Molnár Judit

2019. január 06., 17:35

Rajtunk múlik

Nehéz lesz! De mikor volt könnyű? Minden évet nehéznek, egyre nehezebbnek érzünk, most sincs másként. Mozgalmas is lesz, annyi szent! Mint ahogy mozgalmas volt a már mögöttünk hagyott tizenkét hónap is, a maga felfoghatatlan furcsaságaival – a hatalomnak a túléléséért mindenre képes, a hazugságot munkaeszközként alkalmazó praktikáival, korruptságával, erkölcsi züllöttségével.

A jól teljesítő gazdasággal, ahol az emberek eddig soha nem látott mértékben adósodnak el. És a megélt örömeinkkel együtt, mert közösségként, és egyéni életünkben is meg lehet találni azokat a szép pillanatokat, amelyek fogódzót jelentenek, lendületet adnak, s az „igenis, megéri” boldog érzését.

Az idei év választási szuperév. Ne legyenek kétségeink, kíméletlen harc lesz!

Márciusban államfőt választunk, valószínűleg két fordulóban is, májusban az európai parlamenti mandátumokért alakul küzdőtérré a politikai színtér. Az államfőjelöltek eddigi listája is azt mutatja, színes a paletta. A választás a magyarokat sem hagyhatja hidegen, hiszen, ahogy öt éve Bárdos Gyula, úgy idén Menyhárt József indításával van magyar jelölt is. És Bugár Béla is magyar voksokra (is) számít, holott pártja még indulása bejelentésekor fontosnak tartotta közölni, hogy nem magyar jelöltként indul. Csak halkan megjegyezzük, szükség sem volt a kinyilatkoztatásra, a magyar közösség józanabbik fele egy percig sem gondolta, hogy Bugár Béla magyar jelölt lenne. Az elmúlt évek megmutatták, mennyire hatodrangú számára a magyarkérdés, helyzetünk, közösségi ügyeink képviselete, jogállásunk megerősítése. A zsebpolitika fölülírja a közösségi érdekeket. Bugár mára teljesen hiteltelenné vált, ez azonban erősítheti Menyhárt Józsefet, akinek a jelöléssel lehetősége lesz a közbeszédbe bevinni a nekünk fontos és érzékeny kérdéseket is. És ugyan számarányunk gátat szab vágyainknak, de az csak rajtunk múlik, hogy képesek leszünk-e megmutatni, még erős közösség vagyunk, nem lehet áttekinteni a fejünk fölött.

És rajtunk múlik az is, hogy kellő felelősséggel viszonyulunk-e majd az európai parlamenti választásokhoz, amely nem csupán egy-két megszerezhető mandátumról szól, hanem Európa jövőjéről. Folytatódik-e a liberális tobzódás, Európa teljes ki- és elárulása, etnikai és vallási térképének erőszakos megváltoztatása, vagy megőrizzük kultúránkat, védjük gyökereinket, s Európát meghagyjuk az európaiaknak. Csak rajtunk múlik!

A politikai és közösségi történések mellett az év saját magunk vállalásai miatt is mozgalmasnak ígérkezik. Azt ígértük, hogy a Magyar7-tel hétről hétre olyan lapot adunk az Önök kezébe, amely véleményformálóként igazodási pont lesz, az ügyeket közüggyé teszi, ha kell, a visszásságokra rámutat, és krónikása lesz a mi kis felvidéki világunknak. Ezt tettük eddig, ezt tesszük eztán is, mert a visszajelzések, s a folyamatosan bővülő előfizetői jegyzékünk azt mutatja, jó úton járunk. De figyelünk olvasóink igényeire, így új tartalmakkal is bővítjük lapunkat, a pénzügyi, avagy egészségügyi tanácsok mellett a könnyedebb témáknak is helyet adunk.

Tehetjük, hiszen bővülünk, a következő héttől az eddigi 68 helyett már 84 oldalon jelenik meg a Magyar7.

Ugyancsak olvasóink kérésének teszünk eleget azzal a fontos, a regionális tartalmakat érintő változással, hogy eztán nem lesz nyugati, középső és keleti változata a lapnak. A Tájaink rovatunk oldalszámát kibővítjük, így minden térségben olvashatnak a többi régió történéseiről. Számunkra öröm ennek a sokak által megfogalmazott igénynek eleget tenni, hiszen eszerint a csallóköziek kíváncsiak, mi történik a Bodrogközben, a gömöriek is szívesen olvasnak a mátyusföldi történésekről, s az Ung-vidéken sem mellékes, mi foglalkoztatja a Garam mentén élőket, és ez az egymás iránti nyitottságot mutatja. Rajtunk nem múlik!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Pomichal Krisztián 2019. augusztus 21., szerda

Minek kell Grönland Trumpnak?

Kíváncsi rá, miért is nem totális hülyeség Trump ötlete?

Száraz Dénes 2019. augusztus 21., szerda

Patthelyzet

Azt ígérték, augusztus végéig vagy megegyeznek, vagy nem. Bejelentik, hogy közös listán indulnak a parlamenti választásokon, vagy önállóan.

N. Gyurkovits Róza 2019. augusztus 21., szerda

Szent jobbja tarthat meg bennünket

Szomorú, derűs is az ünnep, az összegezés.

Mi
Kövesdi Károly 2019. augusztus 20., kedd

Országépítők és országrombolók

Valóban, csak ennyire futja félmillió magyarnak? S valóban partnernek kell tekinteni, le kell ülni vele, és meghallgatni a feltételeit? És közben senki sem borítja fel az asztalt?

Száraz Dénes 2019. augusztus 20., kedd

Légy hű!

„Hazádnak rendületlenül légy híve, oh magyar...” Ilyenkor, Szent István királyunk ünnepén gyakran felhangzik megzenésítve Vörösmarty Mihály hazafias ódája, a Szózat. 

N. Gyurkovits Róza 2019. augusztus 17., szombat

Omnia mutantur…

Hirtelen jött a rövid zivatar. Ablakomon a hársfaágak kétségbeesetten kaparásztak. Messziről égdörgés, néhány fénycikázás zavart bele az éjszaka sötétjébe és a kiadós eső kopogásába.

Száraz Dénes 2019. augusztus 17., szombat

Igazi, és nem látszatösszefogásért szól a harang!

A Most-Híd pedig suszterként maradjon szépen egyelőre a kaptafánál, őrizze csak a végletekig interetnikusságát és pártelnökét!

Aich Péter 2019. augusztus 16., péntek

Álmok

Aich Péter jegyzete

Száraz Dénes 2019. augusztus 15., csütörtök

A történtek után hogyan tovább összefogási tárgyalás?

Hiteltelen emberrel nem lehet hiteles szövetséget kötni a felvidéki magyar összefogásról.

Molnár Judit 2019. augusztus 15., csütörtök

Falsra hangolt pártbeszéd

Most az MKP-n a döntés felelőssége, hogy meddig enged az időhúzásának.

Vélemény
Pomichal Krisztián: Minek kell Grönland Trumpnak?

Kíváncsi rá, miért is nem totális hülyeség Trump ötlete?

Száraz Dénes: Patthelyzet

Azt ígérték, augusztus végéig vagy megegyeznek, vagy nem. Bejelentik, hogy közös listán indulnak ...

N. Gyurkovits Róza: Szent jobbja tarthat meg bennünket

Szomorú, derűs is az ünnep, az összegezés.