Száraz Dénes

2018. október 11., 09:00

Ne várd a novembert, várd inkább a májust!

Október elseje az idősek napja, november másodika pedig már a halottaké! Ilyen egyszerű! Sőt, az egész október az időseké, rájuk gondolunk, ránk gondolnak egészen október végéig, mindenszentek napjáig, aztán már a halottakra. Sőt, az egész őszt a szomorú elmúlás árnya kíséri, hála költőinknek és a természetnek. De amíg a halál gondolatával birkózó és barátkozó legnagyobb költőink halhatatlanok (pld. Ady – A halál rokona), és a természet se múlik el örökre, csak rövid, téli álomra hajtja fejét, addig a földi halandók?

Ez az élet rendje? Jól van ez elhelyezve a naptárban, hogy egymást követik az említett események? Nekem minden esetre kissé morbidnak tűnik az öregek hónapja után rögtön a halottak napja. Miért nem tavasszal gondolunk rájuk? Vagy a „Ne várd a májust” dalban ez is  benne van?

Éveim alapján idén októberben már én is lassan megtisztelve étezhetném magam, bár eddig még senki se szólított meg, senki se köszöntött az idősek hónapja alkalmából, sőt a villamoson sem adta át még senki se a helyét. Az lenne persze a vég kezdete! Inkább én szoktam felállni, néha akár huncutságból is egy-egy csinosabb felszálló hölgy esetében is.

Úgy, mint a minap történt az egyik ilyen sárga  járművön Sándor Györggyel, a fahumoráról és szóvicceiről elhíresült, immár 80. évét taposó humoristával, nyelvzsenivel, aki szemem láttára a villamoson ülve rögtön felpattant  ülőhelyéről, és igyekezett átadni egy nála legalább negyvennel fiatalabb, kezében frissen vásárolt könyvekkel felszálló hölgynek. De mikor a hölgy felismerte a híres komikust, és tudatosult benne a korkülönbség, szabadkozni kezdett.

Sándor György azzal hárította el, hogy neki kötelessége átadni a helyét egy könyveket vásárló hölgynek, mert manapság ez már olyan ritkaságnak számít. Nem a nőneműek könyvvásárlása, hanem úgy egyáltalán a könyvvásárlás. Nem, dehogy! - szabadkozott tovább a hölgy, és vállára helyezve kezét, nem engedte felállni a helyéről a komikusra. Erre ő már ingerülten, de a rá jellemző humorral visszaszólt neki, hogy hagyja már végre felállni és leszállni, hiszen itt lakik...

Tehát éveimnek köszönhetően - egyelőre ugyan köszöntés nélkül - beléptem én is a szépkorba, ahonnan már csak egy ugrás a Sugár, mint a régi reklámszövegben.

Csak azt szeretném megtudni, és magyarázza már el nekem végre valaki, hogy miért is nevezik az októberben megtisztelt idősebb nemzedék tagjait szépkorúaknak? Tényleg szép, vagy ez is csak egy olyan kíméletes hazugság?

1 HOZZÁSZÓLÁS
Kolek Zsolt 2018. október 17., szerda

Ne féljetek!

Pápaként korszakos diadalát a szeretet erejével aratta. Jól tudta, hogy a gyűlölet elemészti önmagát.

Száraz Dénes 2018. október 16., kedd

Bugár megosztottsága

Kétségkívül, hogy a szlovákiai politikusok közül Bugár Bélának, a Most-Híd elnökének a megítélése erősen megosztja a hazai közvéleményt. Ennek több oka is van.  

Kövesdi Károly 2018. október 14., vasárnap

Százszor elmondott igazság

Ha egy végtelenségig leamortizálódott és hiteltelen, hazug politikus köztársasági elnök akar lenni, természetesen a nép érdekében teszi.

Száraz Dénes 2018. október 13., szombat

Négy évszak – cseh-szlovák mese

Nagy szerencse, hogy csak most bolondult meg a természet, és nem Vivaldi korában, mert akkor mi ihlette volna meg a halhatatlan zeneszerzőt a Négy évszak versenymű megkomponálására?

Kiss Réka 2018. október 12., péntek

Egódiadal vs. Barátság

A barátság igaz és örök.

N. Gyurkovits Róza 2018. október 10., szerda

A „monopolista versenyé” a jövő?

A bökkenő, amivel a Nobel-díjas elmélet nem foglalkozik, hogy lesz-e elegendő vevő a tartós növekedéshez.

Molnár Judit 2018. október 10., szerda

Mélypont

A gyűlöletkampányt Kijevben fazonírozzák, a jelek szerint átgondolt stratégiával.

Száraz Dénes 2018. október 09., kedd

2019-től bevezetnék az arab számokat az EU-ban

Meg lehetne esetleg kérdezni bárhol az utca emberét, hogy a jobbról balra tartó arab írás uniós bevezetését támogatja-e, vagy maradjunk meg a hagyományos balról jobbra tartó európai, köztük magyar írásmódnál?

Fülöp Antal 2018. október 08., hétfő

Miben hisz a modern ember?

Ezt a kérdést teszi fel Robert Musil a Tulajdonságok nélküli ember című megaregényében, majd így folytatja: Istenben vagy egy Világcég főnökében hisz?

Száraz Dénes 2018. október 07., vasárnap

Tényleg vége a kettős időnek?

1980-tól éltünk vele együtt jóban, rosszban! Minden évben fejtörést okozott két alkalommal, hogy most akkor merre is tekerjük - előre vagy hátra az órát?

Vélemény
Kolek Zsolt: Ne féljetek!

Pápaként korszakos diadalát a szeretet erejével aratta. Jól tudta, hogy a gyűlölet elemészti önmagát.

Száraz Dénes: Bugár megosztottsága

Kétségkívül, hogy a szlovákiai politikusok közül Bugár Bélának, a Most-Híd ...

Kövesdi Károly: Százszor elmondott igazság

Ha egy végtelenségig leamortizálódott és hiteltelen, hazug politikus köztársasági elnök akar ...