2020. április 1., 12:54

Összehangolva, egy húron pendülve

Tudjuk, hogy a múlt héten a magyarországi ellenzék sajnálatos módon még abba sem ment bele, hogy tárgyalja a parlamentben a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvénytervezetet, amelynek elfogadásához akkor még 4/5-ös többség szükségeltetett. Hétfőn már elegendő volt a bő kétharmad is, és 137 igen és 53 nem ellenében elfogadta a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt, amely magában foglalja a veszélyhelyzet meghosszabbítását is a járvány idejére. Az ellenzék a Mi Hazánk kivételével egységesen a törvény elfogadása ellen szavazott.

Koronavírus-magyar
Fotó: Archívum
Illusztráció

Az ellenzéki képviselők elsősorban az időkorlátot hiányolták, és aggódtak amiatt is, hogy ezzel a törvénnyel a magyar miniszterelnök teljhatalomra tesz szert az idők végezetéig, valamint kiterjedhet az élet minden területére. Alig egy-két órával a szavazás után Áder János köztársasági elnök elrendelte a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény kihirdetését.

A felháborodott magyar ellenzék karöltve a magyarországi balliberális médiával, valamint a Hálózatba tartozó szlovákiaival is, vészkorszakot vizionál Magyarországon, és nem a koronavírus miatt, hanem elsősorban Orbán eljövendő diktatúrája miatt. A Guardian – Index – DenníkN hármas tengely azonnal vészjóslóan lecsapott a hírre, annak ellenére, hogy

a kormány felhatalmazása nem határidő nélküli, és a járvány megszűnésével rögtön véget is ér!

Addig is minden egyes intézkedésről a kormány beszámol az Országgyűlésnek. Másrészt a kormány felhatalmazása kizárólag csak a járvány megelőzésére, kezelésére, felszámolására, a káros hatások mérséklésére vonatkozik. Az Országgyűlés ellenőrző szerepe, a kormány beszámolási kötelezettsége a járvány idején is megmarad. Ezt követően pedig az Országgyűlés dönt a rendkívüli intézkedések sorsáról.

Amikor élet-halál kérdésekről kell dönteni, a legtöbb ország a saját kormányának szabad kezet ad, hogy ne kelljen megvárni a parlament összehívását, esetleges vitáját, határozathozási folyamatát és az államfő jóváhagyását.

A szlovák parlament képes volt a vészhelyzetben gyorsított eljárásban egységes döntést hozni a napokban! Az ülésteremben jelenlévő összes képviselő egyhangúlag megszavazta a munkaügyi tárca által előterjesztett intézkedési javaslatcsomagot a járványhelyzet kezelésére. Csehországban is a kormány döntött a vészhelyzet meghosszabbításáról, nem kellett várni a cseh parlament összehívására.

Tehát teljesen felesleges volt Magyarországon a pánikkeltés az ellenzéki oldalon,

ahelyett, hogy a kormányoldallal egységes kiállást tanúsítva megnyugtató módon hatni tudott volna a magyarországi közvéleményre.

Nem lehetett véletlenszerű az sem, hogy a magyar származású milliárdos, Soros György pont a magyarországi ominózus parlamenti szavazásra időzítette nagylelkű, 1 millió dolláros felajánlását szülővárosának, Budapestnek a járványellenes intézkedések segítésére. Valószínűleg ezzel az adománnyal is erősíteni igyekezte az általa mozgatott Hálózatba tömörülő civil szervezetek és médiák hitelességét az Orbán-kormány ellen folytatott harcban.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szerint jó lenne, ha „ezt az adományt kicsinyes és méltatlan félremagyarázások helyett mindenki annak látná, ami: egy nagyvonalú és nemes gesztusnak, érdemi segítségnek.”

Tegyük hozzá mi is, hogy jó lett volna az is, ha a magyarországi ellenzék a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény parlamenti szavazása során nem a kicsinyes pártérdekeket tartotta volna szem előtt!

Megosztás
Címkék