cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. április 10., 10:11

Szlovákiai politikusok húsvéti szokásai

A legelterjedtebb húsvéthétfői népszokás, a locsolkodás részint egy legendára következtethető vissza, mely szerint Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat locsolással akarták elhallgattatni, a Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadás hírét vivő asszonyokat.

húsvéti asztaldísz
Fotó: Pexels

Napjainkban nem jár kis veszéllyel húsvét környékére tüntetéseket szervezni! Ugyanis egyes helyeken számolni kell a locsolkodás tömegeket megmozgató változatával, a tüntetők vízágyúzásával egy versike kíséretében: parlament előtt jártam, nagy tömeget láttam, nem akart oszolni, szabad-e locsolni?  

Húsvéthétfőn a lakóhelyükön a képviselők is korbácsot és kölnivizet ragadnak! Hadd lássa a pórnép a közeledő választások előtt, hogy mennyire tisztelik a népszokásokat a legnagyobb keresztény ünnepen!

A tisztelt házban kétségkívül, Boris Kollár házelnök van a legnehezebb helyzetben. Tizenkét gyermekének mind a tíz édesanyját illik ilyenkor megöntöznie.

Valószínűleg nem egy helyen tartózkodnak, úgyhogy körbe kell járni őket, és a kölnivizet sem szabad neki sajnálnia, csak beosztania, hogy mindenkinek jusson. Nem könnyű feladat!

Igor Matovič, a nagy adakozó minden öntöző-választónak adna 500 eurú jutalmat abban az esetben, ha legalább három hölgyet igazoltan meglocsolnak.

Ha a hölgyek sejtenék, hogy a végén rajtuk csattan a korbács, elbujdosnának.

A liberálisok nem csak nevet változtatnak, még nem tudni, milyenre, hanem néhányan nemet is. Mindenesetre kijelentették, hogy nem csak az igazi lányokat és asszonyokat fogják meglocsolni, hanem azokat is, akik annak hiszik magukat. Sőt, a fiúkat is, hogy legyen már végre békesség az országban.  

Jobbközépen összefognak (elkéstek), együtt fognak állítólag locsolni is. Sok helyen igencsak vicceseknek tartják majd őket, amikor megjelennek, mert úgy csinálnak, mintha mi sem történt volna a legutóbbi feltámadásuk óta. De kitartanak a helyükön a végsőkig, csak a vízágyúkat tartják meg, azokat nem adják oda Zelenszkijnek.

A másik oldalon mindenki úgy tudja, hogy a legszagosabb, legkábítóbb kölnivize megint csak Ficoéknak lesz. Nem volt nehéz hozzájutniuk, ilyen könnyű dolguk a beszerzéssel talán még soha nem volt, a mostaniak tálcán kínálják.

Nyugtával dicsérd a hétfői napot! Lesznek persze elsőöntözők, köpönyegforgatók már vannak is. A köztársasági elnökasszony minden öntözőt szívesen vár, ha nem lesz véletlenül aznap Kijevben vagy Brüsszelben, szíve csücskeit, a progresszíveket akkor is, ott is. 

A parlamenten kívüli pártok is készülődnek hétfőre, a szövetségesek is! Ott toporognak a küszöbön, bejutniuk a Házba nem lesz könnyű, hiába kopogtatnak látszólag együtt mind a hárman, sőt vannak külsős jelentkezők, érdeklődők is. Nehogy az legyen, hogy se veled, se nélküled, aztán mindenki szárazon vagy hoppon marad. Reménykedjünk a feltámadásban!

Egyéb húsvéti népszokások a locsolkodás mellett:

Itt a kormány, hol a kormány? – egyszerűsített, specifikus szlovákiai össznépi játék az „itt a piros, hol a piros tojás” mintájára, azzal a különbséggel, hogy a játékszabályokat ezúttal nem a néphagyomány határozza meg, hanem a játékosok saját tetszésük szerint maguk alakítják.

Általában mást mondanak, mint amit cselekednek, de mindig mossák kezüket, Pilátusok országa… Hiába szeretett volna a nép hamarabb változást, nem engedték, ragaszkodnak a parlamenti hintaszékekhez. 

Húsvéti korbácsolás – Az ellenzéki legények húsvéthétfőn korbáccsal csapkodják meg a kormánypártiakat, miközben ezt mondogatják: Keléses ne légy, bolhásos ne légy, (fél)esztendőre ne légy! De vajon ki most az ellenzéki, és hol vannak a kormánypártiak? Jó kérdés!

A parlamenti képviselők húsvéti parasztvakítás- játékának a lényege pedig az, hogy mást kell mondani, mint amit gondolok, aztán azt kell cselekedni, amit gondoltam, és nem azt, amit mondtam. De fogytán a kormánypárti képviselő, és ezzel párhuzamosan fogytán a választók türelme is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.