2022. augusztus 12., 08:04

Sulíkék pünkösdi királysága

Döntés született az OĽaNO háza táján: Matovič marad, nem hátrálnak meg az SaS ultimátumától. De vajon mennyire hihetünk ennek a döntésnek? Van még esély arra, hogy a két fél közül az egyik hátralép?

sulík matovic
Fotó: TASR
Itt még mosolyognak. Archív felvétel.

A nyári időszak leginkább várt közéleti pillanata, mi történik a kormánykoalícióval. Ugyan augusztus 31-ig tart az SaS által megszabott határidő, de már hallani ilyen-olyan forgatókönyveket arról, mi lesz a jelenlegi koalíció sorsa.

Ez nagyban a két főszereplőn, Richard Sulíkon és Igor Matovičon múlik. Csakis ők azok, akik ezt a meccset dűlőre tudják vinni.

Kettejük párharca nagyon sok kárt okozott már a kormánynak. Ennek hatására több képviselő is kilépett a legnagyobb kormánypárt frakciójából. Ráadásul, ahogy egyre közeledik az ősz, úgy néhány politikusnak kezd elege lenni a bizonytalan helyzetből – gondoljunk csak bele, Jaroslav Naď védelmi miniszter csalódottan hátat fordítana a politikának.

Vajon mi a megoldás? Életképes még ez a kormány? Többször leírtam, a sok veszekedés közepette a kabinet eddig mindig képes volt túlélni, igaz a DNS-ében hordozza a mindennapos indulatokat. Az elmúlt két évből jószerével nem emlékszünk olyan hónapra, amikor teljes nyugalom és egyetértés uralkodott volna a kormányon belül (talán február végén, amikor a háború kitört).

Vagyis a viták kódolva voltak, az SaS határozott ultimátuma mégis mindenkit meglepett. Sulíkék úgy gondolták, most van a legnagyobb lehetőség dobbantani, hiszen a szlovák fősodratú média velük van, ezért egy esetleges előrehozott választásból jól jönnének ki.

Sulíkék ezzel együtt nagyot kockáztattak, mindent feltettek egy lapra. Azt várták, hogy az ultimátumtól Matovičék megijednek, és engednek. Pont úgy, ahogy az 2021 tavaszán történt, amikor a kormány átalakult. Matovič azonban úgy tűnik, nem hátrál meg. Ezek szerint az SaS mégis elszámolta magát?

Juraj Hrabko politikai elemző már korábban megfogalmazta, Sulíkék elszámolták magukat, ezzel a lépésükkel még mélyebbre süllyedhetnek. Egyre inkább kezdem azt hinni, hogy Hrabkónak igaza van. Sulíkék nemhogy elszámolták magukat, de gyakorlatilag a párt jövőjét vitték ezzel vásárra. Ugyanis, ha az SaS tényleg ellenzékbe vonul, és előrehozott választásokra kerül majd sor, az a liberálisok számára nem sok jót hozhat. Lehet, hogy egy ideig ők lesznek a „hősök”, mert bedöntötték a kormányt, Matovičot pedig elintézték, de az biztos, hogy egy idő után még a sajtó is elfordul tőlük.

Ha Sulík abban reménykedik, hogy az előrehozott választás kedvez a pártnak, akkor nagyot téved. Az SaS sírját ássa meg.

Az esetleges kampányban az SaS szavazóit sikeresen befoghatja a konkurens liberális párt, a Progresívné Slovensko. Nem kérdés, hogy a sajtó kik mögé áll majd be. Ha Sulík tanácsadóinak kellene mentenie a helyzetet, akkor a mai, az OĽaNO által kezdeményezett kormányegyeztetésen a párt egy kompromisszumos javaslattal állna elő. Vajon ki húzza a rövidebbet? Sulík és Matovič tényleg egymásnak rohannak?

Megosztás
Címkék