Stop start
2018. június 27., 15:23

Slusszkulcs és politikum

Nem vagyok benne biztos, hogy az elemre működő autókulcsot még mindig slusszkulcsnak nevezhetjük.

Az autóm gombnyomásra indul, a hozzá való kulcs inkább távirányítós szerkezet. De az autó vezérlése közelében kell tartani: zsebben, táskában, a szomszédos kocsiülésen, vagy, ahogy én szoktam, a pohártartóban. Ha helyén a kulcs, be lehet indítani a motort. Már ha nem merült le benne az elem. Pedig ez is előfordul, és teljesen kiszámíthatatlanul, de mindig a legrosszabb időpontban és helyzetben.

Jó két éve vettem az autómat. A vásárlás utáni második év vége felé voltam vele először szervizben, a kötelező „megelőző” ellenőrzésen. Semmilyen műszaki hiba nem merült fel, csak a távvezérlős kulcsban cserélték ki az elemet. Azóta három hónap telt el, és a kulcs (vagyis a lecserélt elem) bemondta az unalmast. Azért volt benne ennyi tisztelet irányomban, hogy hazaérve, a ház előtt mondta azt, hogy krach. Nem a reggeli orvosi látogatás során hagyott cserben a főváros túlsó végében, nem is a munkahelyemen, hanem megvárta az aznapi utolsó fuvart.

Mit kell ilyenkor tenni? Halványan emlékeztem a kiskönyvben olvasottakra: végszükség esetén a kulccsal manuálisan is be lehet zárni, illetve kinyitni az autót. De számba véve homályos ismereteimet, inkább lezáratlanul hagytam a járgányt, s loholtam a lakásba a tartalék kulcsért. Az szófogadóan tette a dolgát, s már indultam is a közeli autószervizbe.

Ott megtudtam, hogy azért fogyott ki az elem ilyen gyorsan, mert bizonyára sokat használom a start-stop rendszert. (Tudvalevő, hogy a start-stop funkció az üzemanyag-fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás mérséklését célozza.) Védekezni kezdtem: csak annyit, amennyit az autós forgalom megkövetel.

Hozzátettem, hogy az elmúlt két év során is használtam, mégis működött az elem, akkor most miért csak három hónapot bírt ki. A szakember elmondta, jobb, ha minden indulásnál kiiktatom a rendszert, ezzel tehermentesítem az elemet, mert az a motor minden kikapcsolására és újraindítására intenzíven reagál. Itt még csak hüledeztem, kerestem a szavakat. Ezt a helyzetet használta ki vitapartnerem, amikor azt mondta:

- Tudja, ez az egész start-stop-micsoda csak az Európai Unió kitalálása. Hogy kíméljük a környezetet. De ha el akarja kerülni, hogy három hónaponként új elemet tetessen a kulcsba, vagy hogy ott ragadjon valahol …

- A feltevésem az volt, hogy legutóbb talán nem is cseréltek elemet a kulcsban, ha mégis, akkor esetleg valami rég elfekvőt – vettem át a szót, és nem adva lehetőséget a pasinak a magyarázkodásra, gyorsan folytattam: - Ezzel szemben maga az Uniót szidja itt nekem. Másrészt a start-stop rendszer jelenléte megnövelte az autóm vásárlási árát. De nem azért, hogy mondhassam, nekem ilyenem is van, hanem azt a célt követve, hogy óvjuk ezt a sebzett földgolyót. Mert ez a lényeg: a környezetet igenis védeni kell!

- Akkor döntse el, mit is akar – felelt kicsit fölényeskedve.

Én azt hittem, ez egyértelmű: kímélni a környezetet, de nemcsak a start-stop rendszer által, hanem azzal is, hogy ne kelljen három hónaponként újabb és újabb elemmel szaporítanom a hulladékot.