2022. június 16., 18:54

Okosfoci okostelefon helyett

Szívet melegítő érzés, hogy a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában négy mérkőzés után vezeti a „halálcsoportot”, megelőzve olyan futball-nagyhatalmakat, mint Németország, Olaszország és Anglia. Ez utóbbit oda-vissza alapon nagyon el is verte. Izgatottan várjuk az őszi folytatást, a hazai meccset az olaszok és idegenben Németország ellen.

Magyar-angol
Szoboszlai Dominik büntetőből gólt szerez a labdarúgó Nemzetek Ligája 1. fordulójában játszott Magyarország - Anglia mérkőzésen a Puskás Arénában 2022. június 4-én.
Fotó: MTI

Az eddigi eredményes szereplésnek viszont nem csak sportvonatkozása van. Sokkal fontosabb, hogy a magyar focisikerek hatására valószínűleg rengeteg gyerek fog felállni a gépe mellől, sarokba hajíthatja az okostelefonját, elfelejti a tabletjét és megkeresi a pincébe dobott labdáját, felhozza, felpumpálja, és kimegy a haverjaival focizni. Jó ez!   

Hiszen sok gyerek már elég nehezen voltak kimozdítható kinti, szabadidős mozgásra, ne adj isten focizásra. Még a fiútestvérek sem játszottak egymással otthon, a kerti kis focikapuk árván szomorkodtak, nemhogy az udvarra, még a szomszéd szobába se ment át az egyik a másikhoz, és ha akart valamit, inkább átcsetelt neki két számítógépes játék között.

Idővel megszűntek a közös családi vacsorák is, mindenki félrevonulva a saját szobájában fogyasztotta el a szendvicsét, itta meg a cukrozott üdítőjét. A szülők tehetetlenek voltak, apa, anya és tesó helyett a számítógép, a tablet és az okostelefon jelentette a gyereknek az új családot. Suli után iskolatáskával a hátán ült le a gépe elé, okostelefon ringatta álomba, fogmosás közben pedig a tabletjét pötyögtette.

Aztán az egyik reggel az iskolában megkérdezte tőle a barátja, hogy látta-e a televízióban az esti meccset. Milyen meccset, és egyáltalán mi az a meccs, valamilyen számítógépes játék? A tévé közvetítette élőadásban, de a stadionokban még élőbb formában látható, sőt néha élvezhető is. Visszaemlékezett, hogy valamikor ő is kapott egy labdát szülinapjára, akkor még nem ismerte a betűket a billentyűzeten. Olyan gömbölyű forma volt, egyszer legurult a pincébe, ott is maradt.

Aztán a következő meccset már ő is nézte a tévében! Pont az a zártkapus mérkőzés volt az angolok ellen, amikor csak gyerekek mehettek ki nézőnek a Puskás Arénába. Harmincezer kistorok üvöltötte a hajrá magyarokat és a ria, ria Hungáriát. Nagyon tetszett neki, jó kis bulit látott a képernyőn, sok-sok sugárzó, boldog gyerekarcot.

Aznap nem a szobájában, hanem a nappaliban a tévé előtt ette meg a vacsoráját, együtt nézte az édesapjával és nagyapjával a mérkőzést. A meccs után még hosszú ideig beszélgettek a fociról, hogy milyen csodálatos játék, pedig már elég késő volt. Nagyapja elmondta a 10 éves fiúunokájának, hogy ő annak idején az iskola után minden nap, amíg tehette, kint focizott a grundon kora tavasztól késő őszig. A kapukat két-két pulóver vagy kabát helyettesítette, jobb esetben élére állított féltéglák, amikről kapufás gólt is lehetett lőni. Három szöglet tizenegyes volt, a kapuban cserélődtek, hogy mindenki rúghasson gólt. Azt is elmondta, mekkora ajándék volt egy igazi focilabda, sokáig ki se merte vinni, csak a szobában dekázgatott vele, nehogy megkopjon vagy kilyukadjon.

Játékvezető nem volt, néha ugyan összeverekedtek, de ez a játék részét képezte. A középiskolában majd az egyetemen már jöttek a majdnem igazi kézilabdakapuk, itt-ott nagykapuk is, majd újra a kiskapuk egy tornateremben, amíg a térd bírta…

Miközben mesélt az öreg, észrevette, hogy a lurkó a szobából kihozta a focialbumát, és kérdezősködni kezdett a kis képeken látható focistákról. Másnap délután megkeresték az elveszettnek hitt lasztit, amit kis barátjával késő estig rugdostak. Néha még az öreg is beszállt egy-egy régi, de felejthetetlen cselt bemutatva, és elmagyarázta, mi fán terem a kötény és az esernyő, mit jelent rábikázni vagy rabonázni a fociban. Aznap se laptop, se okostelefon, se tablet, hála a magyar válogatott focistáinak, a világraszóló győzelemnek és a példamutatásnak. Tartson ki a lendület!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.