2020. május 16., 10:46

Orbán nevetségessé tette a magyar kormányt elmarasztaló EP- képviselőket

Mialatt az Európai Parlament a magyar felhatalmazási törvényről vitázott csütörtök délelőtt, Orbán Viktor magyar miniszterelnök jót kuncoghatott magában, mert már tudta, hogy mit fog mondani másnap a belgrádi sajtótájékoztatóján. Ezért nem is nagyon idegeskedhetett.

Nyugodt lehetett akkor is, amikor nem élt a lehetőséggel, hogy részt vegyen Brüsszelben a vitán, és inkább az igazságügyminiszterét küldte volna maga helyett, mivel neki otthon a koronavírus elleni védekezésre kellett összpontosítania. Néhány felszólaló, köztük a Jobbikos Gyöngyösi Márton ezért gyávának nevezte őt, de

így utólag belegondolva tényleg felesleges időpocsékolás lett volna részt vennie a magyar kormányfőnek a koncepciós peren, és végig hallgatnia a zöldek és a baloldal habzószájú képviselőinek szánalmas rágalmazását.

Vele egy szintre ereszkedett Dobrev Klára DK-s politikus, az EP alelnöke, aki szerint "Az Unióban már mindenki számára világos, Orbán a teljhatalmát felhasználva pusztítja a demokratikus értékeket. Orbán Viktor politikája védhetetlen, ezt már ő is tudja. Inkább gyáva módon távol maradt a vitától, mert az Európai Parlamentben már alig van szövetségese."

A miniszterasszony visszautasítása várható volt, de ez inkább a magyar miniszterelnök forgatókönyvébe illett bele.      

A konkrét vád, amely köré építették a többi rágalmat is, az volt, hogy nincs időkorlátja a magyarországi felhatalmazási törvénynek, amely a járvány idejére bővítette a kormány jogkörét. De hogyan lehetett volna pontos időkorláthoz kötni a törvényt, amikor csak a koronavírus volt a megmondhatója annak, meddig szándékozik garázdálkodni és pusztítani Magyarországon?

A vitában nagyon harcias és magyarkormány-ellenes EP képviselők számára másnap aztán jött a pofára esés, a magyarországi ellenzéki képviselők számára pedig egy újabb nagy leégés:

A magyar kormányfő pénteken Belgrádban az Aleksandar Vucic szerb államfővel folytatott megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a magyar kormány arra számít, hogy május végén vissza tudja adni a parlamentnek a koronavírus-járvány miatti különleges felhatalmazását!

A különleges felhatalmazás visszaadása után – tette hozzá Orbán Viktor -

mindenkinek adunk egy esélyt, hogy elnézést kérjen Magyarországtól az igaztalan vádakért, és hogy elismerje a magyar védekezés sikerességét a koronavírussal szemben.  

Ez valószínűleg nem fog megtörténni így, ebben a formában, hiszen a végső cél a magyar kormány migránspolitikájának betörése, de a történések újra igazolták Orbán politikai manőverezési képességét. Az EP-nak címezve kijelentette azt is, hogy reméli, a második csatában - a gazdaság újraindításában az EU-nak jobb lesz a teljesítménye, mint a járványválság kezelésében.

A magyarországi ellenzék aktív szerepvállalása a magyar kormány brüsszeli tetemrehívásának megszervezésében pedig egy jól irányzott öngól volt, újabb büntetőpontokat sikerült szerezniük a választók körében. Orbán se irányíthatta volna jobban a történéseket! Például az MSZP-s Ujhelyi István már odáig merészkedett, hogy azt javasolta, kössék feltételekhez az uniós források kifizetését Magyarországnak, és vegyék el a magyar kormánytól az európai források elosztását!

Jól fel kell kötnie a gatyáját a magyar ellenzéknek ahhoz, hogy szaporodó politikai ballépések miatt a Fidesz-KDNP ne szerezzen 4/5-ös többséget 2022-ben a választásokon.

Megosztás
Címkék