2023. november 25., 16:32

Szinte még el sem kezdődött, de már folytatódik

Egyáltalán nem lenne könnyű feladat összeszámolni, hogy az előző választási időszakban a szlovák parlamentben hányszor kezdeményezték a kormánykoalíció valamelyik politikusának a leváltását – a miniszterelnököt, valamelyik minisztert vagy a parlament elnökét. Tették ezt elsősorban az ellenzékiek, de a kormánykoalíció részéről is voltak ilyen jellegű próbálkozások, lásd Matovič megbuktatását, ami sikerrel járt. Fogytak is szépen a koalíciós képviselők, mint a gyerekek az iskolában az utolsó csöngetés után, az eredeti kétharmados parlamenti többség szépen kisebbségre zsugorodott.

Finomítana
Matúš Šutaj Eštok
Fotó: TASR

Azt gondolta volna az ember, hogy az új kormánykoalíció már nagyon fog vigyázni arra, hogy sorozatos visszahívásokkal ne lehessen bomlasztani a nehezen összeállt koalíciós egységet, amelyet jelenleg csak három párt 79 képviselője alkot. Könnyen kikezdhető lehet a koalíció már csak azért is, mert az egyik koalíciós párt, a Szlovák Nemzeti Párt mandátumhoz jutott képviselői a pártelnök, Danko kivételével nem is tagjai a pártnak. Nem lehettek azonban elég óvatosak a kormányoldalon, hiszen még igazán össze sem melegedtek a koalícióban, az ellenzék már be is terjesztette előbb Ľuboš Blaha (Smer) parlamenti alelnök leváltását, majd Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter menesztését kezdeményezte az ellenzéki PS, a KDH, az SaS és a Slovensko, Za ľudí, KÚ frakciója.

Ľuboš Blahának a KDH szerint azért kell távoznia, mert parlamenti irodájában leakasztotta a falról Zuzana Čaputová államfő portréját, és Che Guevara képét tette a helyére, továbbá eltávolította az Európai Unió zászlóját, és erről videófelvételt tett közzé. A KDH szerint ezzel dehonesztálta a köztársasági elnök intézményét, továbbá neheztelte, hogy a parlament frissen megválasztott alelnöke egy külföldi kommunista rezsim legradikálisabb megtestesítőjének a portréját rakta ki az irodájában.

A parlamenti alelnök leváltásáról szóló rendkívüli parlamenti ülést az előző parlamenti időszak gyakorlatát követve nem sikerült megnyitni. Csupán 69 képviselő támogatta az ülés programjának megszavazását, 78 ellene szavazott, 1 tartózkodott, 1 képviselő pedig nem szavazott.

A KDH nem zárta ki, hogy újabb próbálkozást tesz Blaha leváltására. „Továbbra is ragaszkodunk hozzá, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot, távolítsa el Che Guevara képét az irodájából, és tegye vissza a helyére az Európai Unió zászlaját.” Az SaS szerint Blaháé olyan közjogi tisztség, amelyet tisztességes, jó modorú és jó fellépésű, jó diplomáciai érzékkel megáldott politikusnak kell betöltenie. Ľuboš Blaha képtelen ilyen viselkedésre.” Megjegyzendő, hogy az előző választási időszakban, amikor a SaS is tagja volt a kormánynak, Boris Kollár személyében egy hírhedt nőcsábász politikus volt a szlovák házelnök, akinek házasságon kívüli kapcsolataiból mára már 16 gyermeke származik.

Tisztesség a szlovák politikai kultúrában, ugyan már!?

Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter leváltását törvénysértésekkel, valamint a rendőrség vezetésében végzett tisztogatásokkal indokolták. Bírálták a szlovák-magyar határon bevezetett intézkedéseit is, az egészet egy színjátéknak tartják. Az ellenzék szerint Šutaj Eštok fegyelmi eljárással fenyegetett meg egy bírót, mivel a döntése nem volt az ínyére. A leváltására irányuló rendkívüli parlamenti ülés vitája csütörtök este félbeszakadt, pénteken folytatódott, de a szavazás kimenetele előre borítékolható, mint mindig.

Csak pár napja (november 21-én) kapott bizalmat Fico negyedik kormánya a parlamenttől, de az ellenzék máris fogásokat keres és talál is a koalíción!

Egyelőre viszont úgy tűnik, hogy gyenge kezdeményezések és könnyen kivédhetők!  Viszont a zavarkeltésre, az „ugye, mi megmondtuk, hogy milyenek lesznek” hajtogatására tényleg elegendők. A kormánykoalíció viszont ezek szerint nem elég körültekintő, Blaha (Smer) parlamenti alelnök Che Guevarája még Pellegrini (Hlas) házelnöknek is sok volt, kijelentette, hogy Blaha tette gyerekes és kínos. Šutaj Eštok belügyminisztert (Hlas) viszont Fico (Smer) megvédte a leváltásáról szóló rendkívüli parlamenti ülés vitájában.

Az az ember érzése, hogy hasonlóan, mint az előző választási időszakban, most is lesznek furcsaságok, egymásnak feszülések, és nem csak az ellenzék és a kormánykoalíció között! Szlovákiában ez már csak így szokott lenni…

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.