Száraz Dénes

2018. október 11., 09:00

Ne várd a novembert, várd inkább a májust!

Október elseje az idősek napja, november másodika pedig már a halottaké! Ilyen egyszerű! Sőt, az egész október az időseké, rájuk gondolunk, ránk gondolnak egészen október végéig, mindenszentek napjáig, aztán már a halottakra. Sőt, az egész őszt a szomorú elmúlás árnya kíséri, hála költőinknek és a természetnek. De amíg a halál gondolatával birkózó és barátkozó legnagyobb költőink halhatatlanok (pld. Ady – A halál rokona), és a természet se múlik el örökre, csak rövid, téli álomra hajtja fejét, addig a földi halandók?

Ez az élet rendje? Jól van ez elhelyezve a naptárban, hogy egymást követik az említett események? Nekem minden esetre kissé morbidnak tűnik az öregek hónapja után rögtön a halottak napja. Miért nem tavasszal gondolunk rájuk? Vagy a „Ne várd a májust” dalban ez is  benne van?

Éveim alapján idén októberben már én is lassan megtisztelve étezhetném magam, bár eddig még senki se szólított meg, senki se köszöntött az idősek hónapja alkalmából, sőt a villamoson sem adta át még senki se a helyét. Az lenne persze a vég kezdete! Inkább én szoktam felállni, néha akár huncutságból is egy-egy csinosabb felszálló hölgy esetében is.

Úgy, mint a minap történt az egyik ilyen sárga  járművön Sándor Györggyel, a fahumoráról és szóvicceiről elhíresült, immár 80. évét taposó humoristával, nyelvzsenivel, aki szemem láttára a villamoson ülve rögtön felpattant  ülőhelyéről, és igyekezett átadni egy nála legalább negyvennel fiatalabb, kezében frissen vásárolt könyvekkel felszálló hölgynek. De mikor a hölgy felismerte a híres komikust, és tudatosult benne a korkülönbség, szabadkozni kezdett.

Sándor György azzal hárította el, hogy neki kötelessége átadni a helyét egy könyveket vásárló hölgynek, mert manapság ez már olyan ritkaságnak számít. Nem a nőneműek könyvvásárlása, hanem úgy egyáltalán a könyvvásárlás. Nem, dehogy! - szabadkozott tovább a hölgy, és vállára helyezve kezét, nem engedte felállni a helyéről a komikusra. Erre ő már ingerülten, de a rá jellemző humorral visszaszólt neki, hogy hagyja már végre felállni és leszállni, hiszen itt lakik...

Tehát éveimnek köszönhetően - egyelőre ugyan köszöntés nélkül - beléptem én is a szépkorba, ahonnan már csak egy ugrás a Sugár, mint a régi reklámszövegben.

Csak azt szeretném megtudni, és magyarázza már el nekem végre valaki, hogy miért is nevezik az októberben megtisztelt idősebb nemzedék tagjait szépkorúaknak? Tényleg szép, vagy ez is csak egy olyan kíméletes hazugság?

1 HOZZÁSZÓLÁS
B. Vida Júlia 2019. május 21., kedd

Zöld asztalok ideje

Ha tetszik, ha nem, fejest kell ugraniuk a felnőtt életbe. Érettségükről kell most tanúbizonyságot tenniük.

Száraz Dénes 2019. május 21., kedd

Brüsszel közelebb van, mint gondolnánk

Hajdanán, a rendszerváltást követő években a felvidéki magyarok legerősebb fegyvere a választások voltak.

Aich Péter 2019. május 20., hétfő

Ámokfutás

Egy szép mondás szerint nem normális, ha egy fiatal ember nem akar forradalmi változásokat. Hát jó – de ennyire?

Kövesdi Károly 2019. május 18., szombat

Európa megmentése

Ahhoz azonban, hogy mindez megváltozzék és valami normális süljön ki belőle, el kell menni szavazni.

N. Gyurkovits Róza 2019. május 18., szombat

Már a kommunista is jobboldali?

Bűn, sőt – divatosan mondva – szarvas hiba minden extrémizmust rányomni a jobboldalra, megpróbálni a jobboldal elhajlásaként magyarázni.

Agárdy Gábor 2019. május 18., szombat

A többségi döntés kérdése

Most is itt a veszély, hogy a döntések meghozatalának ilyen mértékű torzítása ismét megteremthetné azt az ideológiát, amely rövid idő után átcsaphatna egy újfajta diktatúrába.

Száraz Dénes 2019. május 17., péntek

A himnusszal elszámoltak, a lelkiismeretükkel még nem!

Előbb csoportosan, felelőtlenül „félreszavaztak”, majd külső nyomásra helyrebillentik a szavazógombokat. Azt gondolják, velünk ugyanezt tehetik.

Matus Tibor 2019. május 17., péntek

Állandó növekedésre alapozott gazdaságunk a katasztrófába vezet

Pár napra nagyon trendik voltunk, aztán minden megy a régi szerint, pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy az állandó növekedésre alapozott gazdaságunk a katasztrófába vezet.

Száraz Dénes 2019. május 16., csütörtök

Már az őrhelyén strázsál Štúr

Érthető, de minden logikát nélkülöző a párkányiak felháborodása a városban leleplezett Štúr-szobor miatt.

Somogyi Szilárd 2019. május 15., szerda

Az olvasók elérték: nem lehet tovább húzni a himnusztörvényt!

Ezek a mostani, áprilisi-májusi napok úgy maradjanak meg jó emlékezetünkben, mint az egységes kiállás azonnali reagálásra képes dicső képe!

HIRDETÉS
Vélemény
B. Vida Júlia: Zöld asztalok ideje

Ha tetszik, ha nem, fejest kell ugraniuk a felnőtt életbe. Érettségükről kell most tanúbizonyságot tenniük.

Száraz Dénes: Brüsszel közelebb van, mint gondolnánk

Hajdanán, a rendszerváltást követő években a felvidéki magyarok legerősebb fegyvere a választások ...

Aich Péter: Ámokfutás

Egy szép mondás szerint nem normális, ha egy fiatal ember nem akar forradalmi változásokat. Hát jó ...