2022. május 14., 08:52

SZ.E.SZ. -től részegülten

Olvasom Németország egyik vezető napilapjában, az euroszkeptikusnak távolról sem nevezhető Die Weltben, hogy német politikusok komolyan tartanak attól, az Európai Bizottság szankciós javaslata nyomán üzemanyaghiány léphet fel a Bundesrepublik keleti tartományaiban, sőt a főváros környékén is.

Berlini tüntetés Ukrajna mellett
Fotó: unsplash/Vladyslav Melnyk

Különösen figyelemreméltó, hogy ezek az aggodalmak nem egy AfD-s „széljobbertől” vagy egy még megmaradt gerincű keresztényszocialista politikustól érkeznek. Nem ám! A zöldek gazdasági minisztere, Olaf Scholz helyettese, Robert Habeck mondja, hogy Németország kénytelen lesz bezárni 13 olajfinomítójából legalább egyet, a brandenburgi Schwedt mellett, az ugyanis, lévén még az NDK-nak épült, csak orosz nyersolaj feldolgozására képes.

Habeck kijelentette, nem szeretne hazudni a választópolgároknak, Berlinnek, sőt egész Kelet-Németországnak üzemanyaghiánnyal kell majd szembenéznie, ha bezár a schwedti finomító.

Történik mindez egy olyan régióban, amely egyébként is a német újraegyesítés nagy vesztese volt. Most legalább nem Wartbuggal, hanem hidrogén meghajtású busszal mehetnek szociális segélyért a munkájukat vesztett szerencsétlenek. Járulékos kár ez a Szent Európai Szolidaritásért (SZ.E.SZ.) folytatott harcban.

kzvinse98
Fotó:  unplash/Julia Solonina

Az önsorsrontás csimborasszója, hogy a Habeckhez hasonló nagyeszűekben fel sem merül, talán nem a legjobb megoldást választják az oroszok megbüntetésére. Elfogadható alternatívák helyett egyszerűen közlik, srácok nem lesz benzin és gázolaj, nehéz lesz, de kibírjuk. Szép új világ, együtt fagyoskodik majd az EP-képviselő és a dokkmunkás, együtt buszozik államtitkár és óvónő. Hát persze! Ötszámjegyű fizetésből simán ki lehet „csengetni” az ezereurós rezsit és a 2,50-es benzint. Az átlagember meg elégedjen meg azzal, hogy a lelkét legalább kifűtheti szolidaritással, ha a gyerekszobát már nem is tudja.

Külön érdekesség, hogy a finomító kisebbségi tulajdonosa (a részvények többsége az orosz Rosznyefté), a Shell illetékesei jelezték, nem tudják csak úgy átállítani más eredetű kőolajra az üzemet, túl sokba kerül, így egyéb források híján, kénytelenek lesznek bezárni.

Innentől kezdve válik érthetővé a magyar kormány álláspontja! Orbánék ugyanis világosan jelezték, Magyarország jelenleg nem tud máshonnan kellő mennyiségű kőolajat beszerezni, ráadásul a százhalombattai finomító is orosz, főként Urál típusú nyersolajat kap, rengeteg pénzbe és időbe telne az átállás. Az energiabiztonság ugyanis nem (csak) politikai akarat kérdése. Nyugat-Európában láthatóan igen. Azt ugyan elismerik, hogy baj lesz, de mindez azért annyira nem rázza meg a hétköznapi élettől teljesen elszakadt európai elitet.

Jelen állás szerint a magyar kormány, haladék ide vagy oda, vétózni fog.

Orbán Viktor egy múlt heti rádióinterjújában utalt rá, ne ringassuk magunkat hamis biztonságba, ma a kőolaj, holnap a földgáz jön. Nyugaton már javában zajlik az érzékenyítés. Német gyerekeknek már azt tanítják, miként törhetnek borsot Putyin’ bácsi orra alá, ha csak a hónaljukat meg a lágyékukat mossák meg. Kevesebb meleg víz, dühösebb Kreml! Nem az a baj, hogy Európa megpróbálja a fegyverletétel felé presszionálni Oroszországot. Hajrá! Csak azt nem értjük, ha összeomlanak az európai gazdaságok, ki a csuda fogja újjáépíteni Ukrajnát?!

Megosztás
Címkék