2023. február 26., 08:52

Szabadon engedett tyúkok, ketrecbe zárt nemzetek

Rengeteg képtelenséget sodort már felénk a brüsszeli szél! Ötletelnek ott egyfolytában! Kezdve az uborka görbületének megregulázásától, az akácfák és a levendula tiltólistára helyezésétől egészen a szöcskék, selyemhernyók, sáskák, lisztkukacok, egyéb férgek és tücskök-bogarak fogyasztásának ajánlásától - a lángos ezzel szemben egy ideig veszélyben volt -, de kis- illetve nagydolog esetében is hosszú tanulmány készült már az európai illemhelyek vízöblítésének szabályozásáról.

tyúk csirke állattartás
Fotó: unsplash.com

Már az gondolná az ember, hogy nem érheti több brüsszeli meglepetés! Most viszont az Európai Bizottság tiltani akarja a tyúkok ketrecben tartását, a tyúkok „emberi jogaiért” száll síkra.

Ez a lépés igen érzékenyen érintené a baromfitenyésztőket, Magyarországon például a tyúkok 80-85 százalékát még mindig így tartják. 

A bizottság két évvel ezelőtt döntötte el, hogy 2023-ig jogszabályt javasol a tenyészállatok ketrecben tartásának fokozatos megszüntetéséről, majd betiltásáról (jaj nektek, disznóólak, jönnek az udvaron szabadon lófráló malacok). 2013-ban az uniós szabályozás megváltozása miatt a gazdáknak már a korábbiaknál nagyobb és kényelmesebb ketreceket kellett beszerezniük. Ez most viszont már kevés! Ketrecmentes tyúktartásra kényszerülhetnek!! Állítólag a szabadon nevelt tyúkok tojásai képviselik a csúcsminőséget, drágábban eladhatók, mint a ketreces állattartásból származó tojások. Tehát nem egyszerűen csak a tyúkjogról, hanem üzleti érdekről is szó van!

A gond csupán az, hogy egy 2018-as adat szerint a szabadtartású csirkék az állatállomány egészen elenyésző százalékát képezik Magyarországon, de például Franciaországban is.

Arról egyelőre nincs hír, hogy mi lesz a falusi házak udvarán lévő tyúkólokkal, ahol éjszaka bent is tartózkodhatnak, nappal pedig ki is jöhetnek a szárnyasok friss levegőt szívni. Kint nem fenyegeti őket a bezártság érzése, élvezhetik a napfényt és a brüsszeli demokráciát, bent pedig védelemre lelnek a kóbor kutyák vagy a faluba betévedt rókák ellen. Igen ám, de nem lesz ez a fajta "vegyestartózkodás" EB-szabály ellenes?

Az Európai Bizottság a tyúkok tartózkodásának szabályozási szándékával némi ellentmondásba keveredett egy másik javaslattal. Egyrészt szabadságot és önállóságot akar biztosítani a baromfinak, egy másik ötletével viszont ketrecbe akarja zárni a nemzeteket, ugyanis tiltani akarja, hogy az EU tagországaiban a választási kampányokban foglalkozzanak a brüsszeli korrupciós botrányokkal!

Miközben az uniós intézményekben tombol a korrupció, sorra zárják be a baloldali képviselőket, a brüsszeli bürokraták olyan új uniós jogszabályt akarnak elfogadtatni a politikai hirdetésekről, amelyek révén el tudnák hallgattatni azokat, akik a választási kampányokban nyíltan beszélnek a brüsszeli korrupcióról. A EP baloldali többsége által támogatott javaslattal kapcsolatban Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője hangsúlyozta:

Ez a rendelet egy újabb lépés a politikai és ideológiai nyomásgyakorlásban, amellyel Brüsszel az akaratát próbálja ráerőltetni a tagállamokra”.

Tóth Edina kiemelte: „A politikai hirdetések szabályozásával a brüsszeli bürokrácia valódi célja az, hogy beleszóljon a tagállami választási kampányokba és befolyásolja azok kimenetelét, továbbá korlátozza a neki nem tetsző véleményeket”. Az EP-képviselő szerint a rendelettervezet nem veszi figyelembe a nemzeti érdekeket és megsérti a tagállamok szuverenitását.

Szabadságot a tyúkoknak, ketrecet és szájzárat a tagállamoknak!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.