcinaválasztás nem lehet reális, hiszen nem tudhatjuk előre, melyik vakcinából mennyi áll majd rendelkezésünkre egyes napokon. Mindemellett az oltási stratégia napról napra változik.

Úgy látszik, odaszóltak a miniszternek, ne tegyen könnyelmű nyilatkozatokat. De még nem tanult eleget a kommunikáció terén.

Keddi stúdióbeszélgetése során is késztetést érzett egy pozitív bejelentésre. Azt mondta, május végéig (de gyorsan kijavította június közepére) minden oltást igénylő embert beoltanak legalább az első vakcinával.

Szinte hallom, ahogy június közepe táján az újságírók számon kérik tőle ezt az állítást, s ő majd szemrebbenés nélkül fogja állítani, hogy június közepéig nem volt lehetséges véghezvinni ezt a célkitűzést, vagy a beoltottak száma alapján legfeljebb azt mondja, hogy pontosan annyi a beoltott, ahányan igényelték az oltást. És a többi oltásra várakozó? Majd meglátjuk, erre a kérdésre mit felel.

Van még másfél hónapja, addig a kommunikációs osztály talán kitalál valamilyen magyarázatot.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.