Száraz Dénes

2018. október 11., 09:00

Ne várd a novembert, várd inkább a májust!

Október elseje az idősek napja, november másodika pedig már a halottaké! Ilyen egyszerű! Sőt, az egész október az időseké, rájuk gondolunk, ránk gondolnak egészen október végéig, mindenszentek napjáig, aztán már a halottakra. Sőt, az egész őszt a szomorú elmúlás árnya kíséri, hála költőinknek és a természetnek. De amíg a halál gondolatával birkózó és barátkozó legnagyobb költőink halhatatlanok (pld. Ady – A halál rokona), és a természet se múlik el örökre, csak rövid, téli álomra hajtja fejét, addig a földi halandók?

Ez az élet rendje? Jól van ez elhelyezve a naptárban, hogy egymást követik az említett események? Nekem minden esetre kissé morbidnak tűnik az öregek hónapja után rögtön a halottak napja. Miért nem tavasszal gondolunk rájuk? Vagy a „Ne várd a májust” dalban ez is  benne van?

Éveim alapján idén októberben már én is lassan megtisztelve étezhetném magam, bár eddig még senki se szólított meg, senki se köszöntött az idősek hónapja alkalmából, sőt a villamoson sem adta át még senki se a helyét. Az lenne persze a vég kezdete! Inkább én szoktam felállni, néha akár huncutságból is egy-egy csinosabb felszálló hölgy esetében is.

Úgy, mint a minap történt az egyik ilyen sárga  járművön Sándor Györggyel, a fahumoráról és szóvicceiről elhíresült, immár 80. évét taposó humoristával, nyelvzsenivel, aki szemem láttára a villamoson ülve rögtön felpattant  ülőhelyéről, és igyekezett átadni egy nála legalább negyvennel fiatalabb, kezében frissen vásárolt könyvekkel felszálló hölgynek. De mikor a hölgy felismerte a híres komikust, és tudatosult benne a korkülönbség, szabadkozni kezdett.

Sándor György azzal hárította el, hogy neki kötelessége átadni a helyét egy könyveket vásárló hölgynek, mert manapság ez már olyan ritkaságnak számít. Nem a nőneműek könyvvásárlása, hanem úgy egyáltalán a könyvvásárlás. Nem, dehogy! - szabadkozott tovább a hölgy, és vállára helyezve kezét, nem engedte felállni a helyéről a komikusra. Erre ő már ingerülten, de a rá jellemző humorral visszaszólt neki, hogy hagyja már végre felállni és leszállni, hiszen itt lakik...

Tehát éveimnek köszönhetően - egyelőre ugyan köszöntés nélkül - beléptem én is a szépkorba, ahonnan már csak egy ugrás a Sugár, mint a régi reklámszövegben.

Csak azt szeretném megtudni, és magyarázza már el nekem végre valaki, hogy miért is nevezik az októberben megtisztelt idősebb nemzedék tagjait szépkorúaknak? Tényleg szép, vagy ez is csak egy olyan kíméletes hazugság?

1 HOZZÁSZÓLÁS
Agárdy Gábor 2019. február 16., szombat

A józan ész hiátusa?

Ha élne a konflisos Matus paraszt rokonom, ijedtében hanyatt vágta volna magát a kétlovas hintóján.

Száraz Dénes 2019. február 15., péntek

Szülői számsor papa és mama helyett Franciaországban

Sajnálatra méltók azok a kisgyerekek bárhol a világon, akiknek a szülei úgy érzik, hogy számukra bántó és diszkriminatív lehet az édesanya, édesapa elnevezés

Kiss Réka 2019. február 13., szerda

Sok mondat a szoptatásról

Meggyőződésem, hogy nagyságrendekkel több édesanya képes szoptatni, mint aki valóban szoptat.

B. Vida Júlia 2019. február 12., kedd

A jó példa ragadós lehetne

Többgyermekes családok nélkül elfogyunk!

Száraz Dénes 2019. február 11., hétfő

Sárközy Irén védelmében

A Most-Hidas képviselőasszonnyal viszont semmi baj! A szavazáskor minden bizonnyal saját lelkiismerete találkozott a pártjáéval.

Pomichal Krisztián 2019. február 09., szombat

Makacs tények

1 015 078. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának hivatalos statisztikája szerint ennyi migráns (bevándorló, menekült, a kívánt verziót ki‑ki húzza alá maga) érkezett 2015‑ben, a válság zenitjén, Európába.

Száraz Dénes 2019. február 09., szombat

Majdnem mindenki Bélája

Fel! Támadunk! Gondolhatták a felvidéki magyar politikusaink, amikor bátran bevállalták a jelölésüket a köztársaságielnök-választásra.

Kövesdi Károly 2019. február 08., péntek

Száll a kakukk

A beköltöző szlovákság felrúgja a sok évszázad alatt kialakult etnikai arányokat, szétveri a faluközösségeket, elértékteleníti a természeti környezetet. Utánuk üget a nyelvváltás, a magyar nyelv beszorítása a konyhasutba.

Kolek Zsolt 2019. február 07., csütörtök

Szlovák-magyar viszony: illúzióktól a gesztusokig

A nemzetállami díszlet semmivel sem lesz kevésbé valóságos attól, ha például magyar nyelven olvashatjuk a vasúti megállók neveit.

N. Gyurkovits Róza 2019. február 05., kedd

„Civil” belebeszélők a püspöki kar beleszólási joga ellen

A történelmi egyházak azért történelmiek, mert felekezeti közösségeik az aktuális mainstream-ek ellenére a legrosszabb időkben is mertek-tudtak az örök igazságok felé törekedni.

Vélemény
Agárdy Gábor: A józan ész hiátusa?

Ha élne a konflisos Matus paraszt rokonom, ijedtében hanyatt vágta volna magát a kétlovas hintóján.

Száraz Dénes: Szülői számsor papa és mama helyett Franciaországban

Sajnálatra méltók azok a kisgyerekek bárhol a világon, akiknek a szülei úgy érzik, hogy számukra ...

Kiss Réka: Sok mondat a szoptatásról

Meggyőződésem, hogy nagyságrendekkel több édesanya képes szoptatni, mint aki valóban szoptat.