HIRDETÉS

Nem árt az óvatosság, ha túrázni indulunk

hirek.sk 2017. október 11., 08:34
POZSONY. A kellemes őszi idő sokakat csábít a természetbe. Akadnak olyanok, akik ilyenkor a Szlovák Paradicsom, a Kis-Fátra vagy a Pieninek zegzugos, szakadékos területeire merészkednek. Ugyanakkor nem árt szem előtt tartani, hogy egy ilyen túra során számos veszély is leselkedhet a természetjárókra.

A Magas-Tátra nem az ország egyetlen természeti kincse. A hegyimentők szerint évről-évre nő a Szlovák Paradicsom, a Kis-Fátra vagy éppen a Pieninek zegzugos, szakadékos területeire merészkedők száma. Ha már egyszer egy ilyen túrára határozzuk el magunkat, nem árt szem előtt tartanunk a magaslati területek felkeresésekor érvényes elővigyázatossági aranyszabályokat. „Így például, hogy korán induljunk útnak, hogy hamarabb visszaérjünk lakott területre, minthogy ránk sötétedne, hiszen ugye ebben az átmeneti időszakban sokkal korábban és gyorsabban sötétedik” – javasolta Jozef Janiga, a Hegyi Mentőszolgálat igazgatója (HZS).

Noha úgy tűnhet, hogy viszonylag meleg az idő, nem szabad megfeledkezni arról, hogy a szurdokban hideg lehet. „Vigyünk magunkkal vékony sapkát, kesztyűt, mert a hegyekben hűvösebb van” – figyelmeztet Ivan Krajèír, a HZS Szlovák Paradicsomban tevékeny mentőszolgálatának parancsnoka. A mentőszolgálat munkatársai azt tanácsolják továbbá, vigyünk magunkkal váltás ruhát, ám a legfontosabb a megfelelő lábbeli megválasztása. A tornacipőről jobb, ha azonnal lemondunk. „Határozottan inkább magas szárú lábbelit, mintsem félcipőt javasolnék” – mondta Krajèír.

A közkedvelt létrák, mászóvasak és más hasonló alkalmatosságok ősszel nagy veszélyforrást jelentenek. „Víztől nedves, amely aztán észrevétlenül ráfagy, így könnyen csúszóssá válhat” – inti figyelemre a túrázni vágyókat Krajèír.

Főként a gyermekes családoknak érdemes különösképpen óvatosaknak lenniük. „A létrák már önmagukban is meglehetősen veszélyesek, ha a gyermekek nincsenek biztosítva és egyszerre többen is egymás felett haladnak, könnyen a mélybe zuhanhatnak, aminek fatális következményei lehetnek" – figyelmeztet rá Janiga.

A HZS tagjai éppen azért arra kérik a természetjárókat, hogy figyeljenek oda önmagukra és családtagjaikra, ne becsüljék túl saját képességeiket, útjukat jó előre tervezzék meg. Ezen felül arra kérnek mindenkit, hogy még egy nagyon fontos tényt tartsanak szem előtt. „Az esetek többségében egyirányú utakról van szó, vagyis ha a turista egy olyan helyhez érkezett, amelyen nem tud átkelni, akkor csak nagyon nehezen jut vissza az odavezető úton használt létrákon keresztül, hiszen azokon közben mások éppen felfele tartanak, így a visszatérés egyazon úton rendkívül nehézkes. Az efféle találkozások szerintünk nagyon veszélyesek, tehát olyan túrát és útvonalat válasszunk magunknak, amelyet képesek is vagyunk teljesíteni” – ajánlotta Janiga.

Forrás: Noviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS