2022. október 16., 11:11

Szépasszonyok vagy vénasszonyok nyara?

Amikor vége a nyárnak, és eljön az ősz, sokan vágyódunk vissza a napsütéses, meleg napokra. Ha szerencsénk van, akkor egy rövid időre vissza is kapjuk őket.

Juli - Vivaldi - ősz

A vénasszonyok nyarának általában a szeptember közepétől október első feléig tartó kellemes meleg őszi időszakot nevezzük, amikor reggelente jellemzően még hűvös és párás a levegő, ám délutánra meleg, napos idő alakul ki. Idén kissé megkésett, csak pár napja élvezhetjük áldásos melegét.

Szeptemberben még nem is hiányzott annyira, ekkor a szokásosnál kissé hűvösebb idő szinte felüdülést jelentett a forró és hosszú kánikulákkal teli júliust és augusztust követően.

De szeptember vége felé már igencsak hiányzott, különösen a beharangozott, égbe szökő rezsiköltségekkel való riogatások függvényében. Ezért érthető okokból elsősorban az idősebb, nyugdíjaskorú embereket rémítette meg a korán beköszönő hűvösebb idő, akik inkább fogvacogva tűrték a hajnali kevés fokokat, mintsem befűtsenek. Idén tehát nem véletlenül a vénasszonyok és vénemberek várták legjobban a vénasszonyok nyarát. El is jött!

Nekem a szépasszonyok kifejezés ebben a birtokosjelzős szókapcsolatban sokkal jobban tetszik! Hiszen az őszbe forduló természet színpompás ragyogása csak egy szépasszonyhoz hasonlítható!

De vajon mitől lett mégis a nyarat idéző őszi meleg időszaka vénasszonyok nyara?

Az őszi, bágyadt napsütéshez, a búcsúzó természethez jobban illik a vénasszony, mint a szépasszony? A szépasszonyok nyara pedig a júliusi, augusztusi meleg? Mivel a vénasszonyoknak már csak ez jár, a korán lenyugvó nap őszi melege? Elégedjenek meg ezzel, többre ne is nagyon vágyódjanak? A nyár közepén úgysem igen strandolnak már bikiniben kifeküdve a vízparton, talán nem is mernék mutogatni magukat ilyen lenge öltözetben a vénasszonyi korba jutott hölgyek!

Ilyenkor ősszel viszont már merészebbek. Erre utal az egyik elmélet is a vénasszonyok nyara szókapcsolat elterjedésére vidékünkön.

Ilyentájt az idős asszonyok gyakran kiültek a ház elé sütkérezni, bámészkodni, pletykálgatni, mivel itt jobb idő volt, mint az éjszakai hideg miatt lehűlt ház belsejében. Mivel a nyári hónapokban ezt nem tették, hiszen akkor pont fordítva a hűvös házba menekültek a nagy hőség elől, ezért nekik ez az enyhébb meleg jelenti a napfürdőzésre alkalmas nyarat.

A másik feltevés szerint a név onnan ered, hogy az éjszakai lehűlés miatt hajnalban keletkező harmat cseppjei gyöngyként csillognak a pókhálókon, és ezek a fényes szálak az idős nők őszülő hajára emlékeztetnek. A vénasszonyok nyara elnevezés egyesek szerint német hagyományból ered. Régebben a német nyelvterületeken a tavaszt „fiatalasszony-nyárnak”, az őszt pedig „öregasszony-nyárnak” nevezték.

A kellemes nyárutó angolszász megnevezése egészen más eredetű, ők valamilyen okból kifolyólag indián nyárként tartják számon ezt az időszakot.

Ennek eredete az lehetett, hogy Amerikában az évszaknak ezen időszakában indultak nagy vadászatokra az amerikai őslakosok, az indiánok. 
Mint ahogy Kányádi Sándor írta szépen, egyszerűen: „Ül az őszi napon három kis anyóka, fonogatnak, pereg szaporán a rokka. Öreg ujjbegyük közt nem is kenderszálak, fonallá a napnak sugarai válnak. S lemenőben a Nap azért ragyog vissza, finom fonalukat
nehogy elszakítsa.”

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.