2020. március 11., 07:40

Róka fogta csukának tűnik az előválasztás

Nagy József, az Összefogás jelenlegi és a Most-Híd egykori politikusa a magyarok számára kibővítené a parlamenti, a helyi és megyei önkormányzati választások, valamint az államfői és az Európai Parlamenti szavazások körét egy előválasztással is. Ezzel a javaslattal állt elő az Összefogás kongresszusán.

összefogás
Fotó: Archívum

Hogy miért tenné ezt? Egyrészt

ezzel könnyebben elérhetőnek tartja a magyar politikai egység megteremtését, másrészt szerinte mozgósító erővel is hatna a magyarok választási részvételére.

Tehát mindazokat a problémákat – lankadó választási kedv, egységes magyar lista -, amelyekkel vezető politikusaink évek óta képtelenek megbirkózni, most áthárítanák a választókra, hogy oldják meg ők egy magyar előválasztással a parlamenti választás és talán az EP-választás előtt is.

Joggal merülhet fel a kérdés a választókban, hogy akkor mi szükség van a Felvidéken magyar pártokra, ha nem képesek dűlőre jutni az alapvető magyar kérdésekben, és még mozgósítani se tudnak.

A kérdésre az első választ február utolsó napja már megadta: a magyarok legalább egyharmada szavazott szlovák pártokra!

Minden választást megelőz egy kampány! Az előválasztást is bizonyára megelőzné, és ezek mifelénk sohasem békések, mert előszeretettel kampányolunk mások ellen, ahelyett, hogy saját mondanivalónkat fogalmaznánk meg érthetően, jól és ütősen. Úgy tűnik, hogy a régi, egymásra figyelős kampány könnyebb, de nem biztos, hogy eredményesebb is. Lásd legutóbb Bugárék orbánozását és az MKP – Fidesz paktumos rágalomhadjáratát, valamint az MKÖ Bugár smeres kötődésének rendszeres firtatását. Egyik sem vezetett eredményre!

Nos, lehet, hogy egy előválasztási kampány is csak arra lenne megfelelő, hogy még jobban elmérgesítse a pártközi kapcsolatokat.

Egy ilyen előválasztás eredménye után vajon hajlandók lennének-e a vesztesek feltartott kezekkel beleolvadni a győztes párt listájára, vagy vállalni valamilyen másod- illetve harmadhegedűs szerepet az igazi megmérettetésen?

Nem célravezető az amerikai elnöki választások előkampányával érvelni, amely sokkal inkább egy nagy cirkusz az amerikai népnek: olyan képmutató hangulatot áraszt, mintha ez lenne a világ legfontosabb eseménye. Miközben általában a nagyobb pénzösszegeket mozgósítani tudó fél kerül ki belőle győztesként.

A rosszemlékű budapesti főpolgármester választást is megelőzte az ellenzéki oldalon egy előválasztás, amelynek kétes értékű győztese le is tudta győzni aztán Tarlóst. A fejlemények tükrében lehet, ma már egész más eredmény születne!

Viszont mindkét esetben,

az Egyesült Államokban és a magyar fővárosban is az előválasztás során inkább személyek, mint pártok mérettettek meg.

Mindkét esetben háttérbe kerültek a pártok. Karácsonynak valódi pártháttér nélkül sem okozott különösebb problémát legyőznie Puzsért, Berki Krisztiánt és Kálmán Olgát, akik talán csak papíron voltak ellenjelöltjei a végső győztesnek. Viszont a győztes mögött csak egy egyszázalékos párt volt. Persze, most már mindegyik ellenzéki párt tolakszik a főpolgármester holdudvarába.

A szlovákiai magyar politikai életben most még nem látni, hogy ki tudná lesöpörni a többieket, és utána össze is tudná fogni őket.

Tehát az előválasztáson megint csak pártok csapnának össze, és ennek a következményét nemrégiben megtapasztalhattuk.

Sokkal értelmesebb ötletnek tűnik közös tervet készíteni a szétzilált magyar közösség megerősítésére, olyan alternatívát kidolgozni, ami legközelebb megszólítja majd a magyar választókat, és egységes, felelős felvidéki magyar politizálást folytatni a parlamenten kívül is. Mindezt akár új struktúrák, politikai formációk mentén az egymásra mutogatás és a politikai utópiák helyett!

Vegyünk példát a Vajdasági Magyarok Szövetségéről, amely előválasztás nélkül egyedüli magyar pártként indul a szerbiai választásokon, mint kisebbségi párt. Lehet tehát így is, nem szükséges feleslegesen bonyolítani a dolgokat!

Megosztás
Címkék