2020. augusztus 4., 11:20

Šimečka beválthatja ígéretét az EP-ben

Amikor tavaly májusban az európai parlamenti választások után kiderült, hogy a szlovákiai magyar jelöltek közül senki sem került be az Európai Parlamentbe, Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia megválasztott képviselője kijelentette, hogy a szlovákiai magyar kisebbség ügyét is képviselni szeretné. Sokan felkapták ekkor a fejüket, hogy milyen jó fej ez a képviselő! Šimečka azóta az Európai Parlament LIBE bizottságának (Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság) a tagja lett, ahová a kisebbségek jogkörei is tartoznak.

Közben pártja, a Progresszív Szlovákia, amely amúgy a magyarországi Momentum testvérpártja, menet közben egy magyar platform létrehozásával aktívan beszállt a szlovákiai magyar politikába, melynek szlovákként ő is a tagja. Tehát úgy tűnt, hogy mind a képviselő, mind a pártja komolyan gondolta a szlovákiai magyarok sorsát. Azóta nem sokat tudunk Šimečka ezirányú ténykedéséről az EP-ben, arról sincs tudomásunk, hogy eddig milyen témákban és milyen mértékben tudta megvalósítani irányunkba tett ígéretét!

Igaz, azóta történt miegymás! Pártja a magyar tagozatával együtt sem jutott be a szlovák parlamentbe, a képviselői felvállalásban orrunk előtt elhúzott mézesmadzag sem hozta meg a kívánt eredményt a februári választásokon. Nem tudni, hány magyar szavazatot kapott a PS (bizonyára kevesebbet, mint az OĽaNO ), szükségük lesz-e ránk egyáltalán a jövőben. Az a momentumos barátkozás nem nyerte el túlságosan a felvidéki magyarok rokonszenvét.

Az igazsághoz tartozik persze az is, hogy nem tudni, érkezett-e valamilyen konkrét felkérés pártjaink vagy civil szervezeteink részéről Šimečkához, amit esetleg képviselni esetleg orvosolni tudott volna Brüsszelben. Bár a párt magyar tagozatának lenne elsősorban a feladata, hogy összegyűjtse azokat szlovákiai magyar vonatkozású konkrétumokat, amelyekről a szlovák EP-képviselő nagy általánosságban a következő módon nyilatkozott:  

„minden kisebbségnek meg kell adni a lehető legnagyobb teret ahhoz, a jelenlegi törvényhozáson felül is, hogy kultúrájukat, identitásukat, nyelvüket fejleszteni tudják, hogy Szlovákiában otthon érezzék magukat, magyarként, saját identitásukkal és hagyományaikkal.”

Nos, egy ilyen konkrét dolog, intézkedési lehetőség lehetne például Šimečka számára Brüsszelben a szlovák állampolgársági törvény, olyan értelemben, hogy az EU illetékes szervei kényszerítsék rá Szlovákiát a jelenlegi, az EU polgárai számára diszkriminatív törvény módosítására.

Mint tudjuk, Ficoék 2010-ben módosították az európai gondolkodással és hagyományokkal élesen szembeálló jelenlegi formára az állampolgársági törvényt. Azt is tudjuk, hogy miért tették! Pedig az EU polgárainak több mint kétharmada több országban is rendelkezik állampolgársággal, melynek sok esetben csupán elvi, illetve szimbolikus jelentősége van az egyén számára. A felvidéki magyaroknak például az anyaországhoz való kötődés megerősítését jelentené a magyar állampolgárság felvételének zavarmentes lehetősége Szlovákiában.

Nem valószínű, hogy Gérard Depardieu francia színész elvesztette volna francia állampolgárságát amiatt, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfőtől 2013-ban orosz állampolgárságot kapott. Az is elképzelhetetlen, hogy Tom Hanks és családja azért, hogy idén januárban állampolgárságot kapott a görög kormánytól, elveszítette volna az amerikait. Nálunk viszont Kis Ferenc a jelenlegi törvény szerint elvesztené eredeti, szlovák állampolgárságát, ha köztudottá válna magyar állampolgársága.

Mivel a jelenlegi szlovák kormány is csak azoknak kegyelmezne meg, és engedné meg a kettős állampolgárságot, akik életvitelszerűen élnek külföldön, ezért sok jót ebben a választási ciklusban sem várhatunk a törvénynek az európai gyakorlattal való összhangba állításában.

Michal Šimečka egy szlovák parlamenten kívüli párt tagjaként szerezhetne akár jó pontokat magának és pártjának is, ha szlovákként Európa Uniós színtérre vinné az állampolgársági törvényt.

Valami ilyesmire gondolhatott az EP-képviselő, amikor azt mondta megválasztását követően, hogy a szlovákiai magyarok ügyét is felvállalja, mivel nem jutottunk mandátumhoz!