2018. április 6., 03:15

Olvasom az Új Szót és nem értem

Olvasom Szlovákia egyetlen magyar napilapját és nem értem. Nem a nyelvismerettel van bajom, vagy netán a szövegértéssel. A céllal. Mi a célja a szerkesztőbizottságnak a lap irányultságával, az üzenetek közvetítésével.

201203081651000.0_ujsagok616.jpg

Máris az elején szeretném leszögezni, hogy járatom az Új Szót egy másik szlovák nyelvű napilappal egyetemben és annak ellenére, hogy néha az interneten is elolvasom, régi vágású olvasóként, szeretem a kezembe tartani az olvasnivalót. 

Minek járatod? Szegezik felém ismerettségi körömből többen is a felkiáltójeles kérdést. Ennek a cikknek most nem az a tárgya, hogy miért olvasom. Egyébként azért, mert ez az egyetlen felvidéki magyar napilap és merem állítani, hogy a szerkesztőségben komoly munka folyik és felkészült csapat állítja össze igényesen nap mint nap a jó tollú kollégák által megírt olvasnivalót. Addig, amíg nincs konkurencia, biztos marad az Új Szó. 

Mióta „kétpártrendszer“ van a felvidéki magyar féltekén, ujságíróinknak még nehezebb dolga van, mert egy-egy kritikus véleménynyilvánítás után gyakrabban kerülnek egyik vagy másik tábor kereszttüzébe, bár, ha jól meggondolom inkább a másikéba, mert gyakran a szálka-gerenda koncepció érvényesül az írásokban. De most nem Velük szeretnék foglalkozni - adjuk meg a mosthídnak a kormányalakítás első száz napjában kijáró türelmi időt, az emkápésokkal sincs mit kekeckedni, mert ők meg várják a jó szerencsét és vissza a szekértáborba az észhez tért megvezetett magyarokat. Hajrá! 

Én most a magyarországi választások miatt ámulok-bámulok a lap hozzáállásán.

Címek következnek az utóbbi napokból: „A Fidesznek lejt a pálya“, „Visszalépésekkel megszorítható a Fidesz“, „Kampányol a teljes Fidesz média“, „Magyarország tragédiája“, „Orbánt Milosevicshez hasonlították“. Folytathatnám, de nem teszem, mert elég kinyitni a lapot és hasonló címek köszönnek vissza nap mint nap. Szerintem az teljesen rendben van, hogy kritikai hangnemet üt meg egy kiegyensúlyozott lap az egyes politikai pártokról, de, hogy csak egyről, ott valami nincs rendben!

 A szlovákiai magyar szavazók abszolút nem befolyásolják a magyarországi választások menetét, olyan kevesen vannak a kettős állampolgárok. De! A szlovákiai magyar olvasók magyarországi barátai, rokonai már igen. Csak ennek tudhatom be ezt a Fidesz ellenes kampányt, ami az Új Szóban zajlik. Kinek jó ez?

Olvasom március 31-én: „Józanság csak az országot a szakadék széléről visszarántó válságmenedzselő Bajnai-kormány idején mutatkozott, egyébként tombol a balos és nacionalista populizmus.“ Én úgy emlékszem, hogy a fideszesek Kolontár és Devecser vörös iszapját egy éven belül eltakarították, felszámolták a károkat és minden károsult új házat, lakberendezést kapott. Aztán kifizették Bajnaiék Hajdúbétjének károsult libatartóit, legalább is azokat, akik nem akasztották fel magukat. Tovább olvasom a lapban, hogy Magyarország az Orbán kormánynak köszönhetően Európa gazdasági sereghajtója lett. Információim szerint átlag 25 %-kal csökkentették a háztartások rezsijét a víz csatorna és gázdíjakat. Eltörölték az örökösödési illetéket az ingatlanok, ingóságok és vállalati vagyonok után. 2011-től újra 3 évig jár a Gyes.
Adókedvezmény segíti a Gyed alatt munkába visszatérő kismamákat 700 ezer gyerek kap napi háromszori étkezést szünidőben is!!! 500 ezer gyermeknek biztosít ingyenes vagy rendkívül kedvezményes üdülést az Erzsébet program.

10 millió Ft vissza nem térítendő támogatással, 10 millió Ft kedvezményes hitellel és 5 millió Ft áfamentességgel segítik a három gyermekes, vagy legalább három gyermeket vállaló házasokat lakáshoz jutásban. A gyerekes családok jelentős adókedvezményben részesülnek három gyerek után gyakorlatilag nincs személyi jövedelemadó az alacsonyabb jövedelműeknél a kedvezmény levonható egyéb bérteherből. 2017 től már 1743 milliárd Ft jut családtámogatásra. Az újonnan házasulók havi 5 – 5 ezer Ft támogatást kapnak.

19-ről 10 százalékra csökkent a személyi jövedelemadó és 4 % –kal a bérek közterhei. Egymillió ember üdülését segíti a Szépkártya. Visszafizették idő előtt a 18 milliárd dolláros IMF hitelt és az 5 milliárd Eurós Európai Bank- tól felvett hitelt.

Olvasom tovább az Új Szóban, hogy kudarc volt az államadósság elleni küzdelem, kudarc a népesedési politika. Szidják a paksi beruházást, de, hogy miért fáj ez annyira a szlovákiai magyar tollforgatónak?

Egyébként, amit Gyurcsányék az összeomlás elkerülésére felvettek hitelt, azt a Fidesz fizette vissza. Véget vetettek a devizahitelezésnek és a végtörlesztéssel, árfolyamgáttal, kilakoltatási moratóriummal, a bankok megadóztatásával, forintosítással, az Eszközkezelő létrehozásával, a magáncsőd intézményével, az ingatlanok áron aluli elárverezésének megtiltásával segítettek a devizahiteleseken. Az infláció egy-két százalékos. Negyven éve nem volt ilyen alacsony. Az államháztartás hiány tartósan 3 % alatt van így végre kikerültek a kötelezettségszegési eljárás alól. Ez és az IMF hitel visszafizetése lehetőség az önálló gazdaságpolitikára.

„Orbán legnagyobb rögeszméje a foci feltámasztása“ olvasom tovább. Bár Szlovákiában épülne annyi sportlétesítmény, stadion, uszoda, mint a déli szomszédoknál. Ha már arra nem szabad büszkének lenni, akkor miért nem kürtöli egyetlen napilapunk világgá, hogy a dél-szlovákiai sportba mennyi miliárd eurót folyat át a magyar kormány. Stadiont épít Komáromban, Dunaszerdahelyen. Hogy mennyi óvodát épít fel és újít meg, mennyi iskolát, kulturális egyesületet, vállalkozót segít országunkban a „tönkrement“ Magyarország. Két színházunkat folyamatosan szponzorálja.

II. József 1781-es türelmi rendelete után volt olyan fellendülése a protestánsoknak mint most. Csak akkor önerőből tették, mert engedte a rendszer, most pedig magyarországi támogatásokból épülnek templomok, óvodák, szépülnek meg egyházi ingatlanok. Ezt miért nem hozza vastag betűvel egyetlen napilapunk, hogy millió eurós tételben kapjuk a támogatást „Európa sereghajtójától.“ És mit várnak érte? Semmit. Annyit, hogy maradjunk meg magyarnak! De, hogy mindezért csak rúgást kapjanak a szlovákiai magyar sajtóból, az enyhén szólva is tisztességtelen. Biztos vannak a Fidesz kormánynak is túlkapásai, rossz döntései. Nem vagyok hivatott értékelni. De, aki globálban értékel és kiemelten csak a negatívumot vetíti az olvasói elé, abban szándékosság van!

Az Új Szó elmarasztalja Magyarország egy főre jutó bruttó hazai temék (GDP) mennyiségét is. Egyébként pedig a magyar lakosság rendelkezik Kelet –Európában a legmagasabb GDP hez arányított vagyonnal, ami a GDP 95 %-a (Szlovákia, Románia 55%, Lengyelország, Horvátország 70 %,) miközben a legalacsonyabb a lakossági eladósodottság Európában (Európai Központ Bank). Évről évre nőnek a megtakarítások így a válság előtti nulláról évi 5,6-ra emelkedett. Ma már az Államkincstárban az államadósság több mint 20 százalékát igen kedvezően a lakossági állampapírok fedezik. Ez a legmagasabb Európában. És épülnek az autópályák! A keletiek Pesten keresztül járnak Pozsonyba. Talán fordítva is. Agyrém!

A „csőd szélén álló ország“ kifizette az összes önkormányzata adósságát 685 milliárd Ft értékben, valamint az egyetemek úgynevezett PPM konstrukcióban (Magyar Bálint , SZDSZ) felvett visszafizethetetlen adósságát. Közben csökkent a munkanélküliség több mint hétszázezer új munkahely létesült. Így a munkanélküliség 4.3 százalékos az egyik legalacsonyabb az Unióban. Visszavásárolták az oroszoktól a MOL részvények 25 %-át. Visszavásárolták a gáztározókat, az energiaszolgáltató szektorokat (gáz, villany, víz,) a külföldi tulajdonosoktól. Visszavásárolták a bankokat így a hazai tulajdoni arány 50 százalékos. 3400 milliárd Ft jut a megyei jogú városok fejlesztésére a Modern Városok program keretében. Modernizálják a vasutat, van kastély és várfelújítási program. Nyugat Európa fele Magyarországon üdül, közben megcsináltatja a fogait. Fut a kórházfejlesztési program. Törvény védi a magyar földet a spekulánsoktól és 60 ezer magyar gazda vehetett állami földet. Az elmúlt hét évben 7000 milliárd Ft-a nőtt az állami vagyon. 9 százalékra csökkentették a társasági adót, mely a legalacsonyabb az Unióban. Racionalizálták a közigazgatási ügyintézést az okmányirodákkal, az egyablakos ügyintézéssel. Folyamatosan nőnek a reálbérek és az átlag kereset is ez utóbbi a tavalyihoz képest 14 százalékkal.15 százalékkal nőtt a minimálbér és 30 százalékkal a szakmunkás minimálbér. A ciklusban 50 százalékkal nőnek a pedagógus bérek, 50 százalékkal a rendvédelmi dolgozók bére, 30 százalékkal a kormány tisztviselők bére, 30 százalékkal a vasutasok bére, 30 százalékkal a vízügyi dolgozók bére, 50 százalékkal nő az Államkincstár és az egészségügyi dolgozók bére 2019-ig. Racionálisan nő az orvosok bére is.

Segítik a kárpát-medencei magyar vállalkozókat. Felvidéken az MKP és a református egyház a magyar kormány stratégiai partnere – ez aztán komoly szálkát jelenthet a független és pártatlan éleslátók szemében, - de ugyanolyan segítséget kap a katolikus egyház is. Kormányhatározat van a borsi Rákóczi kastély felújításáról. Nyugdíjkiegészítést kapnak a második világháború után meghurcolt magyarok leszármazottai és folytathatnám. Ilyenről az Új Szó nem szivesen ír, mert szerintük ez pártpropaganda. Pedig messze nem az!

Ha egy napilapunk van, ami a magyaroknak íródik a magyarokról, akkor kérdem én kellő tisztelettel, ezekről miért kell hallgatni? Nem várom el, hogy Gyurcsány Ferenc részegen tartott sajtótájékoztatóját elemezzék, amin egy fél ország röhög, de, ha ennyire górcső alá veszik Magyarországot, (mert végtére is magyarok vagyunk ugye), akkor elvárható, hogy ne csak egy politikai pártba töröljék a lábukat és főleg nem abba, ami nem csak ígéret szintjén segíti a felvidéki, ha úgy tetszik a szlovákiai magyarokat.

Hát ezért nem értem az Új Szót.

(Az adatok egy része dr. Horváth Béla tanulmányából való.)

Megosztás