2022. október 9., 11:27

Szellős a magyar-szlovák határ! Ki a felelős? Magyarország?

A napokban szép számmal lépik át migránsok illegálisan a szlovák határt, és emiatt ellenőriznek a cseh és osztrák határszakaszon. Egyesek szerint a jövőben nem csak a légvédelemmel, hanem Szlovákia szárazföldi védelmével is foglalkoznia illene Magyarországnak!

osztrák-szlovák határellenőrzés
Fotó: TASR

Szlovákiában azt követően kezdtek el intenzíven foglalkozni a déli határvédelemmel, hogy az erősödő migrációs hullám miatt a cseh és osztrák kormány újra bevezette az ellenőrzést a Szlovákiával közös határátkelőhelyeken. Ez lelassítja a határátkelést, ami kellemetlen a naponta ingázóknak, másrészt azt is sugallja, hogy a szlovák kormány képtelen megbirkózni az országot is egyre jobban elérő migránsproblémával.

Mit fognak ehhez szólni Brüsszelben?

Ezért az ország a saját belső határvédelme megerősítése helyett inkább bűnbakot keres és a magyar határvédelmet teszi felelőssé. „Ha valaki hibázott, akkor ez a schengeni határon történt” - jelentette ki Roman Mikulec belügyminiszter, és hasonló szellemben nyilatkozott Richard Sulík, a SaS elnöke is. Még erősebben fogalmazott Radovan Bránik biztonsági szakértő, aki szerint a Magyar Köztársaság (hol van az már!) a schengeni határvédelemben csődöt mondott, reális teljesítménye azon a határon nem elegendő, így nagyon egyszerű az átjárás schengeni belső határokon.

A szlovák közszolgálati televízió hírműsoraiban eddig soha nem lehetett látni helyszíni riportokat a szerb-magyar határszakaszon történtekről, a schengeni határ túloldalán lévő települések tarthatatlan viszonyairól, az ott élő lakosok rettegéseiről, most viszont napokat töltenek a szlovák híradósok a szerb oldalon.

Végre foglalkoznak vele!

2015-ben Budapesten a Keleti pályaudvar közelében laktam, szemtanúja voltam az első nagy menekülthullám okozta szörnyű állapotoknak. A pályaudvaron lehetetlen volt felszállni a vonatokra, a peronok tele voltak migránsokkal, emberek lógtak a vonat felszállóhelyein, a várakozók mindent elleptek a környéken. Félelmetes volt! Abban az időben Szlovákiában még szolidárisan integettek a túlzsúfolt vonatok ablakaiból kihajolóknak, és győzelemi jeleket is mutogattak nekik. Magyarország aztán önerőből határkerítést épített a szerb-magyar határra, ami egyúttal schengeni határ is, Szlovákia pedig brüsszeli sugallatra, szabad migrációra és emberi jogokra hivatkozva több országgal együtt önként elítélte a kerítést. A magyar kormány azóta is önerőből védelmezi a déli schengeni határt, legutóbb határvadász-alakulatot hozott létre, mindenfajta uniós támogatás nélkül, saját költségvetésből embereket képzett ki a határ védelmére.

Szlovákia eddig csöndben volt, amikor aztán elszaporodtak az illegális határátkelések itt is, arcátlanul azt állítja, hogy a magyarok gyengén védik saját határukat.

A szerb-magyar határ átjárhatatlan a kerítés miatt, de a schengeni övezeten kívüli Szerbiából Románián keresztül is érkezhetnek embercsempészek kíséretében menekültek Magyarországra. Azon áthaladva, végig rohanva Szlovákián, valamint Csehországon a célországokat veszik célba: főképp Ausztriát, illetve Németországot. A migránsáramlat rádöbbentette az országot, hogy nem a szlovák-magyar határellenőrzés megszigorítása az egyetlen megoldás a migránsok megállítására, hanem a schengeni határok megerősítése, amivel uniós szinten kell foglalkozni és megoldást találni. Elképzelni is nehéz, mi lenne kerítés nélkül a szerb-magyar határon!

Bizonyára el fog jönni az az idő, amikor az EU is neheztelni fog Magyarországra a gyenge határvédelem miatt. Lehet, hogy kötelezettségszegéssel is megvádolja, miközben továbbra is csalogatják a migránsokat magukhoz. De egyelőre még nem látni tisztán, hogy mihez kezdenek a magyar határkerítéssel, amit annak idején keményen elleneztek a szabadság bajnokai. De egyszer majd betelik náluk is a pohár, akkor esetleg nagy kegyesen ők is kénytelenek lesznek beszállni a schengeni határok védelmébe.

Addig viszont magyar őrzők, magatok vigyázzatok a schengeni strázsán! 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.