2022. június 30., 18:36

Nesze semmi, fogd meg jól!

Négy párt van a kormánykoalícióban Szlovákiában, mindegyik sejti a maga módján, hogy válság idején valamit tenni kellene. Ezen törik a fejüket 2021 őszétől, de már a Covid tombolása idején is kitalálhattak volna valami okosabbat. De csak gondolkodnak rajta egyfolytában, egymással veszekednek és szerencsétlenkednek.

támogatás pénz
Fotó: unsplash.com

Az egyik bérlakásokat akar építeni, a másik fel akarja emelni a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók bérét, a harmadik haditechnikát akar vásárolni, a negyedik iskolai szakkörök állami támogatásával akarja kivezetni az országot a válságból.

Milliárdok repkednek a levegőben a semmibe! Miközben egyik sem akar szembesülni az igazi problémával: hogyan lehetne ebben a krízishelyzetben segíteni az ország lakosságát, mindenki számára egyaránt mérsékelni a válság hatását.

Hiszen az állami támogatásból épített bérlakások a jelenlegi bérlők és lakástulajdonosok helyzetén nem fognak javítani, csak további feszültségeket szülhetnek. Az ország lakosságának elenyésző részét érintheti, ha egyáltalán elkezdődik valamikor a parlament által megszavazott program, amelyet Kollár és pártja (Sme rodina) jegyzett be. Egyelőre az öltött konkrét formát a lakásprogramban, hogy július és szeptember közt megnégyszereződik az ukrajnai menekültek lakhatási támogatása.

Aztán amennyiben felemelnék az iskolai és egészségügyi dolgozók bérét, neheztelni fog a többi közalkalmazott, a többi munkavállaló is. Velük mi lesz? Ezek tehát egyelőre csak részmegoldás-javaslatok, nem érintik a lakosság szélesebb rétegét.

A haditechnika vásárlás viszont nagy durranás lehet, a kormány szerint mindenkire és mindenre megoldás, főleg az orosz veszedelem ellen jelent biztonságérzetet. Viszont az ország lakossága szerint közel sem ez jelenti a legsúlyosabb problémát.

Egy felmérés szerint nem a háború okozza a legnagyobb aggodalmat Szlovákiában, hanem az ellehetetlenülés, a megélhetési gondok, az égbe szökő rezsiárak, üzemananyagárak és élelmiszerárak.

De Szlovákia mégis sokat áldoz a haditechnikára, legutóbb bejelentette, hogy 1,6 milliárd euró értékben vásárol svéd 152 CV90 MkIV-es gyalogsági lövészpáncélosokat, és helikoptereket is vesz. Biztos szükség van rájuk, mert öt darabot elajándékoztak a közelmúltban Ukrajnának lőszerrel együtt. A háború sújtotta szomszédországnak szintén ingyen odaadott S-300-as légvédelmi rendszer helyébe majd valamikor érkező csúcstechnológiájú amerikai Patriot-rakétákat sem lesznek valószínűleg teljesen ingyenesek…

Gazdasági válság és háború idején pedig a legfontosabbak az iskolai szakkörök! Az ezekre szánt támogatás nélkül egy tapodtat se! A szakköröket fogja a jövőben minden iskolás korú gyereknek az állam 60 euróval támogatni. Ez viszont nem egy újdonság, hiszen műveltségi utalványok formájában eddig is volt ilyesmi, csak most nem a fenntartótól, hanem egyenesen az államtól fogják megkapni az iskolák a nappali tagozatos diákjak számára. Az összeg pedig 32 euróról 60 euróra emelkedik. Az iskoláknak eddig is fenntartásaik voltak, különösen a középiskoláknak ezzel kapcsolatban, mivel minden tanév elején be kellett sorolni a diákokat egy-egy szakkörbe, rávenni a tanárokat a működtetésükre, az adminisztrációra, hogy hozzájussanak a művelődési utalványok által biztosított összeghez. Főleg a középiskolás bejáró tanulóknak volt kisebb gondjuk annál, hogy a hetedik vagy nyolcadik óra után még szakkörbe menjenek.

Egyértelmű tehát, hogy az ilyen félmegoldások helyett olyan válságkezelésre lenne szükség Szlovákiában, amely mindenkit érintve általánosságban kezelik a gondokat.

Amilyen például Magyarországon az üzemanyagárak befagyasztásáról szóló rendeletet, amely 2021. november 15-től van hatályban. Vagy az alapvető élelmiszerár-stop, illetve a kamatstop, ami szintén mindenkit érintő, általános válságkezelő intézkedésnek számít. Nem beszélve arról, hogy eddig még sikerült tartani a rezsicsökkentést is, az EU-ban a legalacsonyabb lakossági energiaárak Magyarországon vannak.

De milyen válságkezelő programmal rukkolhat ki az országban egy olyan kormány, amely saját belső válságát sem képes kezelni?!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.