lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2019. október 3., 18:54

Színfalak mögötti könyöklés?

A felvidéki magyar széthúzás megállítása érdekében már van egy Összefogás politikai mozgalmunk és létezik egy Új Egység mozgalmunk is.

összefogás
Fotó: pixabay.com

A két mozgalom között annyi különbség lehet, hogy az Összefogás bejegyezett mozgalomként bevallottan indulni szeretne a parlamenti választásokon. Azt még nem lehet tudni, milyen formában: választási pártként saját listáján az MKP-val és a többiekkel, vagy egy nevet módosító MKP listáján ugyanilyen összetételben.

Persze, ebbe az MKP-nak is lesz még beleszólása.

Az Új Egység, kissé az Összefogás árnyékában, szintén magabiztos, egyelőre nincs szándékában bejegyeztetni magát, de az emberei ott ólálkodnak a közös magyar lista közelében. Bevallom, nekem kicsit bonyolultnak, sőt feleslegesnek is tűnik az egységteremtésnek ez a fajta duplicitása, miközben az MKP is elkötelezett híve az összefogásnak.

Nehogy átessünk a ló túlsó oldalára, és túllihegjük az összefogást!

Nincs könnyű helyzetben az MKP, de a Híd sem. Ennek a két, szárnyát bontogató új mozgalomnak a „szorításában” kell valahogyan kötél táncolniuk. Vagy a hátukon, kihasználva a pártstruktúrájukat, szakembergárdájukat és kapcsolatrendszerüket, vagy őket kiszorítva szeretnének az új egységhirdetők feljutni a politikai magaslatba.

A két mozgalom semmit sem akar a véletlenre bízni!  

Az Új Egység Mozgalom kinyilvánította, hogy egyelőre nem kíván politikai párttá alakulni, biztos látják a piac telítettségét. Azért persze helyezkedik, és véleményt nyilvánít mindenről. Mégis csak politikai formációról van szó! Eljátszva a gondolattal a közösségi oldalukon megkérdezik az embereket, hogy kinek mi lenne a legoptimálisabb választási formáció, amire hajlandóak lennének szavazni. Az alternatívák között szerepel az MKP - Magyar Fórum - Összefogás - Új Egység, és ugyanez még egyszer kiegészülve az MKDSZ-szel is. Surranó pálya ez tehát!

Az Új Egység összefogott az "Iniciatíva Polnohospodárov" gazdatársulással is, és körvonalazódik az együttműködésük a Körképpel is, amelynek főszerkesztője lehet az összekötője a két mozgalomnak. 

A parlamenti képviselet nem cél, hanem csak eszköz – hangzott el a mozgalom első közgyűlésén. Viszont meg kell fogalmazni egy közös programban a célokat is, azok pedig, mint tudjuk, szentesítik az eszközöket. Minél többen szeretnének élni ezzel az eszközzel, annál nehezebb előre megfogalmazni a célokat, és bonyolódik a programalkotási folyamat is.

Az Összefogás mozgalom zászlóbontásához kellett a Híd kompromisszummentes, elutasító magatartása az MKP-val szemben. Színrelépésük sikerét a meghiúsulni látszó felvidéki magyar összefogás hozta meg, és azóta töretlenül ível felfelé a népszerűségük.

A közösségi oldalakon megtalálható vélemények többsége ezt támasztja alá, bár máshol még nem is mérik őket.

Kérdés, mennyire fogadja el őket választási pártnak az MKP több mint 100 ezres szavazótábora, illetve az MKP mennyire akarja elfogadtatni választóival az Összefogást. Sok, sok tisztázatlan kérdés előtt állunk.

Nem segítette a tisztánlátást az sem, hogy váratlanul, valószínűleg mindenfajta egyeztetés nélkül, tárgyalóasztalhoz invitálta az Összefogás azt a Hidat, amely nemrég visszautasította az MKP feltételeit. Ez a lépés igencsak megkeverheti a felvidéki magyar választók fejét, mert így joggal merül fel a kérdés: hogyan is állunk?

Ilyenkor kezd az emberben munkálkodni a kisördög. Vajon azért hívják a Hidat tárgyalni, mert biztos a visszautasításban, és akkor ismételten bizonyságot nyerhet, ki a hunyó az összefogásban, vagy pedig azért, hogy megegyezzen vele, és sarokba szorítsa az MKP-t?

Egy biztos, összefogást és parlamenti képviseletet csak alázattal, egyéni ambíciókat háttérbe szorítva, őszintén, cselszövések nélkül és jó programmal, a felvidéki magyarok felé fordulva lehet kivívni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.