2022. május 31., 17:33

Szolidaritás, egyelőre

„Orbán Viktor megmutatja, hol vannak az Unió határai” – írta ma reggel a Die Presse osztrák lap. Az éjszakai órákban ugyanis az történt, amit nagyjából mindenki várt és sejtett: az Oroszország ellen hozott Európai Uniós hatodik szankciós csomagban szereplő olajembargó alól (amely további lépést jelent az európai gazdaság tönkre tételének sikersztorijában) egyelőre kivételt kapott Magyarország és Szlovákia. Vagyis a két „belföldi” ország tovább kaphatja a csővezetéken érkező orosz kőolajat, míg a hajón történő szállítást az Unió tagállamai hamarosan leállítják. A Barátság vezetéken csordogáló olajból természetesen másoknak is csurran-cseppen. Kérdés, rebegnek-e majd egy óvatos köszönetet ezek a gyáva kukacok a magyar miniszterelnöknek?

orbán viktor
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A győzelem után azonban jó lesz résen lenni, hiszen a hangsúly európai szempontból nem is annyira a kivételen, mint az „egyelőre” szócskán van. A sógorok és a Hegerek ugyan velünk együtt kvittelhetik, hogy szerencsére van Magyarországnak egy Orbán Viktor nevű miniszterelnöke (aki annyira elszigetelt és magányos és a maga diktatúraépítő igyekezetében olyannyira magára maradt és jelentéktelen tényező lett, hogy az borzalom), aki szembe mert szállni a példátlan nyomással, és nem óhajtott asszisztálni a nagy meneteléshez. Akinek mellesleg a háta mögé be lehetett bújni annak az öt-hat miniszterelnöknek, aki ugyanazt akarta, csak nem mert kiénekelni a sakálvokálból, és nem volt mersze kiállni az országa érdekében. A magyar siker ugyanis az egész régiót érinti, így Magyarországon kívül Csehország, Szlovákia, Lengyelország, sőt Németország is megköszönheti a konzekvens kiállást.

Az egyelőre szócskára azért lesz jó figyelni, mert tudjuk, mennyit ér Brüsszelben az adott szó. A helyreállítási alapról is született annak idején döntés az Európai Tanácsban, amit a Bizottság és a Parlament megfúrt, ráadásul az Unió „reformjánál” egyre vehemensebben dolgoznak a vétójog megszüntetésén. Vagyis nyugtával dicsérd a napot.

A nagy győzelemnek azonnal meg is lett a hatása. Természetesen nem úgy, ahogy az Unió hibbant vezetői várták. Nem Vlagyimir Putyin vonult el sírdogálni a sarokba, hogy ezután miből pénzeli a háborúját, hiszen ő az olaját el tudja adni Kínának, Pakisztánnak, Indiának (és még elég hosszú a sor), hanem a nyugati nagy cégek kapzsi reakciójában. A Brent olaj ára azonnal 1,5 százalékkal, az amerikai WTI-é 3,3 százalékkal emelkedett. Természetesen azért, hogy Ukrajna könnyebben megnyerhesse az USA–Oroszország-háborút. A szolidaritásnak ezt a nemes gesztusát valószínűleg elégedetten konstatálják a nyugat-európai polgárok.

A nagy európai sikernek (mint Ursula von der Leyen fogalmazott), az egészségesnél is több konzekvenciája lesz. Az Unió éleslátásának köszönhetően a nyugat-európai nemzetek – miközben várhatják a gázembargó terítékre kerülését, mert várhatóan ez lesz a következő lépés – ha eddig nem tudták, hamarosan megtapasztalhatják, mit jelent összehúzni a gatyamadzagot. Kedves vezetőik ugyanis úgy bólintottak rá a (természetesen nem létező) háttérhatalom érdekeit képviselő embargóra, hogy hatástanulmányt sem készítettek. Csak kitették az asztalra, és ráböktek: ez van, ezt kell szeretni. Az embargó súlyos következményeiről az Unió bölcs vezetői szemérmesen hallgattak, és egyáltalán nem érdekelte őket a polgáraiknak (akiket képviselnek) az ő nézeteiktől eltérő véleménye.

A másik dilemma magyar szempontból érdekes. Az ukrán fenyegetőzés, hogy tudnillik „valami történhet” a kőolajvezetékkel, felveti a kérdést, hogyan képzelik Ukrajna vezetői az Unióhoz való csatlakozást, ha egy uniós országot fenyegetnek?

Kivel is háborúzik Ukrajna? Oroszországgal, vagy Magyarországgal? Ez a köszönet a példátlan és erőn felüli segítségnyújtásért? És hogyan viszonyul ehhez Nyugat-Európa? Mindenesetre Magyarország megnyert egy csatát, de a háború koránt sem ért véget, és résen kell lenni, milyen aljas és fondorlatos tervek készülnek a háttérben. Természetesen a szolidaritás nevű lózung leple alatt.

Megosztás
Címkék