Molnár Judit

2019. június 10., 11:47

Startvonalra kényszerítve

Hírügynökségi kacsának bizonyult, hogy az európai parlamenti választások fiaskója után a Most-Hídban szándék volt Bugár Béla eltávolítására. Senki nem gondolhatta komolyan, és nem azért, mert Bugár egyik leghűségesebb katonája, Érsek is megmondta, nem eszik olyan forrón a kását.

A napnál is világosabb, a vegyespárt Bugárral egyenlő, és addig lesz, amíg ő lesz. Két hónap alatt kétszer is két és fél százalék körüli választási eredményt kalapáltak össze, de a mélyebb önvizsgálathoz ez sem elég. Csakhogy ettől még a tény tény marad. A nagy vegyes projekt bedőlt, a párt kormányzati pozícióban teljesen erodálódott, választóinál csak hitelessége kevesebb. És a pártvezetés ugyan még hárít, maszatol, de holdudvara már érzi a végveszélyt.

Néhány hete szánalmas lihegés és kapkodás van liberális oldalon, azzal a felkiáltással, hogy jövőre parlamenti képviselet nélkül maradhatunk. Négy éve még nem aggódtak, most érthető az aggodalom, veszélybe került Bugár Bélának és kft.-jének a mandátuma. Nem lesz magyar érdekképviselet, szólnak a tamtamok. Miért, tehetnénk fel a kérdést joggal, eddig volt? Szerintünk eddig sem volt. Hidasaink hagyták jóvá a szégyenletes himnusztörvényt, avagy elég csak az oktatási törvény tavalyi rohammódosítására gondolni, amely azzal a szándékkal íródott, hogy gyalázatos módon muníciót adjon néhány hangoskodó, iskolát követelő szlovák szülőnek, kényszerhelyzetbe hozva ezzel a színmagyar önkormányzatokat. Ez lenne a magyar érdekképviselet? És a sor még bőven folytatható. A gyomrost tehát nem csak a Fico–Danko koalícióért kapták. Mindezekért a megmagyarázhatatlan döntésekért is büntették a választók Bugárt és pártját, amelynek most elemi érdeke lenne, hogy fel- és beismerje tévutas politikáját, még akkor is, ha sok esélye már nincs arra, hogy felemelkedjen a bukórepülésből.

A józan értékelésre, a tényhibák felismerésére szükség van nemzeti oldalon is. A Magyar Közösség Pártja sem spórolhatja meg az őszinte szembenézést a helyzetével, és ez nem csupán a brüsszeli mandátum elvesztését jelenti, a folyamatok ugyanis az MKP-nak sem kedveznek. Ami biztató, a múlt heti választási eredmény következtében le tudja magáról rázni a kétszázalékos párt jelzőjét, amelyet mindenféle közvélemény-kutatásokra alapoztak ellenzői és ellenségei, figyelmen kívül hagyva, hogy a felmérések a legtöbbször nem követik a nemzetiségi mintát. Az MKP ugyan növelni tudta szavazóinak a számát az elmúlt EP-választásokhoz viszonyítva, de a parlamenti választások logikája más, ott a számok törvénye is másképp hat.

A feladat nem kicsi, merőben új alapokra kell helyezni az eddigi politikát. Erőteljesebb hangon, kezdeményezőként, ügyek felvállalójaként, bátor üzenetekkel és akár a rázós, a többségi társadalom által eddig elutasított szándékaink, terveink – például az önrendelkezés – kimondásával is láthatóbbá kell tenni a pártot. Vannak hívei az új névválasztásnak is, ez azonban csak külsőség. A politikától elfordultakat, kiábrándultakat egy jól megtervezett logóval aligha lehet meggyőzni. Ennél sokkal több kell, mert az idő közösségünk ellen dolgozik.

Akár startvonalnak is tekinthető az MKP múlt heti nyilatkozata, amely az egységes magyar érdekképviselet létrehozását szorgalmazza, az etnikai elven alapuló politizálást meghatározóként hangsúlyozva. Sokan máris az MKP és a Most-Híd összeborulásának kezdeményezését látták ebben. Ez azonban nagyon leegyszerűsítő, sőt torz értelmezése a szándéknak. Minden bizonnyal nem a megosztókkal, szakadárokkal és szerencselovagokkal való násztánc, hanem a közösségi alapú politizálás a cél, s az azokkal való együttműködés, akik ugyanebben érdekeltek. Akik magyarként magyar ügyeket akarnak képviselni, pártlogótól függetlenül.

A tét nem néhány mandátum, hanem a felvidéki magyarság jövője. Az, hogy képesek vagyunk-e megtartani magunkat politikai közösségként is, vagy harminc évvel a rendszerváltás után feladjuk a legfontosabbat, politikai jelenlétünket. Ha a párt a nyitást komolyan gondolja, nem maradhat csak a politika keretei között, társadalmi párbeszéd kell, teljes fronton szövetségeseket kell keresnie.

A megújhodás csak így képzelhető el, nem a megosztó múltból indulva, de a jövőért. 

(Megjelent a Magyar7 c. hetilap 2019/23. számában)

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2019. június 25., kedd

Mindnyájan elvált szülők gyerekei vagyunk

Már az ülésrendbe is belekötött!

Kövesdi Károly 2019. június 25., kedd

Négy-öt magyar szertehajol

Ez a nyár a felvidéki politikában nem az uborkaszezonról fog szólni. Földrengés és árvíz után nem a pihenés, a gondtalan nyaralás ideje jön, hanem a kármentésé és a romeltakarításé.

Száraz Dénes 2019. június 24., hétfő

Tökéletes agymosás!

 A szlovák külügy állásfoglalása szerint a „régi sebek feltépése” és a „történelmi traumák életben tartása” rontja a jószomszédi kapcsolatokat.

Pomichal Krisztián 2019. június 22., szombat

Ki irán(y)ít a Hormuzi-szorosban?

A kérdés tehát adja magát: Ha nem Irán, akkor ki robbanthatott a Hormuzi-szorosban?

Száraz Dénes 2019. június 22., szombat

Gyurcsányék újra bizonyítottak

Közel kerültek ahhoz, hogy gyűlölt személyekké váljanak az elszakított nemzetrészek magyarságának szemében.

Száraz Dénes 2019. június 20., csütörtök

Államfőből kormányfőig: mennyire göröngyös az út?

Mi, magyarok Kiskával úgy jártunk, mint a hülye gyerek a savanyú szőlővel.

Agárdy Gábor 2019. június 17., hétfő

Eső után köpönyeg

Az EP-választások után dühös lettem az MKP-nak hiányzó 0,04% voks miatt, a Most-Hídnak a 2,6% körüli eredménye sem boldogított...vesztettünk.

Dunajszky Éva 2019. június 17., hétfő

Bugár kínos trükkjei

Így aztán majd egy hónappal az uniós választások után kijelenteni, hogy te Isten bizony le akartál mondani, csak hát az elnökséged nem hagyta, ne haragudj, de nevetséges. Kínosan nevetséges.

Somogyi Szilárd 2019. június 16., vasárnap

Hogyan feleljünk meg a szlovákoknak

Amikor kultúrpolitika táplája a megfelelési kényszert.

HIRDETÉS
Vélemény
Kövesdi Károly: Négy-öt magyar szertehajol

Ez a nyár a felvidéki politikában nem az uborkaszezonról fog szólni. Földrengés és árvíz ...

Száraz Dénes: Tökéletes agymosás!

 A szlovák külügy állásfoglalása szerint a „régi sebek feltépése” és ...

Pomichal Krisztián: Ki irán(y)ít a Hormuzi-szorosban?

A kérdés tehát adja magát: Ha nem Irán, akkor ki robbanthatott a Hormuzi-szorosban?