cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. szeptember 14., 08:47

Szabadság vagy bezártság?

Csendesedik az udvar. Amióta a fecskék elrepültek, szomorkásabbak a napok. A lugasban érik a szőlő, pirosít még a málna a bokrokon és a távoli rezgő nyárfa is felöltötte legszebb ruháját. Fogy a madárdal, vele együtt a nappali fény is. Didergősek az esték. Cammogunk az őszbe, miközben a vízparton érik a galagonya meg a som, az aratás előtti kukoricásból pedig zajunkra kecses őzek szökkennek ki. A természet már készülődik a pihenőre. Jó neki, őt aztán nem zökkenti ki semmi, megy szépen az évmilliók óta megszokott forgatókönyv szerint. De mi vár miránk ezen az őszön?

koronavírus
Fotó: unsplash.com

Már a hét sem indul túl biztatón. Kissé még álmatagon a híreket böngészem. Szakmai ártalom… Megint romlott a járványhelyzet. Már jóformán csak az ország nyugati fele zöld, az összes többi régió narancs vagy piros színű. Úgy látszik, a nyári elszabadulás gyümölcse is beérik, nemcsak az almafáké. Bő két hónapra mintha elfelejtettük volna ezt a fránya vírust, azt gondoltuk, na, most aztán próbáljunk élni, úgy igazán… S ráadásul az iskola is elkezdődött. Vannak helyek, ahol rögtön be is fejeződött, annyi volt a fertőzött diák és pedagógus.

Per pillanat nálunk terjed leginkább a vírus, és főleg azokon a tájakon, ahol az emberek úgy félnek az injekciós tűtől, mint a tűztől.

Különben mivel lehetne magyarázni, hogy sok helyütt még a pedagógusok sem vették a fáradtságot, hogy beoltassák magukat? Visszamentek a külföldi nyaralásból egyenesen a katedrára. Mintha elfelejtették volna, mi történt tavaly ilyenkor…

Megint forrónak ígérkezik az ősz, a járványszakértők már kongatják a vészharangot, 6-8 előttünk álló kemény hetet emlegetve, miközben napi pár száz új beoltottra futja.

Még mindig csak 42 százalékon tartunk, miközben vannak országok, ahol már a 80 százalékot súrolják. Ott mások az emberek? Vagy jobban félnek a tavalyi őszi-téli sötét időszak megismétlődésétől?

Mi megint lezárást, bezárást, gazdasági mélyrepülést, home office-t, depressziót akarunk? Ne legyen baráti traccsparti, kávézás, ne lássuk közeli rokonainkat? Megint a lakásba akarunk behúzódni?

Köszönöm, de én, sokakkal együtt, nem kérek belőle. Nekem pont elég lesz elviselni az őszi melankóliát, a fényhiányt, és ébren maradni, mert ilyenkor legszívesebben medve üzemmódba helyezném magam. Rengeteget aludnék… De hát nem lehet, mert vár a sok kötelesség. És addig jó, míg feladatok vannak. És élet. Munkahelyi agyalás, esti borozgatás, nagy természtbeni séták kisebb-nagyobb társaságokkal, koncertlátogatás… Szabad mozgás. Szabad élet. Bolond, aki ezt kockáztatja.

Szeptember 15. utánra nagy lelassulást prognosztizálnak a hozzáértők. Az okot mindenki tudja már. A pápalátogatásnak következményei lehetnek. Nem is akármilyenek. Az ország minden szegletébe eljuthat a delta, és megkezdheti villámháborúját.

Úgy fertőz, hogy még tünete sincs az embernek! Úgy adhatjuk át a vírust, hogy semmi bajunk… Ezért alattomos.

A beoltottak könnyen megfertőzhetik a beoltatlanokat, de a vírusnak is van annyi „gógyija”, hogy megtalálja a gyenge immunrendszerűeket és támadjon… Tovább inkább nem is mondom.

A kórházak mindenesetre már készülődnek. Hogy ha helyzet van, azonnal át tudjanak állni Covid-üzemmódra. Ami egyfajta bénultságot hoz a betegellátásban, vagyis minden más páciens háttérbe szorul. Mintha nem volna már így is elég későn diagnosztizált daganatos és más súlyos betegünk a járvány óta…

Az ősz egy kicsit a lelassulás, az önmagunkba fordulás és töprengés időszaka is. Nagyon szép évszak. Lehetne. Ha úgy akarjuk. Csak a természetet kellene figyelnünk. Milyen okosan csinálja! Fokozatosan, ráérősen színezi rozsdabarnára a levelet, érleli a diót, borítja ködbe a tájat… Mire eljön október vége, november eleje, úgy tűnik, mintha már el is aludt volna teljesen. De ez csak a látszat.

Vajon akkora mi hová jutunk? Fogunk még kávézni kedvenc helyünkön, vagy legalább annak teraszán? Vagy csak az ablakon fogunk kibámulni reménytelenül, egy árva lelket sem látva az utcán?

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.