2019. január 25., 18:35

Soros-terv?

Már néhány éve napirenden van a migrációs téma, amit Sorossal, illetve a Soros-hálózattal hoznak összefüggésbe, sőt azonosítanak. Ezt ugyan mások cáfolni próbálják, holott aktív részesedését maga Soros erősítette meg. Így aztán megoldás helyett inkább indulatos témaként van ez jelen, mert megegyezés híján a megoldás legföljebb a csillagokban van.

soros-gyorgy.jpg
Fotó: Archívum

Javaslatok akadnának, de úgy látszik, a megoldás nem is fontos, egyeseknél a feszültség fönntartása annál inkább: akkor jobban lehet félretájékoztatni, féligazságokat terjeszteni, vagy akár zsarolni. Vannak tehát, akik szamaritánusnak tartják Sorost, galamblelkű humanistának, aki a bajba jutottakat segíti és jótékonykodik, s vannak, akik szerint mindez csak álca, s kizárólag a migrációt szervező spekulánst látják benne, akinek a pénz a mindene – hogy mást ne is említsünk, ismert csalafintasága volt például a brit pénznem megtámadása, amikor a font a csupa jótékonykodástól majdnem összeomlott. 

Mindenki persze azt érti, ami szívének-eszének kedves, ami neki megfelel – a tényektől függetlenül. Azokat ugyanis az önérdektől függően forgatják ki és magyarázzák. Vagyis vannak tudatlanok, akiknek nincs birtokukban a megfelelő információ, vagy nem képesek megkülönböztetni a hiteles információt a hazugtól. Az egyetlen hitelt érdemlő tény ugyanis az, hogy jól működik a ködösítés, félretájékoztatás, hazudozás, a handabandázás a féligazságokkal. Pedig tudatosítani kéne, hogy ez is háború, mert ilyen is van: információs háború. Bár következményei súlyosak, vannak, akik ebben nem látnak semmi rosszat, vagy ami kellemetlen volna, számukra a pénzbeszerzési csap fontos. Lehet persze, hogy még másfélék is vannak, mindenesetre elgondolkodtató, hány, eszét okosabb dologra is fölhasználható ember tolja Soros szekerét. Sűrűn tapasztalhatjuk ugyanis, hogy rengeteg ember élősködik ezen a szekéren, mindenféle szervezet, alapítvány, NGO és egyéb más társulat. Ezek viszont pontosan tudhatnák, miről van szó. Van például egy jelentés arról, hány bűntényt követtek el a migránsok, de a világba nem ez kerül, mert az állítólag rasszizmus volna, hanem épp a fordítottja, hogy szimpátiákat ébresszenek a migránsok iránt. Nem kevesen vannak, akik ezzel foglalkoznak.

Mi lehet a motiváció? Meggyőződésből tennék? Mi a meggyőző azon, hogy két teljesen eltérő kultúra találkozásából vér folyik? Mi a jó ezen? Ha elnézőek vagyunk, azt mondjuk, hogy nem a valós információkat közvetítették nekik, hanem a manipuláltakat. De mit változtat ez a tényeken? A döntő tényezőnek ugyanis megmarad a nyereségvágy. Mert nyerészkedni ezen ugyancsak lehet. Bár még az is lehet, hogy az egész cirkuszon részt vevő embereknek bedumálták, hogy ez nekik valamilyen okból jó, hasznos, olcsóbb lesz a sör vagy kapnak egy ingyenkiflit, tudom is én, az embereket meglepően könnyen lehet mindenféle butaságra rávenni, különösen, ha jószívűségükre hivatkozva álérvekkel hadonásznak, jobb életet ígérgetnek – csak megfelelő manipulátorra van szükség.

Végül pedig itt van maga Soros. Mintha ő egyedül volna ezért a migránscirkuszért felelős. Holott aligha ő az egyetlen, akinek ez hasznos. Az sem biztos, hogy mindezt a maga zsebéből finanszírozza. Annak ellenére, hogy jó üzlet lehet. De akkor miért maradna ki abból más pénzéhes milliomos (ember vagy szervezet)?

Nyilvánvaló, hogy Soros „fémjelzi” ezt a kétes politikai mesterkedést – de ki mindenki van még a háttérben? Miféle „politikailag korrekt” tényezők, akik nem láthatóan a háttérből irányítanak? Milyen sötét, államok fölött álló hatalmak, akik számára erkölcs nem létezik, akiknek a kultúra, a nemzet meg hasonlóak nem tényező, nem érték, csak fölösleges, idejét múlt ballaszt? Kinek van közvetlen haszna, ha a nemzeti identitás és szuverenitás ellen, a nemzeti erények, hagyományok, kultúra ellen ágál? Nemzetközi trösztök? Bankok? Politikusok? Fegyvergyártók? Mi a jó azon, ha szürkeegyenruhás masszává válunk, ha megkérdőjelezik a virágos mező tarka szépségét? Afrikát a néhai gyarmatosítók továbbra is kizsigerelik, emellett az éghajlat változása, Afrika robbanásszerű túlnépesedése is objektív oka lehet a migrációnak, de erre nem a migráció a megoldás: sokkal inkább a gyarmatosítók politikájával, az éghajlat gondjával, a túlnépesedéssel kéne szembenézni, azzal foglalkozni, azt orvosolni. Ha túl forró a víz, azért nem a gáztűzhely tehet, hanem a „szakács”, aki túl sokáig hevítette a vizet. De manapság bárkit és bármit okolunk. Engem is, téged is. A valós felelőst pedig még véletlenül sem. Mert én tényleg nem az vagyok, te sem. A megbolondított tüntetők, félrevezetett segélyszervezetek föltehetően szintén nem. De egy „civil” szervezet, vagy intézmény, amely pénzt kap (nem is keveset), ha a sorosfélék nótáját szajkózza, s hőböröghet, annak megéri az ilyen.

Pénz beszél, kutya ugat. Az erkölcsnek, a józan észnek itt az égvilágon semmi dolga.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.