2021. július 23., 12:35

Óvodás civakodás vagy jól előkészített puccs?

Szinte hihetetlen, de tovább folytatódik a hatalmi viszály a Za ľudín belül. Azt hiszem, kevés országban fordul elő, hogy egy miniszter azért váltja le saját államtitkárát, mert a parlament padsoraiban szeretné őt felhasználni a politikai játszmáihoz. Joggal merül fel a kérdés, a hitelességet felülmúlja a lojalitás?

kolíková Remisová
Fotó: TASR

Talán nem kell bemutatni a Za ľudí jelenlegi állapotát.

Kívülről is látszik, idő kérdése, mikor verik be az utolsó szöget a koporsóba. Előtte azonban, ahogy azt a kocsmákban is szokás, előbb egymás között meccselik le a kérdést.  

A legutóbbi pártkongresszuson a Mária Kolíková körül csoportosuló tagok nem akarták meghallgatni Veronika Remišová és az elnökség néhány tagjának javaslatait. Kolíkováék csak azzal elégednek meg, ha ők irányítják a pártot.

Nem csoda, hogy Remišováék árulónak és zendülőnek nevezik ezt a társaságot, már olyan kijelentések is napvilágot láttak, hogy a kormányt is képesek szétverni.

Elég széles tehát az árok a két csoport között, a megosztottság a parlamenti frakcióban is jelen van. Erről árulkodik a legutóbbi eset is. Mária Kolíková igazságügyi miniszter ugyanis leváltotta államtitkárát, Michal Luciakot. Nyomós oka nem volt Kolíkovának, nem a szakmai hozzáértésével volt ott gond, ez nyilvánvaló.

Luciak leváltása is része annak a hatalmi játszmának, amely a Za ľudí berkein belül történik, az ex-államtitkár ugyanis beül a parlamentbe, hogy Kolíková csapatát erősítse majd.

Hát nem gyönyörű? Olyannyira kiéleződött a hidegháború, hogy már azon megy a versengés, melyik csoportosulás az erősebb. Nehéz megmondani, mi Kolíková hosszútávú célja, de láthatóan gyorsan építi táborát, mintha egy hatalmas dobásra készülne.

Csak nem egy új pártot szeretnének létrehozni? Vagy ez csak a párton belüli puccskísérlet egyik eleme? Netán a kormánybuktatás a végső cél?

A jó ég tudja, de az biztos, ez nem tesz jót a pártnak, de legfőképpen a  kormánykoalíciónak. A miniszterelnök, Eduard Heger, fel is szólította Mária Kolíkováékat, fejezzék be a párton belüli „izmozást”, mert ez a koalíciónak is árt. Még maga Igor Matovič is szomorúan kommentálta az eseményeket, pedig ő aztán tényleg annak örül legjobban, ha kitör a káosz. Félreértés ne essék, nem csak Kolíková és társai tehetőek felelőssé, ehhez az elmérgesedett helyzethez Veronika Remišováék is jócskán hozzájárultak arrogáns és lekezelő kommunikációjukkal.

Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy most Kolíkováék azok, akik nem hajlandóak bármiféle kompromisszumra, ők csak a hatalmat szeretnék átvenni.

Vajon mi lesz ennek a vége, pártszakadás? Esetleg fokozatos, lassú halál?

A jelenlegi állapotokat elnézve, nem számíthatunk semmi jóra. Nem szívesen lennék a Za ľudí szavazói helyében, ugyanis a szemük előtt rohad szét az a párt, amelyhez egykoron a legnagyobb reményeket fűzték. Gyakorlatilag Andrej Kiska baráti közösségéből és szellemiségéből egy véres, undorító, és méltatatlan valami keletkezett.

Az Úr legyen velük könyörületes!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.