N. Gyurkovits Róza

2019. augusztus 17., 14:43

Omnia mutantur…

Hirtelen jött a rövid zivatar. Ablakomon a hársfaágak kétségbeesetten kaparásztak. Messziről égdörgés, néhány fénycikázás zavart bele az éjszaka sötétjébe és a kiadós eső kopogásába.

Furcsa ökörnyálként úszkáltak szobámban a függönyszárnyak. Be kéne csukni az ablakot? Ilyenkor mindig belém hasítanak a rémtörténetek a gömbvillámokról. Hozzám is betévedhetnek? Furcsa, de nincs bennem félelem.

Megedzi az embert a folyamatos rettegésre késztetés. Hiába, a 2019-es év már csak ilyen.

Klímakatasztrófa, hőségrekordok, lihegünk, pihákolunk, videózzuk a viharokat, özönvízszerű esőket, szupercellákat. És rettegünk. Mert rettegni: az életformánk. Belelapozok a naplómba, amit nem az örökkévalóságnak, csak magamnak írok, hogy el ne feledjem a kézírást ebben a pötyögtetős világban, meg hogy az agyamat is „műveljem”, odázgatva – ha lehet – a hanyatlását. Már január 4-én azt jegyeztem fel, hogy rettegni kell.

„Az időjós ijesztő dolgokat jósol. Lesújt ránk a tél. Szörnyű hideg lesz, mínusz 15–20 fok akár, havazás, erős szél, hófúvások. Járhatatlan utak.” Nótázhatnánk Adyval, de szán és Fakó híján egy céltalan téli utazás sem megy. Hókotrók kellenek, ha már egyszer a kelet–nyugati autópálya csakis ott készülgethet, ahol kizárólagosan őshonos az államnemzet, még ha a józan ész mást diktálna is.

Erről persze nem beszélünk, még a nyelvünket is lenyeljük, ha szóra nyílna a szánk.

Csak semmi provokáció. S talán nincs is rá szükség, mert mondták helyettünk – kicsit másképpen ugyan – többségi közlekedési szakértőink: az új évi első hétvége nagy kelet–nyugati népvándorlásában közúton a legegyszerűbb és legbiztonságosabb a Kassa–Budapest–Pozsony autópályát választani. Helyreállt volna a világ rendje?

A január 5-ei folytatásban ez áll: „Éjszaka fehérbe borult minden. Megnyugtató jelzés. A kétméteres havat lapátoló emberek is, akikről hírt hoz a hírterjesztő. A felindult, katasztrófahirdető felvezető után a lapátos ember és asszony derűs mosollyal mondja, bele a kamerába: tél van, ilyenkor itt rendre jönnek a nagy havak, mert ez a világ rendje. Tél van, ideje a havazásnak.”

Később olvasom még, hogy katasztrofális a tavaszi szárazság, a hírekben mutogatják a kicserepesedett talajt, a panaszkodó gazdát; májusban a kiadós esőktől is rettegni kellett, mint mostanában a rekord hőfokoktól.

Mert nyár van, hétágra süt a nap. Veszélyben vagyunk.

Naponta felhívják figyelmünket a rákkeltő UV-sugárzásra, a földfelszíni ózonrétegre, meg a fényvédő kenceficékre, a napszemüvegek fontosságára, a klímaberendezés-reklámok is megszaporodtak, és tudom, hogy takarékoskodni kell a vízzel. Nemcsak tudom, látom is, a játszótéren a példásan nyírt fű őszi barna. Csak az ég öntözi. Éjszaka esett, most nagy hirtelen újra zöld lett. Ilyen a teremtett világ, alkalmazkodó. Tartalékol és túlél.

Bátyám kertjében évek óta szépen teremnek a fügebokrok. Hatalmasra nőttek. Kisgyerekkoromban is volt ebben a kertben fügebokor. Jóval kisebb, s csak időnként kóstoltunk róla érett gyümölcsöt, jó meleg nyarakon.

Akkor úgy mondtuk: jó meleg nyarunk van. Katasztrófát senki nem emlegetett.

Az okos klímafigyelők szerint ma ugyanolyan hőség van, mint akkor volt. Aztán hűvösebb nyarak jöttek, voltak melegebb telek, hidegebbek is, nagy havakkal. Emlékszem, hogyan öleltem kabátom alá oviba menet a fiamat, aki a 29 fokos hidegben a bundával bélelt kezeslábasában is didergett. Túléltük. Sok minden mást is. Nehezen azt viseltük, hogy az évszakok kezdtek eltűnni, hogy télből szinte azonnal a nyárba léptünk át, nem volt igazi tavaszunk, szép őszünk.

Katasztrófa, vagy csak a Föld gyógyítja magát az örök törvények szerint, melyeknek része a folytonos változás és alkalmazkodás?

Grönlandon plusz négy fokot is mértek az idén, s a klimatológus szerint ez katasztrófa. Grönland magyarul azt jelenti: zöld sziget. Ahogy Ovidius mondta volt: „Omnia mutantur, nihil interit”. Minden változik, nem pusztul el semmi.

Az ember is a változásban, utódaiban örökké való.

Az írás megjelent a Magyar7 2019/33. számában.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Haják Szabó Mária 2019. szeptember 15., vasárnap

Krokodilkönnyek az esőerdőkért

Az esőerdőkért hangoztatott francia féltésben azért igencsak benne van a francia mezőgazdaság iránti aggodalom.

Pomichal Krisztián 2019. szeptember 15., vasárnap

Eutanázia, ha akarod, ha nem!

Felmentett a bíróság egy holland orvost, aki páciense kérése ellenére is végrehajtotta az eutanáziát.

Molnár Judit 2019. szeptember 14., szombat

Közös szándék külön utakon

Nem jól állunk! Az idő rövidsége miatt még a valósnál is kaotikusabbnak tűnik a helyzet a felvidéki magyar politikai színtéren.

Száraz Dénes 2019. szeptember 14., szombat

Hazámat egy sálért?

Elmaradt a győzelem, akkor legalább a sálat! Hazámat egy sálért! Nem volt bölcs dolog, sőt ultrabunkóság!

Kövesdi Károly 2019. szeptember 13., péntek

A píszí rémuralma

Akinek van gyermeke, unokája, annak van mit féltenie.

Fibi Sándor 2019. szeptember 11., szerda

A szlovák nyelv tanítása szakmai és nem politikai kérdés

A pedagógusnak a legfontosabb kérdésre, a HOGYAN-ra saját magának kell keresnie a választ. 

Rajkovics Péter 2019. szeptember 10., kedd

Amiért nekünk jobban fáj...

Egy nappal a csata után.

Száraz Dénes 2019. szeptember 09., hétfő

Divat lett a temetőfutás

Gyakorló futóként egykoron nekem is volt egy olyan titkos vágyálmam, hogy jó volna a temető környékén futni, esetleg versenyt a sírásókkal és főleg az idővel!

Hajtman Gábor 2019. szeptember 07., szombat

A siker kulcsa a kezünkben van

A szlovákiai magyar politikát most nagyon nehéz átlátni. Különböző érdekképviseletek, mozgalmak, platformok vannak alakulóban, így nem csoda a magyar választó értetlensége a kialakult helyzetben. 

Vélemény
Haják Szabó Mária: Krokodilkönnyek az esőerdőkért

Az esőerdőkért hangoztatott francia féltésben azért igencsak benne van a francia mezőgazdaság iránti aggodalom.

Pomichal Krisztián: Eutanázia, ha akarod, ha nem!

Felmentett a bíróság egy holland orvost, aki páciense kérése ellenére is végrehajtotta az eutanáziát.

Molnár Judit: Közös szándék külön utakon

Nem jól állunk! Az idő rövidsége miatt még a valósnál is kaotikusabbnak tűnik a helyzet a felvidéki ...