2022. január 18., 18:18

Szabadban, maszkban!

Farsang van, babám! De nem csak farsang, hanem járvány is! Nem mondhatjuk, hogy bezártak a báltermek, mert ki sem nyitottak. Immár második éve...

koronavírus arcmaszk reszpirátor maszk
Fotó: unsplash.com

Érsekújvárban a Csemadok ugyan nagyon optimistán és bátran meghirdette decemberben a hagyományos magyar bálját, aztán január elején gyorsan lefújta. Online formában a régi bálok hangulatát viszont felidézhetik a szervezők honlapjukon a meghiúsult közösségi esemény időpontjában. Ekkor ajánlatos otthon is a szmoking és az estélyi ruha viselete melegítő és háziköntös helyett. Nyitótánc: palotás a laptopon, kilenckor pohárköszöntő és önkiszolgált közös vacsora otthon a családi asztaloknál. A zenét a 2019-ben sokszor visszatapsolt zenekar szolgáltatja felvételről.

Tombolahúzás egyenes adásban, online formában éjfélkor a helyszínről. A beérkezett tomboladíjakért hálás köszönet! A nyeremények hamvazószerdáig átvehetők a titkárságon. A belépőjegy egy része viszont visszaváltható vagy felhasználható kokárdaként március 15-én.

Szakadozó, foszladozó hagyományok széttáncolt cipellők helyett! Az utcán fal mellett surranó emberek jókedvű, vidáman táncoló párok helyett. A báltermekben hallgat a sötétség, kikötötték…, pókháló a kulcslyukokon, elérhetetlen helyekre elgurult kétéves pogácsamaradványok, itt-ott árván himbálódzó, színüket vesztett szerpentinek, a színpadokon a 2019-es bálok ottfelejtett zenekari kottái (Isten véled édes Piroskám, Táncoló fekete lakcipók). A ruhatárban egy árválkodó fehér sál, tulajdonosának melege lehetett elmenetelkor hajnalban, a fogasok alatt egy szál női cipő. Valószínű, hogy a gazdája jókedvében felemásan ment haza: bálcipőben és csizmában.   

De ne búslakodjunk, hiszen két éve szinte egyfolytában farsang van, álarcosbál!

Igaz, én már gyerekkoromban sem szerettem az ilyen iskolai rendezvényeket. Az álarc mögött mintha elvesztettem volna a személyiségemet, és nehezen ismertem fel a barátaimat is. Azóta romlott a látásom (is), még nehezebb a felismerés a nézése meg a járása, a csípőjének ringása alapján. Maszkban a beltérben behomályosodik a szemüveg, nemhogy nem ismerem meg, de még fel is borítom a bevásárlókocsimmal. Most viszont már nemcsak a zárt térben, hanem szabadban is kötelező lesz a FFP2 maszk (reszpirátor) viselése. Abban az esetben, ha nem lehetséges tartani a kétméteres távolságot. Vége szakad megint annak a felszabadult érzésnek, ami a boltokból kilépve letéptük magunkról a maszkokat.

Lelki szemeink előtt megjelenhetnek az utcán két méterről egymásra üvöltöző maszknélküli barátok, nyugdíjasok és a grundokon reszpirátorokban focizó 6 évesnél idősebb gyerekek is.

A közösség hálón kedvenc csoportomban valaki a minap feltett egy olyan kérdést, hogy mi az a három dolog, ami nélkül nem hagyjuk el az otthonunkat. A maszk és a mobil mellé most majd csatlakozik a mérőszalag is. Mikor valaki a közterületeken a közelembe ér, gyorsan lemérem a távolságot, és ha két méteren belülre érkezik, azonnal felkapom magamra a reszpirátoromat, Kötelességtudó polgárként figyelmeztetem erre a kötelező aktusra is a felém közeledőt is.

Csúcsforgalomban inkább maradjunk otthon, kerüljük a tömeget….

Az ÚVZ szóvivője emlékeztetett, hogy akadnak persze kivételek is a kötelező maszkviselés alól a szabadban, ezek listája nem változott a korábbi rendelethez képest. „Mentesülnek a kötelezettség alól a hat év alatti gyerekek, a súlyos autizmussal élők, az enyhe és súlyos szellemi fogyatékkal élők vagy hallássérültek, valamint a beltéri munkahelyen egyedül tartózkodók, illetve az egyedül sportoló személyek.” Ezzel kapcsolatban a kérdés csupán az, hogy az egyedül sportoló személy miért számít kivételnek, hiszen amúgy sincs a közelében senki, illetve a csapatsportokat űzőkkel mi lesz?

Megosztás
Címkék