Száraz Dénes

2018. október 11., 09:00

Ne várd a novembert, várd inkább a májust!

Október elseje az idősek napja, november másodika pedig már a halottaké! Ilyen egyszerű! Sőt, az egész október az időseké, rájuk gondolunk, ránk gondolnak egészen október végéig, mindenszentek napjáig, aztán már a halottakra. Sőt, az egész őszt a szomorú elmúlás árnya kíséri, hála költőinknek és a természetnek. De amíg a halál gondolatával birkózó és barátkozó legnagyobb költőink halhatatlanok (pld. Ady – A halál rokona), és a természet se múlik el örökre, csak rövid, téli álomra hajtja fejét, addig a földi halandók?

Ez az élet rendje? Jól van ez elhelyezve a naptárban, hogy egymást követik az említett események? Nekem minden esetre kissé morbidnak tűnik az öregek hónapja után rögtön a halottak napja. Miért nem tavasszal gondolunk rájuk? Vagy a „Ne várd a májust” dalban ez is  benne van?

Éveim alapján idén októberben már én is lassan megtisztelve étezhetném magam, bár eddig még senki se szólított meg, senki se köszöntött az idősek hónapja alkalmából, sőt a villamoson sem adta át még senki se a helyét. Az lenne persze a vég kezdete! Inkább én szoktam felállni, néha akár huncutságból is egy-egy csinosabb felszálló hölgy esetében is.

Úgy, mint a minap történt az egyik ilyen sárga  járművön Sándor Györggyel, a fahumoráról és szóvicceiről elhíresült, immár 80. évét taposó humoristával, nyelvzsenivel, aki szemem láttára a villamoson ülve rögtön felpattant  ülőhelyéről, és igyekezett átadni egy nála legalább negyvennel fiatalabb, kezében frissen vásárolt könyvekkel felszálló hölgynek. De mikor a hölgy felismerte a híres komikust, és tudatosult benne a korkülönbség, szabadkozni kezdett.

Sándor György azzal hárította el, hogy neki kötelessége átadni a helyét egy könyveket vásárló hölgynek, mert manapság ez már olyan ritkaságnak számít. Nem a nőneműek könyvvásárlása, hanem úgy egyáltalán a könyvvásárlás. Nem, dehogy! - szabadkozott tovább a hölgy, és vállára helyezve kezét, nem engedte felállni a helyéről a komikusra. Erre ő már ingerülten, de a rá jellemző humorral visszaszólt neki, hogy hagyja már végre felállni és leszállni, hiszen itt lakik...

Tehát éveimnek köszönhetően - egyelőre ugyan köszöntés nélkül - beléptem én is a szépkorba, ahonnan már csak egy ugrás a Sugár, mint a régi reklámszövegben.

Csak azt szeretném megtudni, és magyarázza már el nekem végre valaki, hogy miért is nevezik az októberben megtisztelt idősebb nemzedék tagjait szépkorúaknak? Tényleg szép, vagy ez is csak egy olyan kíméletes hazugság?

1 HOZZÁSZÓLÁS
Matus Tibor 2018. december 10., hétfő

Az európai egység valódi barátai

A Kohézió barátai csoportosulás hat év után újra találkozott Pozsonyban, hogy megvitassa a 2021–2027‑es európai uniós keretköltségvetés kérdését.

 

Száraz Dénes 2018. december 09., vasárnap

Mindennapi várakozásaink

A kisgyerek nem csak az ajándékokra vár. A jó szóra, törődésre, szeretetre sokkal inkább.

Kövesdi Károly 2018. december 08., szombat

Liberté, Égalité, Fraternité…

Párizs olyan, mint egy vándorünnep, írta annak idején Hemingway a városról, amikor még élhető volt.

Száraz Dénes 2018. december 08., szombat

Lajčákosdi

Az utóbbi napokban, hetekben a szlovák külügyminiszter körül forrott a levegő. Lemondása, majd maradásra bírása a legfontosabb hazai politikai eseménynek számított, minden mást háttérbe szorított.

Molnár Judit 2018. december 07., péntek

Táblaháború

Lefestették a magyar helységnévtáblákat Szencen és környékén, jött a hír.

Kövesdi Károly 2018. december 05., szerda

Az Andrej, a Miroslav, meg a Béla

Márpedig Andrej odavágott: hagyják őt békén a piszlicsáré plágiumügyekkel, amikor ő nagypolitikát szeretne csinálni, olyat, mint Orbán Viktor! Az az igazi! Nézzék meg Magyarországot!

Agárdy Gábor 2018. december 04., kedd

Greenpeaces dilemmák

A kormánytól az államfőn keresztül az utca emberéig, mindenki így vagy úgy, de kiállt az aktivisták mellett, hogy ők nem bűnözők, csak „aktivisták“.

Aich Péter 2018. december 03., hétfő

Mit látna Márai?

Mert mostanra jócskán fordult a kocka, Európa mégis úgy tesz, mintha még mindig ő irányítaná a világ menetét.

B. Vida Júlia 2018. december 02., vasárnap

A várakozás ideje

Ha belebámulunk a fénybe, mindjárt megszáll bennünket valamiféle isteni nyugalom, belső békesség.

Fülöp Antal 2018. december 02., vasárnap

A hamis szolidaritásról

Nyomát sem látjuk itt az általuk meghirdetett (és a Közép‑Euró­pától naponta követelt) toleranciának és szolidaritásnak.

Vélemény
Matus Tibor: Az európai egység valódi barátai

A Kohézió barátai csoportosulás hat év után újra találkozott Pozsonyban, hogy megvitassa ...

Száraz Dénes: Mindennapi várakozásaink

A kisgyerek nem csak az ajándékokra vár. A jó szóra, törődésre, szeretetre sokkal inkább.

Kövesdi Károly: Liberté, Égalité, Fraternité…

Párizs olyan, mint egy vándorünnep, írta annak idején Hemingway a városról, amikor még élhető ...

Legnézettebb